Latourék otthagyják az en primeurt

A 2011-es évjárat lesz az utolsó, amit a Chateau Latour az en primeur rendszerben értékesít, közöltre a nagynevű bordeaux-i pincészet.

A 2012-es évjáratokat a paulliaci premier cru sató már saját maga dobja piacra, úgy értékesíti – közölték mindezt egy kereskedőknek és negociant-oknak szóló levélben. A Decanternek nyilatkozó igazgató, Frederic Engener elmondta: a pincészet mindkét bora, a Chateau Latour és a második bor, Les Forts de Latour is akkor kerül majd eladásra, mikor a pincészet úgy dönt, hogy fogyasztható.

Sokatmondó, és a Latour hatalmát mutatja, hogy a Decanter által megkeresett tucatnyi negociant közül egy sem nyilatkozott névvel a magazinnak az ügyről. Névtelenül elmondták, hogy a borászat évek óta csökkenti az en primeur rendszerben értékesített bor mennyiségét, és stratégiai tartalékot halmoz fel, múlt hónapban új pince építésébe kezdtek. A legtöbben arra tippelnek, hogy a rohamosan fejlődő kínai piac az egyik ok erre a lépésre: ott ugyanis az en primeur rendszer még gyerekcipőben jár.

(Dióhéjban: a rendszer az évjáratok korai értékesítése, börze szisztémában. Az en primeur kóstolókat követően lehet licitálni a még hordókban lévő borokra. A rendszer erősen spekulatív, hisz még palackozás és teljes érettség előtti állapotban vannak a borok, a híresebb pincék borai azonnal el is kelnek, a kereskedők előre felvásárolnak mindent. A rendszerről bővebben itt írtunk. )

A gond az, hogy sok kereskedőnek, akik en primeur vásároltak több fiatal évjáratot a pincészettől, gyakorlatilag a Latourral kell majd megküzdenie a piacon. A pincészet egyértelműen tudja majd szabályozni az árakat, attól függően, mennyi bort engednek ki forgalomba. Ez pedig árfelhajtó hatású lesz, mondják.

Mások szerint a kisebb Chateu-kat könnyen nehéz helyzetbe hozhatja a lépés, ha az veszélyeztetni az en primeur rendszer egészét. A kicsiknél az évjáratok korai értékesítéséből befolyó cash-flow életbevágóan fontos, ennek ellenére, az en primeurrel a nagyobb pincék járnak jól.

Minden vélemény számít!