Legjobb vörösök a TOP25-ből

Az idén negyedszer megrendezett Pannon TOP25-ön az a megtiszteltetés ért, hogy 2010 után másodszor kértek fel bírálatra. Ráadásul, amíg tavaly a pinot-syrah-cabsav vonalon mozogtam, idén elnökként kellett helyt állnom a vörös házasítások bizottságában.

A cikk apropóját az adja, hogy 2011. június 18-án Pécsett bemutatásra kerülnek a győztes borok és borászatok, még van hely a kóstolóra, talán a Budapestről induló buszra is fel lehet férni. A verseny a Pannon Borrégió kiemelt rendezvénye: Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány legjobbjai nyomulnak a régió 25 legjobb palackos borának címéért.

Mivel a titoktartás komoly szerepet játszott az idei versenyen, csak az öt győztesről tudom a kóstoló alatt adott rövid leírásomat közzétenni, a többi induló kilétét homály fedi. Harmincöt bort kóstoltunk egyébként, a zsűri teljesen egyhangúlag tudta kiemelni a győztes ötöt, igazi vita nem volt. Sajnos mivel elnököltem és ez sok adminisztrációval jár, az egy-két félmondatos benyomásaim maximum kedvcsinálóak elegendőek, de remélem, annak épp megfelelnek.

Gere Tamás és Zsolt Villányi Aureus 2007

Játékos gyümölcsösség és fűszeresség egyszerre, közepesnél nagyobb test és alkohol, szép hordóhasználat, igazi „nagy bor feeling” érett teafüves-szilvás lecsengéssel.

Jekl Flóra Villányi Il Primo Cuvée 2007

Puncsos hordóillat, földesség. Koncentrált, extraktédes, vastag bor magas alkohollal, de hosszú lecsengéssel. Nagyon populáris.

Maul Zsolt Villányi Taurus 2007

Érdekes egzotikus gyümölcsökkel nyit (licsi – Primarius hordómintában éreztem ilyet korábban), krémes, gyümölcsös karakter. Igazán piacos bor enyhe édességgel a kortyban, pörkölési aromákkal az összképben.

Tűzkő Birtok Tűzkő Domb Cuvée 2007

Finom animális-füstös karakter löszös felhangokkal, gyönyörűen kitölti a számat és nagyon hosszú lecsengéssel zár.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Duennium 2006

Nagy anyag, komplex illatokkal, hatalmas testtel, de nem lomha vagy túlzó. Nem forró karakter, még van ideje érni (sav rendben).

A villányiak fölénye egyértelmű, de nem nyomasztó, ezekben a borokban a sokat sérelmezett túlextraháltság, tapadós tannin nincs már annyira jelen, mint tíz éve. A szerintem néha titokban elvárt nagy test, valamint kirobbanó gyümölcsösség, a pici alkoholtúlzás és a hordó jelenléte azért még érezhető. Végül is ez a „legmelegebb” borrégiónk, úgyhogy nem bánkódom. Aki teheti, menjen és kóstoljon Pécsett, sajnos budapesti kör idén nem lesz.

Hozzászólások

 1. BZoltan mondta

  Tudom, hogy nagyon nehéz kritikusan tekinteni egy olyan rendezvényre aminek a szervezésében, rendezésében részt vesz az ember. Emberi tulajdonság, hogy ahova zsűrizni hívják az embert azt nehezen kritizálja.

  Mégis… Had kérdezzem meg, hogy nem merült bennetek, hogy a verseny hitelességét menyire rongálja az a tény, hogy voltak olyanok akik neveztek, zsűriztek és nyertek is a versenyen?

  Bevallom, hogy nekem elkerekedett a szemem amikor ezt láttam. Én biztos nem mennék el zsűrizni egy olyan versenyre amibe be akarom nevezni a borainkat vagy nem nevezek, ha elvállalom a zsűrizést.

 2. europai mondta

  Mindenképpen köszönettel tartozom a jegyzetért. Viszont, tanácstalanul állok, szeretnék vásárolni ezekből, egyik másik nem olcsó, de határozott direktív híján ez nehezen megy. Kedves Fater, ha már nem pontoztál, legalább nevezd meg a Top hármat, hogy könnyebb dolgom legyen mikor 2 hét múlva MO-ra érek és próbát teszek. Szeretnék (végre) egy kiváló magyar vörösbort inni.
  Köszönettel,
  Halász Attila

 3. Fater mondta

  @BZoltan: én nem tűrtem semmilyen beszélgetést a saját bizottságomban a pontozólapok leadása előtt és a legalacsonyabb-legmagasabb pontszám természetesen kiesett, így ha fel is ismerte sem tudta befolyásolni az eredményt senki.

  @Europai: jó szívvel Rád bízom, ez az öt rendben volt – talán a leírásokból ráérzel, hogy melyik a stílusod – hármat akár random választhatsz.

 4. BZoltan mondta

  @Fater: Nem az a lényeg, hogy szándékában lett volna-e bárkinek manipulálni a versenyt. Hanem az, hogy szerinted rongálja-e egy borverseny hitelességét a tény, hogy egy termelő nevez, zsűriz és nyer a versenyen?
  Szerintem egyértelműen és magától értetődően igen. Ugye nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.

  Én javasolnám a szervezőknek, hogy ilyen rést ne hagyjanak legközelebb a falon. A jó megoldás egy termelői asztal kinevezése és esetleg egy termelői különdíj.

  De még így is úgy gondolom, hogy egy termelőnek semmi keresnivalója egy olyan borverseny zsűrijében ahol az ő bora is nevezett.

 5. Kántorbandi mondta

  Zoli, Van abban igazság igazság, amit írsz, nekem sokkal keményebb álláspontom van, mégpedig, hogy borász egyáltalán ne zsűrizhessen. Megéltem már azt, hogy kedvezőbb pontszámot adott, mert tudta, milyen nehéz lehetett rossz évben bort készíteni. :D Illetve azt is, hogy a szándékot pontozta. Ez sajnos a fogyasztó számára mindegy.

  Attila, egyrészt szerintem ezeket érdemes végignyalni, másrészt a Slukk!-ban keress vörösöket, írtunk sokról, 1-5 csillagos rendszerben, ott biztos találsz.

 6. Kántorbandi mondta

  Még annyit, hogy azért abba sem árt belegondolni, hogy milyen nehéz a szervezőknek valamirevaló ítészeket szerezni. Ezért szerintem némileg lehetünk megengedők is.

 7. BZoltan mondta

  @Kántorbandi: Örülök, hogy te is problémásnak tartod a dolgot.

  Azzal tökéletsen egyetértek, hogy nehéz értő, elfogulatlan, tapasztalt zsűrit összehozni.

  Ezzel együtt (és tudom, hogy nem kisebbségben vagyok ezzel a kevéssé népszerű véleményemmel) szerintem az, hogy valamit nehéz rendesen megcsinálni az nem lehet indok arra, hogy akkor rosszul csináljuk. Alapos túlzással mondhatnám, hogy tisztességesen jó bort csinálni is nehéz, mégsem indok ez arra, hogy akkor tisztességtelenül csináljuk.

  Én a Pannon TOP25 bortermelő zsűritagjai helyében alaposan megfontolnám, hogy jövőre tiszteletteljesen visszautasítsa a zsűribe való meghívást és olyan embert delegálnék aki az amúgy jó és izgalmas esemény hitelességét inkább építi.

 8. zoranka mondta

  Ha mint szervező beleszólhatok: valóban nem tartom én sem szerencsésnek, hogy a nevező termelők vannak a zsűriben. Az induláskor megalkotott szabályok szerint a zsűri egyharmadát a borvidékek nevezik meg. Hogy kit neveznek, abban nincs beleszólásunk, ezt fontolóra kell venni a jövőben. Én is fontosnak tartom, hogy becsületesnek is “látszódjék” kívülről az egész – én tudom belülről, hogy mindent megteszünk azért, hogy az is legyen. Értő zsűritag pedig nagyon kevés van, kicsi sz ország vagy kevés a hiteles borbíráló?

 9. zoli mondta

  “(…)borász egyáltalán ne zsűrizhessen. Megéltem már azt, hogy kedvezőbb pontszámot adott, mert tudta, milyen nehéz lehetett rossz évben bort készíteni. :D Illetve azt is, hogy a szándékot pontozta. Ez sajnos a fogyasztó számára mindegy.”

  A konkrét felvetés jogos, de azért több vetülete is van a dolognak. Mégiscsak a borász az, aki a legjobban ismeri a fajtákban és a termőhely(ek)ben rejlő lehetőségeket. Tisztábban látja, mi a technológia bravúr, jobban átlát a púderen és igen, a jó szőlőt, a natúrabb, autentikusabb borokat is jobban értékeli (az amúgy divatosabb ellenében).
  Ha van borász a bírálók közt az sztem valahol a záloga annak, hogy kevésbé uniformizáltabb, globalizáltabb a végeredmény. Nomeg ugye, ha a te víziód bekövetkezne, az még nagyobb hatalmat adna a WSET-nek, illetve az efféle szerveződéseknek – amiknek elismerve minden pozitív hozadékát – kissé egyoldalúan látnak/láttatnak bizonyos dolgokat (tudom ezzel a kijelentésemmel nem leszek itt népszerű).

 10. hegyaljai mondta

  Sajnos Kántorbandinál van a tapasztalaton alapuló igazság. Kik azok akik az adott borvidéki, vagy borkategória versenyre nem neveznek be, és mégis értenek hozzá? Sőt szakértelmüket előzetesen a versenyzők nem kérdőjelezik meg? Persze ami verseny után van az nem számít, hiszen ha nyert valaki, akkor jó volt a szakértő zsűri, ha nem, akkor mégis a “hozzáértő helyi szakemberekre” kellett volna bízni.

  Tehát kik jöhetnek egyáltalán szóba?
  Akik korábban csinálták, de már nem. Támadható kategória, nem ismerik a mai helyzetet, érzékszerveik eltompultak.

  Oktatók, kutatók. Legtöbbször ők is neveznek és ott az érv: “aki nem ért hozzá, oktatja”.

  Független szakértők. No e körül van a legnagyobb vita, mert, vagy elfogultnak tartják egyes stílusok, termelők iránt, vagy eleve elutasítják egy kívülálló, nem “az ő fajtájuk” véleményét.
  Sajnos a magyar bor, bormarketing piacok nem tudnak eltartani 10-20 független szakértőt.

  A külföldiek ellen van talán a legkevesebb direkt támadás, de hát ők nem olcsók. Utazási és egyéb költségtérítés. Ezt jelenleg Magyarországon 2-3 verseny engedheti meg magának.

  Marad a fröcskölődés és a mások eredményeinek relativitzálása.

 11. BZoltan mondta

  @hegyaljai: Pontosan ezért nem kell több versenyt szervezni mint amit a fogyasztók, termelők és a szakma el tud tartani és rendesen meg tud csinálni.

  A borversenyek pont ugyanattól szenvednek mint az egész szakma. A képzett, tapasztalt szakemberek hiányától, széthúzástól, kicsinyes érdekek mentén jópofizástól.

  Egyébként én mostanában erősen szkeptikus vagyok azt illetőleg, hogy a termelők ismernék a borvidéküket és úgy általában rendelkeznének a szakma borkóstolás képességével. Néha egy nulkilométeres kezdő fogyasztó nyitottabb, értelmesebb, jobb kóstoló mint sok termelő.

  A borversenyekkel teljesen analóg a borkészítés. Ha évente 10 borversenyt akarsz csinálni és csak 3-ra van jó zsűri akkor miért kell azt a plusz hetet hiteltelenül megcsinálni? Ahogy ha 10hl bort akarsz csinálni de csak 3hl-nek való terem akkor ugye nem megoldás a plusz 7hl összepancsolása.

  Szerintem minden területen ilyen szemlélettel kellene dolgozni.

 12. Fater mondta

  @BZoltan: a Vinagora-ról mi a véleményed? Demeter Endre, Balla Géza, Kvassay Levi, Romsics, Günzer, Iványi Emese, Meleczky?

  A Te szempontjaid alapján jelenleg talán csak a Pannon Bormustra az egyetlen hiteles verseny itthon.

  (Nem megkérdőjelezve amit írtál, főleg morális-etikai vonalon!)

 13. Kántorbandi mondta

  @Zoli: Ez nem az a fórum, ahol egy ellenvélemény miatt sértődés lenne :) A WSET egy dolog, nagy kérdés, hogy itthon milyen az eresztés. A tapasztalás és rengeteg nemzetközi kóstolás a lényeg. És bocs, hogy ezt mondom, de ahogy észrevettem, fogyasztók ebben sokszor jobbak, mint sok borász. A bor pedig azért sokszor a divatnak él, gondolj pl. Sopronra, mely fehérboros vidék volt egykor, a filoxéra után a divatnak megfeleően telepítették vörösre. Több, jobban képzett borértő kell.

 14. BZoltan mondta

  @Fater: A Vinagorát különösebben nem ismerem. Most, hogy így megnéztem a zsűrijét, az is tele van bortermelővel, borásszal, boros cég vezető alkalmazottaival. Valamint ez a verseny is a termelők által beküldött mintákat kóstolja. Az mindenképpen elismerendő, hogy maximalizálták a naponta kóstolt borok számát.

  Számomra a jó borverseny alapjai a következőek:

  – Minden kóstolt bort kereskedelmi forgalomból szereznek be a szervezők.

  – Egy borra jut legalább 10-20 perc idő és legalább 2-3 különböző sorban, különböző napszakban, különböző zsűriben is pohárba kerül a bor. Vagyis minden bor garantáltan kap fél-egy óra figyelmet többféle borsorban és többféle társaságban.

  – A zsűri kizárólag a bortermeléstől teljesen független, komoly nemzetközi tapasztalattal bíró, józan, felelős, korrekt szakemberekből áll. Valamint a zsűri névsora már a verseny előtt nyilvános.

  – A verseny után minden zsűri, minden kóstolólapja nyilvánosságra kerül.

  A Pannon Bormustra idén több szempontból is komoly lépéseket tett a jó irány felé. Azt persze nem mondom, hogy minden szempontból tökéletes lenne, de az irány és a szándék az mindenképpen jó és értékelendő.

  A fő probléma a borversenyekkel persze az, hogy drága. Mármint megszervezni, levezényelni drága. A termelők nem szívesen fizetnek az őszinte, egyenes véleményért. A legtöbben úgy gondolják, hogy kaparós sorsjegyet vesznek a nevezéssel. Aztán vagy nyernek és dicsekednek vagy nem nyernek és akkor lapítanak.

  Nincsenek a borversenyek a helyükön kezelve, túl sok borverseny van és a nagy részük, élükön a borvidéki és a HNT által szervezett országos versenyekkel ócska kutyakomédia szintjén vannak. A fogyasztói és a szponzor piac egyszerűen nem vesz be ennyi versenyt, a termelőknek meg nincsen évente 100-200 ezer forintja a 4-5 borversenyen való indulásra.

  Ezért mondom, hogy ha jól nem lehet valamit csinálni attól még rosszul nem szabadna.

 15. zoli mondta

  Kántorbandi: az teljesen ül, hogy nullához közeli az átlag magyar borász nemzetközi kitekintése, de én nem azt mondtam, hogy csak borász legyen, hanem azt, hogy is.
  A WSET a sztenderizált színkódjaival, illat- és ízjegyeivel, egységesebb preferenciáival, irányzataival képvisel egy álláspontot, aminek akad pozitív és negatív aspektusa is bőven. Ha meg valóban divatokról, közízlésről beszélünk, akkor meg az egyszeri fogyasztónak, a kocaborivónak is ott a helye a zsűriben. Vhol így is nézne ki egy egy jó összetételű verseny zsűrije. Szóval tőlem jöhet wset-es, blogger, utca embere, borász, annál valószínűbb, hogy nem egy-egy klikk véleményét tükrözi a végeredmény és közelít inkább a valós viszonyokhoz.

 16. zoli mondta

  BZoltán: Bocs, de sztem ez:
  “Egy borra jut legalább 10-20 perc idő és legalább 2-3 különböző sorban, különböző napszakban, különböző zsűriben is pohárba kerül a bor. Vagyis minden bor garantáltan kap fél-egy óra figyelmet többféle borsorban és többféle társaságban.”
  -utópia, kivetelezhetetlen és felesleges
  Ez
  “A zsűri kizárólag a bortermeléstől teljesen független, komoly nemzetközi tapasztalattal bíró, józan, felelős, korrekt szakemberekből áll. Valamint a zsűri névsora már a verseny előtt nyilvános.”
  szintén, miután ennek megítélése szubjektívabb, mint a boroké, továbbá a fentebbi hozzászólásom mondanivalóját figyelembe véve túlzottan egy irányba visz

  Általánosságban véve külön érdemes kezelni a nemzetközi és helyi jelentőségű versenyeket, mindkettőnek más-más céljai vannak.
  Nomeg nem kell, nem lehet elvárni egyetlen borversenytől sem, hogy vmiféle egyetemes igazságot közvetítsenek

 17. BZoltan mondta

  Nézd Zoli, én nem akarlak meggyőzni, csak elmondom a sajt véleményemet a saját szempontjaim alapján.

  A fő kérdés az az, hogy mi a célja a borversenynek, hogy kinek szól és miről.

  Szerintem a borversenyek elsődleges értelme és célja a fogyasztóknak való támpont adás, egyfajta teszt. Ennek fényében pedig a borversenynek minél jobban a valódi fogyasztási körülményeket kell megteremteni. Ha te megvásárolsz egy palack bort akkor 3 centből 5 másodperc alatt döntöd el, hogy jó vétel volt avagy sem? Ha autós tesztet nézel a tévében akkor mennyire tartod hitelesnek, ha a tesztpilóta egy futópadon tíz másodpercig megbőgetve mondja meg a frankót egy autóról?

  De mindez csak akkor igaz, ha a fogyasztóknak szól a borverseny. Ha a termelők játéka, vagy egy szervezett marketingakció akkor nyilván nincs értelme időt, pénzt és energiát feccölni abba amit írok.

  Amúgy nem utópia az, hogy a borversenyeken egy tételt ne csak egy asztalnál és egy bizottság kóstoljon meg. Simán be lehet rakni több bizottságba egy tételt és utána csodálkozni az eredményeken. Tény, többet kóstolna a zsűri és tovább tartana a verseny, de lenne kontroll ami sokat javítana a verseny hitelességén.

  Ugyanott tartunk tehát mint sok más kérdésben a bor világában. Rendesen csinálunk valamit, tisztességes eszközökkel de drágán és melósan, vagy megengedjük a pancsolást, mert azzal olcsón és gyorsan lehet látványos, bár messze nem olyan tartalmas eredményt.

  Ha egy dologban elfogadjuk, hogy a szép és jó eredmény az drága és munkás akkor a másiknál miért nem?

  De a lényeg az tényleg az amit te is írsz, hogy mi a célja egy versenynek. Ebben egyet is értünk.

 18. CABERne mondta

  @BZoltán: A versennyel kapcsolatos észrevételeiddel egyetértek, ezért azt javaslom, hogy szervezz egy ilyet Somlón!

  Ui: hamarosan meglátogatunk, akkor majd megmutathatod milyen az elmélyült kóstolás :)

  Üdv, CABERné

 19. hegyaljai mondta

  Kedves @BZoltán!
  Ne reménykedj! Nem fogod megúszni.
  Hamarosan meglátogatlak, és mint Somlóihoz nem értő, a kitöltés után 15 másodpercel véleményt fogok nyivánítani. Szerencsédre, nem mint zsűritag. :)

 20. BZoltan mondta

  @hegyaljai:
  Szeretettel látlak, az ültetvényünk és a pincénk nyitott bárki számára azzal feltétellel, hogy legyen ott valaki a csapatból és a látogatás ne zavarja a munkát.

Minden vélemény számít!