// bejegyzés

Slukk!

Légli Géza Landord Pinot Noir 2009

Mindamellett, hogy a pinot noir szerintem az egyik legnehezebben értelmezhető világfajta, mindenkinek van valamilyen fix elképzelése arról, hogy milyen kell legyen a belőle készült bor.

A vélemények pedig nagyon kevés ponton metszik egymást: már a színt illetően sincs konszenzus, hát még a jellemző illatok, vagy a tannin megengedhetősége kérdésében. A ma vizsgált palackom csak a Radovin-ben beszerezhető, néhány száz készült belőle csupán. Van ugye a válogatás, ez pedig a „dűlős” tétel, a meszes-agyagos, jó képességű Landordból. Ahhoz képest, hogy milyen fiatal, épp csak közepes intenzitású téglás-mahagónis árnyalatot mutat, de nem öregedően. Ez azért lehetne egy közös nevező, de láttam én már „drága” franciát ennél jóval sötétebbnek is.

Na akkor inkább az illatokat nézzük: földes-csipkebogyós, könnyed, egzotikus fűszerekkel dolgozó, kedves-kellemes felhő, nem orrbavágós, de jó szálazni. Kikandikál egy kis étcsoki is a végén – kacsintás ez a hordóra, nem zavaró, épp csak észrevenni. A nem túl testes kortyban is az izgalmas keleti fűszerek játszanak elöl, sok hecsedlis, fehér ribiszkés vonulattal. Tannin is van jelen és ha valakit ez megzavar újfent Burgundiára kell hivatkoznom: sokszor hisszük, hogy a pinot szinte tanninmentes fajta, de ez nem így van. A szerkezetet illetően a sav és az alkohol is intenzívebbre van hangolva: előbbi nem citrusos, inkább csak a lecsengésben hosszan visszhangzó friss ribiszke, utóbbi pedig a végig tetten érhető szolid kesernye formájában. A finis egyébként az első szippantással előbújt cseresznyés-földes hangulattal, szép lassan távozik. Ha egy mondatban kellene jellemeznem ezt a bort, akkor azt mondanám, hogy „rég ittam ilyen jól sikerült kadarkát”. Az ára talán kissé magas (3990 Ft), de nem is terem minden bokorban. Négy csillag.

Kapcsolódó:

Ajánljuk:

St. Andrea dűlős pinók egy szuszra
Nardini Acqua di Cedro
Délity Pince Cabernet Sauvignon 2009
Dúzsi Pipe 2011
Ábrahám Kakasok Furmint 2011
Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2011
M. Chapoutier Les Becasses Cote-Rotie 2001 Magnum

7 hozzászólás ehhez: “Légli Géza Landord Pinot Noir 2009”

 1. Örülök a négy csillagnak, annak már kevésbé, hogy kadarka jellege van. A Pinot és én, értjük egymást jól. Bosszantó, hogy életem során mindössze egyetlen, kiváló hazai Pinot-val találkoztam. Meggyőződésem, hogy a Pinot a világ egyik legjobb vörösborát adja, egynek a 100-ból ezt mindig sikerül elérnie. Elkötelezett termelő kell hozzá. Az “ilyet is készitek”, hozzáállás messzemenően nem elég.

  Írta: europai | június 27, 2011, 21:05
 2. Meg szabad kérdezni, hogy melyik volt az a kiváló hazai?

  Írta: Fater | június 28, 2011, 08:39
 3. Természetesen.
  Tiffán 2001-es Várerdő Pinot Noir-ja volt számomra a csúcsbor.
  A szakma, az egyébként túlérett 2000-es Pinot tapsolta halálra, de az idő és a minőség, a szenzációs 2001-es évjáratot igazolta. Kiváló magyar bor (volt).

  Írta: europai | június 28, 2011, 20:36
 4. Valóban, az egy igen szép bor volt. Utoljára talán 2007-ben találkoztam vele.

  Az agyontapsolt 2000-est 2009 májusában kóstoltam utoljára (Borkollégium “Villányi Potenciamustra”), nem volt rossz az sem, bár semmi “pinósat” nem írtam róla a jegyzetben.

  Írta: Fater | június 29, 2011, 07:32
 5. Nekem is vannak emlékeim a Várerdőről. Kicsit fás, kicsit cukros, nem igazán pinós bor ami lazán kétszer annyiba került mint a Géza pinója.

  Írta: BZoltan | június 29, 2011, 13:33
 6. Szerintem is Tiffán az egyik hazai pinot termelő, aki rendszeresen jót szállít. De nekem egyértelműen a Ráspi 2005 a csúcs.

  Azért az agyontapsolt 2000-es nagyot villantott azon a rendezvényen, egyedi és gazdag borrá érett.
  Sajnos a tavaly kóstolt 2001-esünk már igencsak a végét járta.

  Írta: ababucs | június 30, 2011, 10:56
 7. Nekem 2 db villányi Pinot maradt emlékezetes a többi pont olyan mint Bzoli ecsetelte az előbb. Egy 2004 Vylyan és egy 2006 vagy 2007 Gere Weninger ennyi !

  Írta: Radovin | június 30, 2011, 16:35

Hozzászólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!Legutóbbi hozzászólások

 • marha gulas: Újházi fröccs. Amikor kovászos uborka lével készül a fröccs. Analógan az újházi tyúkhúsleveshez.
 • Kántorbandi: @ Laszlo Vasarhelyi: Való igaz, nem volt helyénvaló ilyen politikai kifejezéssel illetni a szegény...
 • Laszlo Vasarhelyi: Ha valaki nem tudja mit jelent a moszkovita, ne használja a kifejezést..

Csatlakozz!