• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mert megérdemlik

2007-10-16 ● borravalo.hu

Az történt, hogy megjelent szeptemberben egy pincés kiadvány a Népszabadság gondozásában, amelyhez valljuk be, közünk volt. Sajnos. Hetvenhét pincészet került a kiadványba, és sok olyan nem, amelyre mi letettük voksunkat. Félig meaculpázásként, félig meg azért, mert megérdemlik, sorozatban beszámolunk azokról, akik kimaradtak. Nálunk ott vannak a listán.

Fekete Mihály borpincéje Szekszárd déli részén, az Ivánvölgyben található, félúton a Heimann-birtok felé, nem sokkal az után, hogy az ember elhagyja Sebestyénék pincéjét. Illusztris társaság, az biztos. A szekszárdi Fekete Borpince nem tévesztendő össze az azonos nevű somlóival, ott a Juhfark és a Furmint dominál, Fekete Mihálynál (Misinél) inkább a fűszeres és gyümölcsös vörösökre terelődik a hangsúly.

Aki gyalog mássza meg a szurdikot (hoppá, egy lokál-terminológia, amolyan dialectus aliscus, máshol inkább szurdok), örül majd a régi présház mellett álló kis kerti asztalnak ? itt jól kifújhatja magát egy rozé fröccsel, miközben a kilátást csodálja. Na mostan Szekszárdban azért ez mindenképpen király, a hét domb adta rengeteg völgy, a dűlők, a kilátás.

Misi szerint jó hideg rozét, jó hideg szódával kell keverni, éppen hogy csak megmutatni neki a szódát ? amúgy háziurasan. Talán a legjobb erre a Fekete rozé házasítás, Kékfrankosból és Merlot-ból, ha már itt vagyunk. Ez a nagyon gyümölcsös, összetett rosé 2004-es évjárata az Országos Rozé Borversenyen egy aranyérmet és egy különdíjat gyűjtött be, a 2006-os tétel a Rozéborok Miklós napi VIII. Országos borversenyen ezüstérmes lett.

A borászkodás a hatvanas években kezdődött, Fekete János eleinte még vásárolta a szőlőt, majd egy hagyományos ? bakművelésű ? bérelt Kadarka ültetvényt használt. Fia, Mihály családi hagyományt teremtett a kezdeményezésből, ezt pedig szőlész-borász szakmérnök végzettséggel támasztotta alá.

Misi megterít

A présház mellé mára szép feldolgozó és tárolótér épült, az igazi csoda mégis a régi, tizenhét méteres, 120 éves eredeti építésű pince bővítésével (igen, a borász Heimann pinceépítő-mester öccsének, Ferencnek a műve) jött létre: nem is gondolná az ember, hogy a présház alatt mintegy 290 méteres pincerendszer húzódik. Ennek érdekessége egy szeparé, amely valóságos oltár, vagy mi: a pince egyik szárnyában lépcső vezet fel egy még megmaradt lőszbe vájt részbe, itt egy társaság pont elfér – van hangulata annak, hogy az ember a pince legmélyén, egy királykamrában iszogat, az biztos.

Nyolc hektáron folyik a gazdálkodás, bár a pincében 50 hektár termése is elférne. Alapvetően kékszőlővel foglalkoznak, a legtöbb a Kékfrankos, és Cabernet Sauvinon, de bőven akad Merlot, Kadarka és Oportó is (jóvan, jóvan, Portugieser, na). A területeken mintegy öt százalék a fehérszőlő, ebből készülnek az olyan érdekességek, mint a késői szüretelésű Tramini Cuvée, amelynek kicsit az aszúra emlékeztető zamata van, és mondjuk pörkölt utáni réteshez igen illő desszertbor.

Azt kérdezzük mi lesz a hatosokkal, Misi mondja, hogy a tavalyi évjáratból a Merlot, a Kékfrankos és a Cabernet sauvignon lesz a legjobb. Új hordókat használnak általában, egy francia hordóban érlelt bor (a 2003-as Cabernet Sauvignon Barrique) hozta a páneurópai díjat, kilenc hónapig érlelődött, Misi szerint csodálatos aromákat kapott a bor, a fa diszkréten a háttérbe húzódik.

Feketéék fogadnak csoportokat akár hét közben is, érdemesebb azonban a hétvégére koncentrálni. Borkóstolóra egy órával előtte is be lehet jelentkezni, a nagyobb csoportoknak azért érdemes jó előre egyeztetni. Bár nem az étkezésen van a hangsúly, azért Feketéék mindenre fel vannak készülve (na jó, talán mindenre nem, de sokra): 1500 forintért készül egy szabad merítéses pincepörkölt. A standard kóstoló 2000 forintot kóstál, ebben nyolcféle bor van ? Misi pedig a vendégek érdeklődésétől függően erre grátisz rátesz néha egy palackkal.

Kántorbandi

Korábban:

Sampling from Sex R.D.

Budavári reflexió

Önök kérték: Tesco kóstoló

Különleges évjárat lesz, de milyen?

Címkék: barrique, Cabernet, Fekete, Fekete Mihály, Ivánvölgy, kadarka, kékfrankos, merlot, Oportó, Rozé, Sauvignon, Szekszárd

← Kell a tömény, palackozott szellemek 2. Tokaj járatlan úton →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!