Mészáros Pál Pinot Noir Rosé 2011

Vidám, friss, szomjoltó rosé ez, melyből nem elég egy palackkal beszerezni.

Aki nem szereti a rozét, ne is olvasson tovább. Illetve, de, olvasson és vitatkozzon. Hogy miért ez a felütés? Hát mert elég sokat hallom mostanában, hogy „az nem is bor”, a roséra értve ezt. Ez a marhaság persze, mint sok más hasonló, igaz kútból ered, nevezetesen onnan, hogy azoknál a – mondjuk így – divatos roséknál, melyeket megszokott a nagyközönség itthon, valójában nem érdemes semmi mást nézni, mint a primőr mivoltot és az általa nyújtott élvezetet. Semmi esetre sem érdemes ezeket terroirborként kóstolni. Miért mondom ezt? Mert a divatba jött rosé stílusnak alap ismérvei: legyen friss, gyümölcsös, zamatos, jó savakkal rendelkező és esetleg némi szénsavval bíró. Ennyi. Legyen üdítő jellegű, szomjoltó, frissítő. Ok, alapvető dolgokat elárulhat az évjáratról vagy fajtáról, de ezek nüanszok, célja nem ez. Aki ezt keresi benne, rossz helyen keres.

Mészárosék új roséja pont ilyen. A vidám címkét tökéletesen tükrözi a belső, mintha egy gyümölcsfáról szüreteltek volna. Friss, primőr jegyek, intenzív szamócás, málnás illatok, ízben savanyúcukor, málna és tutti-frutti. Gyorsan kell inni, mert az illatok hamar tovatűnnek, de ez nem probléma, sőt. A szerkezet szép, a savak a helyükön. Én szeretem az ilyen rosékat, nem érdekel, hogy fajélesztős-e vagy sem, az érdekel, hogy ízlik. 1100 Ft körül pedig kimondottan. 3 csillag.

Hozzászólások

  1. italosztaly mondta

    biztos hogy valami finomság lakozik ezekben a palackokban mert nekem 2 darab maradt készleten. mindegyik rozémat próbálom kinullázni hogy új rendeléssel új évjáratot kapjak. a szóban forgó tétellel nem volt nehéz dolgom:)

Minden vélemény számít!