• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Miből lesz a cserebogár?

2007-07-30 ● borravalo.hu

Az osztrákozás után szlovénezzünk is egy kicsit. A Borravaló egyik vendégmunkása künn járt a Balkán Svájcában, még egy pincébe is beengedték. Élménybeszámoló a Stegovec-pincészetből, Zelen, Barbera, Kralnica. Na tessék.

Két dolgot szögezzünk le az elején. Egy: Szlovénia jó hely. Kettő: nem vagyok borszakértő, úgyhogy nem fogok olyanokat írni, hogy a 2006-os Barbera csersavas és enyhén vadmálna íze van. (Nem is volt neki.) Inkább élménybeszámolóra számíthat a kedves olvasó, a Stegovec-pincészet ugyanis pontosan ez volt: igazi élmény.

Ott kezdődik az egész történet, hogy egy nagyon közeli barátom, Jasmina, szlovén. A barátja, Peter, pedig történetesen borász, egyike a legfiatalabbaknak Szlovéniában, akinek ennek ellenére már Franciaországban is ismerik a nevét. Családjában ő már az ötödik borászkodó generáció, nővére, Martina, 2000-ben Szlovénia borkirálynője volt. Ezt összegezve egyértelmű, hogy amikor az ember meglátogatja őket, jófajta szlovén borokat ihat.

Addig is, amíg az ember eljut a pincészetbe, eltátja néha a száját. Reagálva StevieKraft régi vágyára, mely szerint ő barokk főúr akar lenni Tatán, azt mondom, hogy én például Zidani Most környékén lennék az. Tulajdonképp Sveti Martin környéke is megtenné, ahol a Stegovec-pincészet is található.

A falu Brje fölött van a hegyen, 80 kilométerre Ljubljanától, 40-re Trieszttől. Konkrétan tizenketten laknak ott, csak kocsival lehet megközelíteni, néhány ház udvarának a vége már az erdőbe ér, úgyhogy amikor valaki éjszaka kalandvágyból nem a benti fürdőt használja, hanem a ház melletti, szabadtéri zuhanyt, előfordulhat, hogy találkozik néhány rókával vagy nyúllal – a szerencsésebbek szarvassal is. (Farkasok és medvék erre nincsenek.) A falu másik oldalán meg ott vannak a szőlőültetvények.

Sveti Martin a Vipava-völgyben van, a Primorska régióhoz tartozik. Szlovéniában összesen nagyjából 21 600 hektárnyi szőlőültetvény van, ez nagyjából annyi, mint a bordeaux-i borvidéken, de csak feleannyi bort termelnek. Három borvidék van, a Primorska az egyik, és az egyetlen, ahol nagyjából ugyanannyi vörösbort termelnek, mint fehéret, máshol inkább a fehér dominál. Stegovecék évente nagyjából 50 ezer liter bort termelnek, összesen tízfélét, Peter szerint egyébként ez egy kicsit sok. Azt azért említsük meg, hogy a szlovének sem szórakoznak, a bortermesztők szövetsége szigorúan szabályozza, hogy milyen szőlőt lehet termelni, meg persze a borkészítés folyamatát és a címkézést is ? itt nehezen fordulhatna elő olyan baki, mint a „Cseszegi fűszeres„.

Mivel ott is gatyarohasztó meleg volt, ezért a fehérborokkal kezdtük, méghozzá egy 2005-ös Zelennel. Ez a Vipava-völgy saját fajtája. Bora könnyű, nyárias és nagyon finom, az ember észre se veszi, és már meg is ivott belőle egy üveggel. Na persze, nem akkor, amikor az a terve, hogy végigkóstolgat több fajtát, hanem üldögélve, beszélgetve. Ahhoz ideális.

A következő egy asztali bor kategóriájú cuvée volt, annyiban különbözött a magyar asztali boroktól, hogy ez iható, sőt, egész jó volt, még ha annyira nem is, mint a Zelen. Erőssége a 13,1 százalékos alkoholtartalom volt. Aztán, ha már így belejöttünk, kipróbáltuk a 2006-os Zelent is, amiből pont előző nap palackoztak pár ezer litert. Ez szárazabb, mint a 2005-ös, és még elég fiatal, elvileg egy-két hónap múlva lesz az igazi.

Következett egy 2006-os rosé (70% Merlot, 30% Barbera), egyenesen a hordóból, mint ahogy a következők is sorban hordóminták voltak. A hatos kicsit testesebb, erősebb, ettől függetlenül jól itatja magát, a 2005-ös rosé frissebb, savasabb volt.
Ezután jöhettek a vörösök, kezdve a 2006-os merlot-val. Ez volt a leggyengébb, kicsit mintha savanykás lett volna, de még nagyon fiatal, pár hónap a hordóban, és jobb lesz, mondta a szakértő. Gyorsan kárpótoltuk is magunkat egy pohár 2006-os Barberával. Ez sokkal gyümölcsösebb, a színe lilás, elég erős, majdnem 15 százalékos, de ezt alig lehet érezni rajta.

A végére jött aztán a csattanó: a 2006-os Kralnica, a bor, amely ? ha hírnévre tesz szert ?nem kíméli majd a tokajit sem. A sötét sárgás desszertbor, az egyik legjobb volt, amit valaha is kóstoltam. Tavasszal palackozzák majd, nagyon várjuk. Korábban három másik borral is összefutottam már a pincészetből, bátran ajánlom a Beli Pinot-t (Pinot Blanc), a Tresso Belo-t és a Rebulát (Ribolla) is.

A Stegovec-borokkal egyébként gyakorlatilag egész Szlovéniában lehet találkozni, rengeteg étteremnek adnak el. Aki arra jár, próbálja ki, érdemes. Annyit nem árt tudni, hogy ha valaki Szlovéniában egy pohár bort kér, akkor egy decit kap. Ha valaki egyenesen Stegovecékhez menne egy kóstolóra, Ljubljanából Nova Gorica felé induljon az autópályán, Ajdovšcinánál térjen le, aztán balra, Brjéig.

N. R. – Borravaló vendégmunkás

Stegovecék:  www.slovino.com/stegovec/index.html, http://www.zlatadolina.si/stegovec.htm

Korábban:

Svejci Bicska lenyomja Burgenlandot

Támad a ködös Albion

A globális felmelegedés első áldozata

Címkék: barbera, Kralnica, Stegovec, Szlovénia, Zelen

← A francia kapcsolat Must a Szigeten →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!