Miből lesz a cserebogár?

Az osztrákozás után szlovénezzünk is egy kicsit. A Borravaló egyik vendégmunkása künn járt a Balkán Svájcában, még egy pincébe is beengedték. Élménybeszámoló a Stegovec-pincészetből, Zelen, Barbera, Kralnica. Na tessék.

Két dolgot szögezzünk le az elején. Egy: Szlovénia jó hely. Kettő: nem vagyok borszakértő, úgyhogy nem fogok olyanokat írni, hogy a 2006-os Barbera csersavas és enyhén vadmálna íze van. (Nem is volt neki.) Inkább élménybeszámolóra számíthat a kedves olvasó, a Stegovec-pincészet ugyanis pontosan ez volt: igazi élmény.

Ott kezdődik az egész történet, hogy egy nagyon közeli barátom, Jasmina, szlovén. A barátja, Peter, pedig történetesen borász, egyike a legfiatalabbaknak Szlovéniában, akinek ennek ellenére már Franciaországban is ismerik a nevét. Családjában ő már az ötödik borászkodó generáció, nővére, Martina, 2000-ben Szlovénia borkirálynője volt. Ezt összegezve egyértelmű, hogy amikor az ember meglátogatja őket, jófajta szlovén borokat ihat.

Addig is, amíg az ember eljut a pincészetbe, eltátja néha a száját. Reagálva StevieKraft régi vágyára, mely szerint ő barokk főúr akar lenni Tatán, azt mondom, hogy én például Zidani Most környékén lennék az. Tulajdonképp Sveti Martin környéke is megtenné, ahol a Stegovec-pincészet is található.

A falu Brje fölött van a hegyen, 80 kilométerre Ljubljanától, 40-re Trieszttől. Konkrétan tizenketten laknak ott, csak kocsival lehet megközelíteni, néhány ház udvarának a vége már az erdőbe ér, úgyhogy amikor valaki éjszaka kalandvágyból nem a benti fürdőt használja, hanem a ház melletti, szabadtéri zuhanyt, előfordulhat, hogy találkozik néhány rókával vagy nyúllal – a szerencsésebbek szarvassal is. (Farkasok és medvék erre nincsenek.) A falu másik oldalán meg ott vannak a szőlőültetvények.

Sveti Martin a Vipava-völgyben van, a Primorska régióhoz tartozik. Szlovéniában összesen nagyjából 21 600 hektárnyi szőlőültetvény van, ez nagyjából annyi, mint a bordeaux-i borvidéken, de csak feleannyi bort termelnek. Három borvidék van, a Primorska az egyik, és az egyetlen, ahol nagyjából ugyanannyi vörösbort termelnek, mint fehéret, máshol inkább a fehér dominál. Stegovecék évente nagyjából 50 ezer liter bort termelnek, összesen tízfélét, Peter szerint egyébként ez egy kicsit sok. Azt azért említsük meg, hogy a szlovének sem szórakoznak, a bortermesztők szövetsége szigorúan szabályozza, hogy milyen szőlőt lehet termelni, meg persze a borkészítés folyamatát és a címkézést is – itt nehezen fordulhatna elő olyan baki, mint a “Cseszegi fűszeres“.

Mivel ott is gatyarohasztó meleg volt, ezért a fehérborokkal kezdtük, méghozzá egy 2005-ös Zelennel. Ez a Vipava-völgy saját fajtája. Bora könnyű, nyárias és nagyon finom, az ember észre se veszi, és már meg is ivott belőle egy üveggel. Na persze, nem akkor, amikor az a terve, hogy végigkóstolgat több fajtát, hanem üldögélve, beszélgetve. Ahhoz ideális.

A következő egy asztali bor kategóriájú cuvée volt, annyiban különbözött a magyar asztali boroktól, hogy ez iható, sőt, egész jó volt, még ha annyira nem is, mint a Zelen. Erőssége a 13,1 százalékos alkoholtartalom volt. Aztán, ha már így belejöttünk, kipróbáltuk a 2006-os Zelent is, amiből pont előző nap palackoztak pár ezer litert. Ez szárazabb, mint a 2005-ös, és még elég fiatal, elvileg egy-két hónap múlva lesz az igazi.

Következett egy 2006-os rosé (70% Merlot, 30% Barbera), egyenesen a hordóból, mint ahogy a következők is sorban hordóminták voltak. A hatos kicsit testesebb, erősebb, ettől függetlenül jól itatja magát, a 2005-ös rosé frissebb, savasabb volt.
Ezután jöhettek a vörösök, kezdve a 2006-os merlot-val. Ez volt a leggyengébb, kicsit mintha savanykás lett volna, de még nagyon fiatal, pár hónap a hordóban, és jobb lesz, mondta a szakértő. Gyorsan kárpótoltuk is magunkat egy pohár 2006-os Barberával. Ez sokkal gyümölcsösebb, a színe lilás, elég erős, majdnem 15 százalékos, de ezt alig lehet érezni rajta.

A végére jött aztán a csattanó: a 2006-os Kralnica, a bor, amely – ha hírnévre tesz szert –nem kíméli majd a tokajit sem. A sötét sárgás desszertbor, az egyik legjobb volt, amit valaha is kóstoltam. Tavasszal palackozzák majd, nagyon várjuk. Korábban három másik borral is összefutottam már a pincészetből, bátran ajánlom a Beli Pinot-t (Pinot Blanc), a Tresso Belo-t és a Rebulát (Ribolla) is.

A Stegovec-borokkal egyébként gyakorlatilag egész Szlovéniában lehet találkozni, rengeteg étteremnek adnak el. Aki arra jár, próbálja ki, érdemes. Annyit nem árt tudni, hogy ha valaki Szlovéniában egy pohár bort kér, akkor egy decit kap. Ha valaki egyenesen Stegovecékhez menne egy kóstolóra, Ljubljanából Nova Gorica felé induljon az autópályán, Ajdovšcinánál térjen le, aztán balra, Brjéig.

N. R. – Borravaló vendégmunkás

Stegovecék:  www.slovino.com/stegovec/index.html, http://www.zlatadolina.si/stegovec.htm

Korábban:

Svejci Bicska lenyomja Burgenlandot

Támad a ködös Albion

A globális felmelegedés első áldozata

Hozzászólások

 1. mondta

  11. vendégmunkás 2007-08-01 14:03:37

  sőt, még én is rosszul jegyeztem meg: Klarnica a pontos neve a bornak. bocs.

  10. ferfi53 2007-07-31 16:42:56

  Sem féltékenynek, sem önpocskondiázónak lenni nem jó! Ez a cikk nem arról szól, hogy milyen rosszak a magyar borok, hanem arról, hogy vigyázzunk, ne jussunk a Lehel, az Ikarus, a Videoton , stb. sorsára! Miközben “cinikusnak” lenni könnyű, szembe menni az árral nehéz…!

  9. guvatgenya 2007-07-30 17:42:18

  Az megvan, amikor a Harmonia Caelestisben Esterházy édesapja halálosan beleszeret Szlovéniába, és ettől az édesanyja halálosan féltékeny lesz?

  8. kisfröccs 2007-07-30 17:20:58

  A cserebogár már régen kikelt, csak mi nem láttuk eddig a magyar fától a szlovén bort. Terem ott egy csomó autchton fajta között isteni Furmint is, csak ők nem így nevezik, nekem meg nem jut eszembe, hogy hogyan. El köll viszont menni a Terroir Clubba a Kató Andráshoz, mert ő árulja a Branko és Vasja Cotar borászat remekeit. A Cotar c-betűjén van az a kalap mint a csehszlovákban, úgyhogy biztos Csotarnak kell ejteni, vagy nem. A Kras borvidék borai, 3300 -6900 Ft. közötti árakon, de igazán mehökkentőek. Egy két évig fahordóban, aztán még hosszan palackban érlelt Sauvignon Blanc -t kóstoltam tőlük, ami igazán megdöbbentő, és fantasztikus bor. Szemben megy minden mai trenddel, előbb azt hittem, valami hiba van a dologgal, aztán hosszan kóstoltam és gondolkodtam ősiségen, meg egyéb lomokon.Azon például, hogy nem kellene-e újra átgondolnunk azt a tételt, hogy az oxidatív úton előállított fehérbor feltétlenül rossz. Ljubjanában egyébként, már vagy négy éve, láttam egy csomó eu-szabványú, csilivili borboltot, véget ne érő szlovén szortimenttel, külföldiül, és okosan beszélő eladókkal! Tessék komolyan venni és tanulni!

  7. Cinikus 2007-07-30 16:31:29

  Tudomásul kell venni, hogy a melegvizet rég feltalálták, és nem mi fújjuk a passzát szelet. Mellesleg csak annyit a szlovénokról, hogy a Gorenje még mindig megtalálható az európai boltokban, míg a Lehel, az Ikarus, a Videoton, stb. sehol. Miért pont a borban nem lennének jók?

  6. vendégmunkás 2007-07-30 14:38:57

  Zidani Most hasonló lehetőségeket nyújt, csak magasabbak a hegyek, több az erdő és a Száva is ott van… Sveti Martin környékéről a víz kicsit hiányzik, a Vipava nem egy nagy folyó, igaz, a hegy túloldalán ott a tenger :)

  5. StevieKraft 2007-07-30 14:07:01

  Na ja, Tatán barokk főúrnak lenni. Adni az ívet nagy pénzekből a helyi kisnemkeségnek, nyugati stílű (mondjuk franczia) lámpionos sajkafelvonulást tartani a tavon nyáresténként, miközben körbekocsizom a tavat. Közel van Neszmély, isteni erdők vannak, ahol lehetne vadászni, meg néha gáláns kalandokba keveredni az erdész lányával. Stresszmentes élet, az kellene, na!

  4. StevieKraft 2007-07-30 14:00:43

  OK, bocs, javítjuk

  3. vendégmunkás 2007-07-30 13:54:19

  KralNica, nem Kralica, na.
  ja, és a pincészet honlapja, a hivatalos, kontaktokkal:
  http://www.slovino.com/stegovec/index.html

  2. KaberNet 2007-07-30 12:07:23

  Ki lepődött itt meg? Még a kopár krvat dűlőkön is terem iható veres, kinn a pébe, ahol csak a vitorláshajó jár. Ahun némi kultúra van, ott megjelenik a bor. Vagy ez fordítva van?

  1. guvatgenya 2007-07-30 11:46:44

  Most mit kell azon meglepődni, hogy a környező országokban is tud jó bor lenni? mintha legalábbis bálunk lenne a bölkcsek köve, és a kunságon egymást érnék a birtokok, amelyek lemossák bordeaux-t…

Minden vélemény számít!