Mire megy ki a játék?

Francia és olasz kutatók elkészítették a pinot noir-szőlő géntérképét, a munka csaknem két évig tartott, s a francia mezőgazdasági minisztérium támogatta sok millió euróval. Kiderült: a pinot-nak vagy ötezerrel több génje van, mint nekünk. Asztapaszta!

A Nature brit tudományos szaklapban publikált cikk szerint a pinot noirnak 30 ezer génje van, nekünk ehhez képest 20-25 ezer. A kutatók azonosították a szőlő genetikai készletének csaknem félmilliárd egységét, és kimutatták azt is, hogy a pinot noirnak rendkívül sok olyan génje van, amelynek feladata “az íz létrehozása”. Mondjuk ezen nem lepődtünk meg, nyilván a kutatásnak rengeteg olyan eredménye van, melyek ennél fontosabb információt hordoznak. (Van egy hírünk a tudósoknak, ha még nem fedezték volna fel: az embernek rengeteg olyan génje van, melynek feladata “a pinot elfogyasztása.”)

Komolyra véve, ez az első alkalom, hogy egy gyümölcs génállományát feltérképezték. Az eredmény elvezethet olyan módszerek kidolgozásához, amelyekkel a pinot noir rovarokkal, betegségekkel szemben ellenállóbbá tehető, sőt új borfajták fejleszthetők ki. Szakemberek szerint a francia borászok
rendkívül hagyományőrzőek, és nem valószínű, hogy a közeljövőben
genetikai trükköket alkalmaznának. Na ezt majd meglátjuk, s ide a rozsdás bökőt, hogy nem a francia borászok kapták kel a fejüket a hír hallatán, mégha ők is pénzelték a kutatást, kvázi.

Namostan, a pinot köztudottan az egyik legnagyobb figyelmet igénylő fajta, rendkívül kényes, nem terem meg mindenhol, ezért aztán drága az előállítása, és hát persze a végtermék is drágább az átlaghoz mérve. Tegyük össze ezt a fenti kutatással, osszunk, szorozzunk és mindenki döntse el maga, mire megy ki a játék.

Kántorbandi

Korábban:

Indiana Jones és a legelső hatos aszú

Kiberszimat segíti majd a borászokat

Támad a ködös Albion

Gondban a világ legnagyobb pincéje

Hozzászólások

 1. mondta

  13. KaberNet 2007-10-03 12:43:35

  Hát szőlő az lesz, de kérdés, hogy mennyi károsanyaggal. Meg, hogy milyen minőség? Na erről akarunk többet írni.

  12. kivancsi 2007-10-03 11:04:06

  na de, térjünk már vissza a komoly témához: most akkor lesz szóló szőlő vagy nem lesz? ;)

  11. StevieKraft 2007-10-02 15:05:53

  Ígérjük írni fogunk az ügyről, még pedig hamarost!
  A zsírdisznóktól tényleg elnézést, de a piréz zsírdisznókat, azokat nagyon utáljuk!

  10. 2007-10-02 15:00:03

  Természetesen elnézést kérünk a Zsírdisznóktól!

  9. Zsírdisznó 2007-10-02 14:51:45

  Ezt kikérem a zsírdisznók nevében…

  8. MrLeVin 2007-10-02 14:15:50

  Kituno, csak tamogatni tudom.
  Gondolom megvannak a forrasok, de alljon itt nehany link ahol a hirek talalhatoak:
  http://www.tokajiborasz.hu/index.php?p=cikk&id=823
  /> http://www.tokajiborasz.hu/index.php?p=cikk&id=981

  7. 2007-10-02 14:11:01

  Igen. Annyira igaz, hogy tényleg külön postban fogunk vele foglalkozni. Zsírdisznók.

  6. MrLeVin 2007-10-02 13:43:09

  Habar nem a Pinot temahoz tartozik, de okos megjegyzes volt “kisfroccs”, ha tudtok irjatok rola kulon bloggban, fontos lenne! Ha Chateau Margaux tudott az autopalya ellen tiltakozni, akkor Hegyaljanak is meg kell vedenie az erteket es kincset! Borzaszto, hogy a kommunistak mennyi hulyeseget osszehordanak es meg hazudnak is nagypofaval.

  5. Rookie 2007-10-02 13:41:58

  Ez a csávó már a 60-as években belépett az MSZMP-be és onnan indul karriere (onnantól vezető)… Ne várd, hogy az, aki ennek a nomenklatúrának része, ne próbálja a szoci haverjának elintézni, hogy gyára ott épüljön, ahonnan rálát Tokaj dűlőire…

  Amúgy egyet értek: Ez a szemétláda nem kerülhet be még egyszer a rendszerbe! (bár, az ilyenek mindig is bekerülnek)

  4. kisfröccs 2007-10-01 17:22:52

  Rookie a hétfő áldozata, én meg rögtön a gutaütésé leszek! Megszólaltatta az Inforádió Szerencs és Tokaj szocialista országgyűlési képviselőjét, aki Szabó György néven van anyakönyvezve, és volt már egésszségügyi miniszter is. Ez a derék, de visszataszító úr azt találta mondani, az ő arany szájával, hogy a szerencsi szalmaerőmű egyáltalán nem veszélyezteti a világörökséget meg a tokaji bortermelést, és szeretné, ha a viláhírű bortermelés és az ipar ezután is jól együttélne. Azt is mondta ez a remek ember, hogy maga az erőművet építő Hujber Ottó mondta neki, hogy az erőmű felépítése után naponta egyel növekedne a Tokajon áthaladó kamionok száma.
  Ez az eset az, amikor a hülyeség szoros szövetségre lép a tudatlansággal, és gazemberség lesz belőle.
  Én az építést engedélyező un. környezetterhelési tanulmányban olvastam, hogy az erőmű évi 265 000 tonna szalmát üzel el. Ha egy kamionra 10 tonna szalmabála fér fel, akkor tessék elosztani, és kiderül, hogy 26 000 kaimon kell évente.Ha a fele, az is 13 000 Ha ennek csak fele megy át Tokajon, már messze vagyunk az egytől, de derékig benne a hazudozásban. Ugyan ez a környezetterhelési tanulmány írja, hogy az erőmű évente 13 tonna szilárd anyagot, 130 tonna szénmonoxidot, 195 tonna nitrogéndioxidot, 97 tonna kéndioxidot és trioxidot, 19 tonna kloridot, 6 tonna fluoridot, és 260 kilogram nehézfémet bocsát ki a kényényein. Ez utóbbiak rákkeltők, nem bomlank le, viszont felhalmozódnak az élő szervezetekben, így a szölöben is. Az élelmiszerekben ezred milligramokban adják meg az egészségre veszélyes mennyiség határértékeit. Szóval ez a csekélység hömpölyög ki a nem veszélyes erőmű kémyényein. A dráma az, hogy ezek az értékek valószínűen a törvény által megengedett limiten belül vannak, tehát törvényesek. Ám a törvény nem tesz különbséget abban, hogy hol épül az erőmű. A Környzetvédelmi Hivatal főnöke ki is kérte magának, hogy ő ipari és egyéb szempontokat nem vehet figyelembe. Neki mindegy, hogy a Margit-szigeten épül a cucc, Balmazújvárosban, Ózdon, vagy Tokaj-hegyalján.
  Ha Szabó képviselő ilyen elégedett az erőművel, vajon a miskolci szoci haverjai miért hajtották el Hujbert az ötletével együtt. Miért mondták, hogy Miskolcon már nagy a légszennyezettség, oda nem kell ilyen beruházás?
  Az ostobaság néha szórakoztató, néha bosszantó, most kártékony. Azt mondja az ökre, hogy csak Tokaj polgármstere tiltakozik. Azt nem mondja, hogy a környezetvédelmi eljárás kezdetén még tíz települést vizsgáltak az ügyben érintettként, mire kiadták a papírt, már csak Szerencs és Zombor maradt. Azt írja a környzetvédelemi engedély, hogy miután az erőműtől a legközelebbi lakóház 450 méterre van, világos, hogy az 500 méteres biztonsági zóna mindnehol biztosítható. No, ennyit a színvonalról.
  Ha azt hallom a legközelebbi választások után, hogy valaki erre a Szabó Györgyre szavazott, annak leverema derekát!
  Egyébként mi van a pinot génjeivel? Bocs, hogy belerondítottam ebbe a jóízű és szakszerű vitába.

  3. Rookie 2007-10-01 16:01:26

  ehhem… arra, hogy már reggel annyira felidegesítettek, hogy az egyetlen dolgot tettem az agyvérzés elkerülésére, amit lehet: elkezdtem gyerekes lenni, valamint röhögni saját magamon, amiért hagyom, hogy a hülyék ennyire felidegesítsenek.

  2. KaberNet 2007-10-01 14:12:29

  Te Jó Ég. Azt hiszem ezt a hozzászólást a hétfő rovására írjuk.

  1. Rookie_én kérek elnézést 2007-10-01 13:15:52

  A géntérkép azért is jó, mert ez alapján szerveket is létre hozni és gyógyíthatóvá válik egy csomó kór!

  Skandináv tudós körökben egyre elterjedtebb az a cél, hogy a pinot noir esetében javíthatóvá váljon a látás! E szőlő ugyanis sajnos, szinte egyáltalán nem lát, tekintve, hogy nincs látószerve… e genetikai hátrány remekül lesz kezelhető, és létre lehet végre hozni a látó szőlőt!

  Ezáltal végre kiküszöböljük azt a nyelvi ellentmondást is, hogy egy szem nem is szem. A szőlő esetében tudniillik a szem nem lát egyáltalán! A szőlővel, a kísérletek végén, így lehet majd kedvesen szemezni… lehet, hogy vissza is kacsint majd…

Minden vélemény számít!