• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mit nekünk Bécs?

2013-12-12 ● borravalo.hu

„Én vagyok az út, az igazság és az élet” – áll a Szent István Bazilika homlokzatán. Amikor az orkán erejű szélben (de napsütésben és egyben hóesésben) kiértem térre azon gondolkoztam, vajon összefér-e a vallásos áhítat, az ünnep-várás, az advent a bazározással, meg ugye a gasztronómiával?

A gasztronómiáról meg az a kérdés ugrott be, hogy végre át tudjuk-e ugrani saját árnyékunkat és a közönséges, vizezett forralt boron és drága, kiszáradt füstölt csülkön felül milyen újítást tudott becsempészni az új szervező brigád a már hagyományosnak mondható vásárba. Elárulom: igen, át tudtuk lépni. Méznyalás a javából, kis csapatunk végigette az eseményt a rendezők meghívására.

Első állomásunk a Finlandia strand, a többiek vodkával dúsított bódítót isznak (szemmel láthatóan forrót). Az árak 500 és 850 Ft három decire. Én az alkoholmenteset választom, autóval jöttem. Jól esik a metsző szélben a vaskos gyümölcsös, dzsúzos ital szépen megrakva ribizlivel és eperrel.

Második állomás a Stelázsi – ?Könyvek a padlásról, lekvárok a kamrából?. A polcokon antikvár-hangulat, előtte vegyes lekvár és szörp felhozatal. Tamás Ervin termékeit is látom a Csopakról, ez jó jel. Ezer forint körül már 200 gramm lekvár beszerezhető, rákóstoltunk, rendben van. Szíveslátást, kolbászt és sajtot kapunk. Titkos tipp: Borsa natúr, vagy csokival bevont gyümölcsfalatka 180 Ft-ért.

Megállunk az Omnia standnál. Nagy logó: ?Terület szelektált prémium szemes kávé?. Az jutott eszembe, nem lehet egyszerű egy viszonylag kommersz márkát prémiumba átpozícionálni. Pedig vezetőnk azt mondja, a kávénak lelke van és számít az évjárat is, meg a talaj és kitettség, a maradékcukor és a kései szüret? Tisztára, mint egy bornál – bevallom őszintén, kissé szkeptikus vagyok. De szakértőnk kedves és olyan lelkesen mesélte, hogy magával ragad a sztori. A kóstolt brazil kávé sűrű és tartalmas, édes utóízzel. Poharas kávé 400 és 700 forint között kapható, borok decire is kimérve 350 és 1000 között.

A Vörös Homárnál nem éppen tájjellegű, de hiánypótló halételek találhatóak (osztriga, rák és hasonlók). Halászlével, gulyással tömik be a fennmaradó piaci rést. Szinte minden 1500 Ft, de a tál gulyás amit kóstoltam kellően kiadós. A ?műanyag? tányér is inkább valami puha, habszerű anyagból van, kevéssé hajlik a folyadék súlya alatt.

Magyar szabadalom és találmány a „KolbIce” (ejtsd: kolbájsz, azaz kolb-jég), ami kenyérszerű tésztából készült tölcsérbe töltött sült kolbászkákat jelent, választható feltétekkel. Valahol a hotdog és a gyros határán egyensúlyoz a műfaj, de nagyon laktató, valamint végre „hazai” jellegű. Alapár 1200 pénz, de egytől is el lehet telni.

Zárásként forró csoki: kifogástalan, talán a legjobb, amit életemben ittam. Ajándék bögrével 800 és 1000 Ft, de baromi vastag. Egy bögrében 5 dkg (fél tábla) csoki van.

A vásár január elsejéig nyitva van, jégpályával, melegedő hüttével, gyermek-foglalkoztatóval és térzenével. Idén nem megyek Bécsbe az adventi vásárra, de ezek után nem fogom hiányát érezni.

Címkék: advent, bazár, Finlandia, karácsony, kávé, kolbice, stelázsi, tamás ervin, vásár, Vörös Homár

← Tokaj: van még mit tenni Valaki mindig megmondja →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!