Néhány fehér tanulság 2.

Folytatjuk év végi összefoglaló merengéseinket idén nyalt borainkról. Ismert a Disznókő egyenes íve, az új tokaji paradigma meghonosításában játszott avantgarde-szerepe, némely borainak nagysága. Most mégis egy fura, határozott, merőben szubjektív hiányérzetünkről szeretnénk szólni pár szót. A Hétszőlő intenzív színei mellett beszámolunk a hagyományos iskola képviselőinek fényeiről és árnyairól is.

A Disznókőnélben a kedves Mészáros Laci úr mindig őrült patent és pedáns és mintaszerű kóstolókat szervez, névre szólóan, logikusan összeválogatott szortimentet terítve eléd, miközben a kóstolóterem ablaka mögött ott hullámzanak a dűlők, az aranyszínű borok meg ott villognak a poharadban, mint valamely varázsitalok.

A Disznókőnélben idén olyas benyomásunk keletkezett, hogy sokszor van egy tudatosan kialakított hideg, maszkulin stílusjegy a borokban, olyan, szánt szándékkal ebben a tónusban tartott mérnökies hűvösség, ami horizontálisan és vertikálisan is végigvonul a borokon. Ez a hűs-mérnökies vonás a Disznókő, pontosabban Mészáros László ars poeticája, konzekvens, évtizedes, abszolúte tudatos policyja.

E hűs és maszkulin racionalizmusnál magunk vonzóbbnak látjuk az olyan melegebb és vidámabb stílust, mint amilyen például a Hwangé, ami ennek inverze a maga édességesebb, a maradékcuki-alkohol relációt másképp értelmező point of view-jával vagy a Patrícius buja, érzéki, telt és színes koloritját. Joggal mondhatja bárki, hogy édesem, de gustibus non est disputandum, ki a jófenét érdekel, mit röcögetsz, de úgy is megfogalmazhatjuk: a Disznókőt (követ) az elmúlt másfél évtizedben követő némely műhely stílusa (számunkra) színesebb, melegebb, érdekesebb.

A reduktív Furmint 2007 zárt, gyümölcsös-édessós-ásványos alapbor, tengeri herkentyűk álma, 88 pont, 1800 Ft körül, a hetes hárs visszafogott, hűs, citrusos-levendulás-kamillateás, telt kortyú, éppenséggel inkább feminin karakterű itóka, 87 pont, 2700 Ft. A kései Furmint 2008 aranyszínű, barackos kert és őszillatú, kis levendulával, érintésnyi animalitással, mézzel és botritisszel, 90 pont, 2600 Ft a kisker ára. A nyolcas hárs-hordóminta fásabb és fajtajellegesebb, szegfűszeggel díszített, gyümölcsös verzió, 87 pont.

Minden aszún nem zongorázok végig, néhány jellemző eset: tetszett a 2005-ös 5 puttonyos: nagyon finom bor, ennyi elég is, kicsit bővebben: kőbor, finom savak és hosszú, a maszkulin karakter ideáltípusa pedig a 2005-ös 6 puttonyos Kapy furmint-aszú elegáns, rajnai rajnai rizlingeket idéző harmonikus karakterével, nagy bor.

A Hétszőlő ötputtonyosai látványos intenzitásbéli és karakterológiai különbségeket mutatnak, legjobban tán a ’99 tetszett gazdag, nagyon intenzív mézes-méhviaszkos-virágos illatával, teltségével és déli gyümölcseivel, harmonikus, eleven bor, 92 pont, 16 200 Ft. A ’96 visszafogottabb illattal köszön, elegáns karakterű, ásványos, medicinális, nem gejl jellegű, nekem kevésbé tűnik színes egyéniségnek, 88 pont, 17 010 Ft. Az óarany ’94-es mahagónis-szivaros, nagyon szép, kisimult, de még kevésbé intenzív illatképet mutat, kóstolva egyértelmű savhangsúly jelzi a nehéz évjáratot, 82 pont. A ’93-as borostyánszín bor illata lekvárt és barackot idéz, a sárgabarack a fő szó, dohányos és medicinális érintés, itt illat-íz összhangban, „száraz” impresszió, 90 pont, 22 032 Ft. A ’88-as zárt, nem annyira színes képlet lekváros-medicinális-füstös felhangokkal, legkevésbé ez, mert jó balanszú, de színtelenebb sztem, 82 pont.

A Tokajvinum Hungaricum a hagyományos tokaji nézőpontok-technológiákat preferáló műhelyeket tömöríti, jókora szemléleti-stilisztikai különbségeket fogva egybe. A minapi kóstolón kilenc pincészet mutatta be a borait, egységről az illatok-ízek tekintetében itt végképp nem lehet beszélni. Vannak modernebb megfogalmazású borok, ilyen például a Bene Pincészet remek János áldás nevű ’09-es tavalyi furmintja ásványos-rajnais-kiegyensúlyozott karakterével vagy a FitoMark szépen csendülő, mézes-reszelt almás reduktív ’08-as furmintja.

Érezni, hogy Benéék és Dr. Kiss Istvánék nyitottak a hagyományostól eltérő megközelítésekre is, az este tán legszebb bora a FitoMarknak a hosszas ászkolástól elrugaszkodó, franciásabb utakat követő ’08-as hársaszúja a maga szuperintenzív hárs- és gyümölcsillatával, 92 pont. A FitoMarknál a két paradigma egymás mellett él, az old style tiszta, szép, birsalmás változatai és a virágillat-bombák egyaránt megtalálhatók izgalmas szortimentjükben. Ezzel szemben például a Sajgó Pince ’01/5 puttonyosának, vagy a Götzék, avagy Babitsék ’04/5 puttonyosának illatképe annyira zárt, hogy szinte nincs is illat-dimenziójuk.

Az egyesület előtérbe tolja a száraz szamorodnit, ami nehéz ügy, újra kéne tanítani, mi is ez a macerásan előállítható, szűk piaci szegmens számára vonzó fogalom, magam nem tudtam például, hol a határ az illó és az illat közt Bodnárék amúgy nagyon intenzív, kitisztuló almáspités-sherrys-diós-oxidáltas, csontszáraz érzetű ’03-as szamorodnijában. Sokszor a címkék és a weboldalak is hát elég rettenetes látványt nyújtanak. Bodnárék vagy Sajgóék helyében sürgősen keresnék egy webdesignert.

Még megemlítjük az Erzsébet pincét, amely viszont világosan érthető, egységes stílusú (könnyed, pontosabban könnyednek tűnő, mert magas beltartalmi értékeket magas szintű egyensúlyban tartó, jó ivású borokat készítő) műhely, modern az etikett, jól néz ki a pince, jól szolgál a weblap (bár a megjelenésén lehetne javítani), szóval szimpi az egész.

Ami a lényeg: a jó balanszú, mindig finom sav-cuki relációt mutató tételek mellett (B-7 2009, Hárslevelű Zafír 2008) vidám, karcsú, finom, tartalmas késeit (150 gramm 2008), karcsú szerkezetű, gyümölcsös-fűszeres, fincsi aszút (’02/5 puttony), és egy gazdag, aranyszínű, szexi, teltkarcsú, harmonikus csúcsbort, a ’03-as Aszúeszenciát volt szerencsénk kóstolhatni.

Hozzászólások

  1. hegyaljai mondta

    A december 16-i Tokajvinum hungarikum kóstolón nekem is a Bene pince furmintja tettszett a legjobban, utána a Babitsék 2008-asa.
    Találónak tartom a Disznókő jellemzését, egyenletes magas minőség jellemzi mind a száraz, mind az édes boraikat.
    Az Erzsébet pincénél érdekes lehet, hogy löszön és agyagon is van területük, ézért olyan sokrétüek a tételeik.

Minden vélemény számít!