Neuburger Bonbuehl 2007

A Fertő tó környéki meleget adja vissza ez a jópofa, enyhén szénsavas, koncentrált, almás, édesköményes bor.

Edith Michlits mönchhofi (Frauenkirchentől nem messze, a Fertő tó mellett Burgenlandban) pincészetéből került elő ez a palack, mely annak ellenére hivalkodott csavarzárral, hogy a benne rejlő bort jócskán áztatták seprőn és érlelték – legalábbis részben – új fahordókban. A pincéről alig tudni valamit, a Bonbuehlről is csak két találatot ad ki a Google, ami azért elég gizda.

Azt mindenesetre sikerült kideríteni, hogy 5 hektáron alapvetően (94%-ban) fehér fajtákból dolgoznak (Pinot blanc, Olaszrizling, Chardonnay) de van némi (6%) Zweigelt és St.Laurent is. Hogy a Bonbuehlben milyen arányban vannak a fajták, nem tudom, ha nem tiszta Chardonnay, akkor is jelentős a túlsúlya.

Színén is látszik a kései szüret, a hosszú érlelés, ennek ellenére nyitás követően enyhe szénsav van a pohárban, és ez jó kontraszt a kis maradékcukorhoz, koncentrált, almás, reszelt almás aromákhoz és szép savakhoz. Fűszeresség is van, édeskömény és vanília. Jópofa, de nem túl nehéz bor, mely ennyi év után is meg tudta őrizni frissességét. 3,5 csillag – az áráról fogalmam sincs.

Minden vélemény számít!