#OPENTHENOW

A Moët & Chandon legújabb kampánya erre az életérzésre épít és mi gondolkodás nélkül megvesszük a klasszikus, milliós palackszámú Impériallal, a 3 literes pezsgősüveggel, a legújabb trendnek számító roséval és a világ első jégkockával fogyasztott champagne-val együtt.

Azért persze nem kell félni, a Moët & Chandon marad a tradicionális házak egyike, de jó érzékkel célozza meg azt a fogyasztói réteget, akiknek Scarlett Johansson és Roger Federer kell, meg a hollywood-i díjkiosztókról készült képeken az óriás palackokkal pózoló sztárok. Miközben bármelyik elegáns eseményen, sőt akár otthon is megállja a helyét és árban is az elérhető kategória marad. Egyszóval minden alkalomhoz jól illik ez a kis csillogás.

IMG_6901

A Moët & Chandon a francia borvidék, Champagne egyik legismertebb háza, amelyet 1743-ban alapított egy holland család. Brut Impérial pezsgőjük a világ legkedveltebb champagne-a, évi 20 millió palackot adnak el belőle. Benoit Gouez pincemester és borász csapatának feladata, hogy a ház stílusát évről évre megőrizzék a házasítások elkészítésekor. 1150 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, amelynek 50 %-a grand cru és 25 %-a premier cru fekvésű. Emellett Champagne minden fő régiójából vásárolnak, összesen 200 cru (köztük 17 grand cru és 32 premier cru) termése elérhető számukra a cuvée-k megkomponálásához. Pincéjük látogatható Champagne szívében, az Avenue du Champagne-on, amely tavaly az UNESCO világörökség listájára is felkerült.

A Zwack ház is elkezdte forgalmazni a pezsgőiket, ezért tartottak egy kis bemutatót az alábbi tételekből, amelyek közül nekem még mindig az „alap” Brut Impérial a kedvencem, a jeroboamot eddig még sosem kóstoltam, így igazi meglepetés volt, az Ice Impériallal meg szívesen kísérletezgettem most is.

Moët & Chandon Brut Impérial

Az Impérial pezsgők Napoleonról kapták a nevüket, aki maga is nagy rajongója volt ezeknek a pezsgőknek. Ez a legnagyobb tételben készített pezsgője a háznak. Több mint száz-féle alapborból házasítják, a tételek 20-30 %-a réserve bor adja és mind a három champagne-i fajta megtalálható benne.

Nagyon friss, vibráló illatú, citrusok, zöldalma, fehér virágok, lime, gyömbér, barackos aromák jellemzik, mellette kekszes jegyek és kis sósság. Elegáns, jó egyensúllyal, élénk savakkal, apró buborékokkal és krémes habzással. Elegáns és nagyon kifinomult, klasszikus választás.

(Összetétel: 30-40 % pinot noir, 30-40 % pinot meunier, 20-30 % chardonnay, ebből 20-30 % réserve bor, dosage: 9 g/l – brut)

Moët & Chandon Brut Impérial Jeroboam

Az Imperial elérhető változatai között találunk 0,2 l-es, 0,75 l-es, Magnum (1,5 l) és Jeroboam (3 l) palackokat is. A 3 literes palackot talán hűteni nem a legkönnyebb, de meginni már nem jelent akkora gondot, persze jó, ha többen is vagyunk hozzá.

Ugyanaz az összetétel, a dosage, a készítés, mégis teljesen más a végeredmény. Füstös, krémesebb, érettebb jegyeket mutat, fehérhúsú gyümölcsökkel, mandarinnal, kis gyógynövényes, pörkölt aromákkal. Az élénk sav és jó egyensúly itt is megvan, de mellette gazdagabb, intenzívebb hatást kelt. A buborékok és a habzás is még krémesebb. A toastos aromáktól lassan mozdul a gyümölcsösség felé.

Rosé Impérial

Moët & Chandon Rosé Impérial

A cuvée-hez fehér és vörösbort házasítanak, 7-9 % vörösbor hozzáadásával.

Kifejezett pirosbogyós, málnás, epres illat, málnacukor, kis grapefruitos kesernye a végére, menta. Vonzó, mind illatában, mind ízében nagyon szerethető tétel, tiszta és üde. Ugyanakkor itt érzem a legédesebbnek a 9 g/l dosage-t.

(Összetétele: 40-50 % pinot noir – ennek 10 %-a vörösbor, 30-40 % pinot meunier – ennek 10 % vörösbor, 10-20 % chardonnay, a cuvée 20-30 %-a réserve bor, dosage: 9 g/l – brut)

IMG_6895

Moët & Chandon Ice Impérial

A világ első jégkockával kínált champagne-áról már tavaly nyáron beszámoltam, de a trend maradt és most már Magyarországon is több helyen elérhető.

Nem ajánlom jégkocka nélkül, ez tényleg így, együtt élvezhető csak, köszönhetően a 45 g/l dosagenak. Az olvadó jég pont a megfelelő mértékben vesz vissza az édességből, miközben az intenzív gyümölcsös, barackos, trópusi jegyek megmaradnak. Megvan benne a kellően tiszta és kedves gyümölcsösség, és bár nem tudok eltekinteni attól, hogy amúgy elég édes, és teljesen nyilvánvaló, hogy a fehér üveggel együtt inkább egy életérzést veszünk, de hát nyár van és vitorlázás és tengeri szél… még a legelvetemültebb brut nature rajongóknak (itt magamra gondolok) is belefér ennyi játék.

Ha még csavarnánk egyet a dolgon, akkor jöhet bele a menta, lime, citrom vagy narancshéj (bár ez utóbbi nekem túlzás volt), a klasszikus eper, bátrabbaknak az uborka, grapefruit vagy gyömbér.

(Összetétele: 40-50% pinot noir, 30-40% pinot meunier, 10-20% chardonnay, 20-30%, dosage: 45 g/l – demi sec)

 (Az Ice Impériallal a Yacht Balaton partisorozaton és a VinCE Balaton yacht élménykurzusain is találkozhat a nagyközönség, Budapesten pedig bárokban és szórakozóhelyeken, mint a Hello Baby Bar, a Bálna Terasz, a Raqpart és a Rio.)

Minden vélemény számít!