Orbán Pincészet Szürkebarát Battonage 2009 – 2.

Egyéb ügyekben a Balaton-felvidéken portyázva útba ejtettük régi barátom-mesterem, Orbán Gergely pincéjét.

Hál’ isten egyenes, remek, tiszta sorokat-borokat kóstolhattunktam. De sőt! Belecsócsálhattunk az ürmös borokba is, és wazze, láss csodát: marha jók! Ezt mondjuk nem hittem volna, hogy az erős gyógynövényes effektek nem verik agyon a bort, hanem a boríz és a balansz megmarad, vastag csíkként terül a borízkép fölé mondjuk a gyömbér intenzív, fincsi zamatya, meghökkentően jó dolog, vega és reformkonyhák legjobb társa, és még mindenféle gyógyhatásai is vannak, a bor gyógyhatásain kívül.

Az egyszerű alapbornak számító, 1300 forintos mandulás-vaníliás Küvéletre a Borigo minapi vakkóstolóján 84 pontot adtam, de, igazából a battonage szürkebarátról szeretnék nyökögni mostan, mint nagyon kellemes holmiról, mit tavaly már kóstáltam, most újra, mert a) finom, b) izgatott hogyan érik. Jól. Aranysárga, nem illatos, igen telt korty, erős bor, de a 16 %-os szesz nem lóg kifele sehonnan, kis sós érintés az extraktédes kortyban, sárgadinnye és alma elhaló emléke a finom savtérkép fölött, utóízében kis füst.

A birtok 6,5 hektár, egyik része, a Farkas-tető a Kőtenger nyugati oldalán fekszik, a másik, a Kerekes-domb Badacsonyban. Nagy tervek-álmok, tiszta, egyenes, egységes borok, ebből a komoly tételből 2100 palack készült, 4750 Ft.

Hozzászólások

  1. ababucs mondta

    Szeretem a pince borait, nincs bajom a brutál szürkével sem, de arra rákérdeznék, hogy szerinted mi az, ami miatt az a 16-os alkohol nem lóg ki? A savak? Valami más?
    Hallottam már mástól is, hogy “nem lóg ki”, de az én toleráns számat egyből leégette, kb annyira simult be, mint egy portói a moseli sorba. Szóval kissé tanácstalan vagyok, no.

Minden vélemény számít!