Pannonhalma a múltban és jelenben

Pannonhalmán legutóbb akkor voltam, amikor még híre-hamva sem volt azoknak a beruházásoknak, amik miatt ma akár két napot is el lehet itt tölteni. Kultúra, gasztronómia, bor, a tradíciók és a szembeötlő innováció mind-mind része ennek a fejlődésnek, ráadásul olyan összhangban, amit Magyarországon nagyon keveset látni.

A sajtóút a Szent Márton év apropóján szerveződött és bár meglepett, hogy nem a klasszikus boros-pincelátogatásos programra hívnak, de volt benne Viator étterem, meg múzeumlátogatás, meg Pausa Kávéház, meg amúgy is, munka helyett kirándulás? Bármikor.

IMG_6912

Szent Márton 1700 éve született és ő az 1020 esztendős Pannonhalmi Főapátság védőszentje. Szent Márton a borkedvelők előtt sem lehet ismeretlen, hiszen a Márton napi liba – és újbor ünnep, minden évben sok embert megmozgató boros esemény. Az egy éven át tartó (2015. november 11. – 2016. november 11.-ig) programsorozat jelmondata a „Közösségben vagyunk”, ennek szellemében nyílt meg például az Osztás 10×10 fényképkiállítás, de ez végig is kíséri a főapátság egész évét. „Azon dolgozunk, hogy a különböző kultúrájú emberek hajlandóak legyenek egymással beszélni, egymástól tanulni, egymást elfogadni és rájönni arra, mennyire képesek gazdagítani egymást. Egy közösség a találkozásokban jön létre. A Szent Márton-évben olyan helyzeteket próbálunk létrehozni, ahol emberek találkozhatnak és párbeszédeket kezdeményezhetnek egymással.”

IMG_6970

A VIS VITALIS ásványvíz palackozó üzemében kezdtük a kirándulást Ravazd községbe, ami a Béla Király kútjaként emlegetett forrásnál található. A víz meglehetősen magas vastartalmú, így azt kivonják belőle és úgy palackozzák a teljesen egyedi, meglehetősen dizájnos 6 decis és 1,2 literes üvegekbe. A látogatók maguk is kipróbálhatják a víz palackozását az üzem mellett.

A Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó 18. századi barokk major a város központjában található. Miután visszakerült a Főapátság tulajdonába, felújították és itt kapott helyet az állandó és időszaki kiállításoknak helyet adó tér, valamint a Pausa Apátsági Kávéház. Itt nemcsak a levendulás mille feuille, a Pausa-szelet és a díjnyertes rákóczi túrós ihlette macaron volt isteni, hanem a fagylaltok is, amiket tényleg senki ne hagyjon ki, ha erre jár.

IMG_6915

Az állandó kiállításokra (a Főapátság műgyűjteménye, a középkori kőtár és a borászati – és pincekiállítás) nem jutott idő, de így is megtekinthettük a Szent Márton és Pannónia régészeti kiállítást, amely szeptember végéig látogatható. „A híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat, köztük a Nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató gyűjtemény Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe.  A kiállításon számos olyan tárgy vagy lelet szerepel, amit a nagyközönség most láthat először, s amelyeket eddig csak a nagyon szűk szakmai kör vagy még ők sem ismertek.” Egy gyönyörű katalógus, illetve 3D technikával nyomtatott, kézbe fogható tárgyak növelik az a kiállítás interaktivitását.

IMG_6923

Az ebéd ezután a Viator Étterem és Borbárban volt, – ami most nyerte el a legjobb vidéki étterem címét a Business Excellence hatodik szavazásán –  természetesen a Pannonhalmi Apátsági Pincészet boraival kísérve.

Az előétel marinált burrata mozzarella volt, salátával, paprika salsával, és paradicsom fagylalttal. A könnyű, nyári fogás minden vegetáriánus álma, amiben a fagylalt volt a legkülönlegesebb, egyszerre kissé édes és fanyar, akár magában is újra kérném egy cukrászda fagylalt pultjából. Ehhez a Prior 2015, dűlő – és fürtválogatott rajnai rizlinget kínálták. Ásványos, citrusos tétel, egressel, zöldalmával. Még nagyon fiatal, de szépen rétegzett, 6 g/l maradékcukor mellett élénk savak kísérik.

IMG_6930

Amíg a többiek egy kacsás főételt, addig mi néhányan fogas filét kaptunk kapros tökfőzelékkel. Ez is kimondottan nagyszerű volt, és bár az ekkor már asztalon lévő borok inkább a kacsához, mint a halhoz illettek, de azért ezen egész könnyedén túl tudtam lépni.

foto 2

A Hemina 2015, 60% chardonnay, 25% pinot blanc és 15% viognier házasítása. Hordóban erjesztették és érlelték 6-7 hónapig, finomseprőn tartva. Fehérhúsú gyümölcsök, körte, birs, vanília és fűszeresség. Nemrég volt palackozva, így a kuszaság és a füstös-hordós ízek ennek tudható be. Krémes, édesfűszeres aromák, lágyabb savak, némi alkoholosság. Adjunk még időt a bornak, de már most érezni, hogy milyen karaktert hoz később.

Nagyjából 10 hektár most már a pinot telepítések aránya, ahol főleg burgundi klónokkal dolgoznak, a borok karaktere pedig az ó – és újvilági stílus határán billeg. A 2015-ös Pinot Noir-ban ribizli, pirosbogyós gyümölcsök, némi édesség, hordófűszerek. Közepes test, jó egyensúly, van benne kellően sok gyümölcs és mellette az újhordós erjesztés és érlelés hozta füstös-édesfűszeres karakter. Ne a burgundi pinot-t várjuk és akkor szép, intenzív aromákkal bíró bort kapunk.

A desszert túrógombóc volt pirított magvakkal és szederrel, bár a klasszikustól eltérően itt szerintem nem főzték meg a gombócot, így egy könnyű és nem túl édes túrókrémet kaptunk, intenzív ízű szederpürével. Ehhez a Pannonhalmi Apátság gyógynövénylikőrjét kóstolhattunk, ami a maga műfajában biztosan jó, de én és bármilyen gyógynövényes ital….

IMG_6932

Liptai Zsolt borásztól megtudtuk, hogy idén egy narancsbort is készített. Persze nem bírtuk ki, hogy ne kérjük meg, hadd kóstoljunk belőle. Egy hordó pinot blanc és egy hordó chardonnay készült így. Négy hetet voltak héjon, hordóban erjedtek és érlelődtek, szűretlen és kénmentes bor, 14% alkohollal. A vajas-krémes illat után fehérhúsú, érett gyümölcsök, narancs, narancslekvár, érett citrus, fűszeresség és ásványosság, egy kis élesztős, szénás karakter, rozmaring, zsálya, némi kesernye, grapefruit magolaj, kis kávé. Komplex bor, sokféle aromával, erőteljes, ugyanakkor nem zavaró cserességgel, közepes – közepes+ savval. Nekem egyedül az alkohol lógott ki kicsit, de érthető, hogy a kénmentességnél kell valami, amitől a bor eltartható marad.

IMG_6974

A boros és gasztro része a kirándulásnak ezzel véget is ért, viszont megnéztük még az –  amúgy ingyenes – Osztás 10×10 fotókiállítást, Balázs Attila, Hajdú D. András és Pályi Zsófia fotográfusok munkáival, valamint az újonnan átadott multifunkciós dísztermet, amelyet a régi tornateremből alakítottak át mozi, koncert, színház és közösségi térré, kiváló akusztikával.

foto 1

Az esti indulás előtt még maradt idő a Gyógynövény – és Levendulakertre is, de lehet, hogy egy nap nem is elég ide, hiszen a pincelátogatásra és magára az Apátság az épületére, a Bazilikára és könyvtárra most nem volt idő.

IMG_6972

A pincelátogatás nekem legközelebbre marad, de már alig várom, hogy megint elmenjek Pannonhalmára, amire például a Szent Márton Jazzfesztivál (július 1-3) remek apropó lehet.

Minden vélemény számít!