Poseidon érlelte pezsgők

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy csapat búvár még jól fogyasztható 200-éves pezsgőt talált a habok alatt. Most, egy szlovén vállalkozó direkt hullámpincében érlel, azt mondja, az egyedülálló technika a legjobb érlelést biztosítja.

Ivan Simonic hat hónapig érlelt borokat az adriai tengerben, 30 méter mélyen. A szlovén borász szerint a 12-13 fokos hőmérséklet és a körülmények  – pl. nyomás – a legmegfelelőbbek a borok érlelésére. (A páratartalomról nem is beszélve…) Ezen kívül az állandó tengeri ringás jót tesz a pezsgőknek, így a szlovén borász szerint szükség a különben szokásos eljárásokra, pl. mozgatás.

A Poseidon névre keresztelt pezsgők két kivitelben kerülnek értékesítésre, klasszikus formát idéző amforákban, és hagyományos palackokban.  Az amforás kivitel 160 euróba, a palackos verzió 70 euróba kerül.

Az eladásoktól –a sikertől – függően vág majd bele Simonic hosszútávú tervébe: egy tengeri palackos érlelő kiépítését tervezi.

Hozzászólások

 1. ambrusqkac mondta

  Az amforás kivitel erőltetett, de amúgy jó az ötlet, rá fognak kapni.

  De vajon hogyan tárolja a palackokat a tengerfenéken? Olyan ketrecekben, mint a giropaletté?

  Kíváncsi lennék, hogy vajon befolyásolja- az élesztős ízeket, ha a tenger mozgása nem hagyja leülepedni a seprőt palackban?

 2. Kántorbandi mondta

  Hmmm… ez biztos patent technológia, mert elég sok mindent kell csinálni a palackban érlelt pezsgővel, lásd “Van egy jó kezű egyén, a remeur, aki ezeket a nyakkal lefelé álló palackokat kézzel forgatgatja, hogy az egész élesztős cucc a nyakában összeálljon. Miután a folyamat lezajlott, a nyak végét lefagyasztják, a palackban lévő nyomás kidurrantja belőle a lefagyott üledéket, és egy dosage nevű eljárással kipótolják a hiányzó mennyiséget, majd gyorsan dugóznak, hogy a CO2 ne menjen el.” innen: http://borravalo.hu/2009/07/31/champagne-%E2%80%93-a-luxus-buborekai/

 3. ambrusqkac mondta

  Valószínűleg a lerázás nem a tengerben történik:)
  A degorzsálást megelőző folyamatot valószínűleg a pincénél csinálja egy gép, vagy a megbízott remueur. A tengervíz mozgása a palack máglyák időszakos átrakását spórolhatja meg. Illetve ha eléggé rendszeres és erős a víz mozgása, előfordulhat, hogy a seprő nem ülepszik le a borban és egészen a rázás megkezdéséig intenzíven érintkezik a borral. Ettől elképzelhető, hogy intenzívebb benne a élesztős jegy. Én erre gondoltam.

 4. shyrkahn mondta

  A korábbi cikkhez írtam is, hogy a nagyon gazdag embereknél ez divat lesz… mármint, hogy tengerpartjukon érlelik a boraikat. Tök jó ötlet. Csak préselt parafásokat nem érdemes így tárolni :) vagy lehet, de vízhatlan anyaggal kell bevonni a szájukat :)

 5. shyrkahn mondta

  Na ja… 10 percet kellett hozzá bökdösnöm a gúglit, azaz a témának köszönhető elsősorban ezirányú műveltségem, hiszen ha nincs téma, akkor sosem kezdek el gúglizni parafa ügyben :D Szóval thx

Minden vélemény számít!