Rekord alacsony fogyasztás Olaszországban

Az olasz borfogyasztás rekord alacsony szintre jutott tavaly Olaszországban, az export mindeközben azonban rekord magas szintet ért el.

Az olasz borfogyasztás egyre csökkenőben van, a Coldiretti agrárszervezet adatai szerint. 2012-ben 2%-al csökkent, és ezzel folytatódott az a trend, amely már több mint egy évtizede tart. 10 év alatt 22%-os csökkenést mértek – közölte a Coldiretti.

Az adatok riasztóak: a 19. századi olasz egyesítés óta a legalacsonyabb szintet jelzik. Tavaly az olasz lakosság 22,6 millió hektoliter bort fogyasztott. Összehasonlításképpen: az amerikai borfogyasztás ugyanebben az évben 29 millió, a francia 30,3 millió hektoliter volt.

A Coldiretti által végzett közvélemény kutatás eredményei szerint az olaszok 32%-a csak különleges alkalomra fogyaszt bort, 18%-a iszik egy-két pohárral heti szinten. A lakosság 6%-a egyáltalán nem fogyaszt bort.

Ezzel szemben, az olasz bor exportja virágzik: 2012-ben, értékben rekordszintre, 4,7 milliárd euróra növekedett. Olaszország továbbra is a világ legnagyobb borexportáló országa, öt palackból egyet külföldön értékesítenek. Az USA számít a legnagyobb piacnak, Németország a második helyen áll. A német piacra kivitt olasz bor mennyisége 4%-al nőtt tavaly – írta a Just Drinks.

Minden vélemény számít!