Rekord Champagne-fogyasztás Ausztráliában

A derék ausztrálok rekord mennyiségű Champagne-t öntöttek magukba tavaly, a Vinexpo adatai szerint.

A rekord fogyasztás egyértelműen az ausztrál dollárhoz (is) képest gyenge eurónak köszönhető, a szakértők szerint. A vezető ausztrál italkereskedő, az Ozzie forgalma 30%-al ugrott meg a karácsonyi időszakban.

Jelenleg átlagosan 79 euróért (mintegy 100 USD) két palack Champagne-t tudnak venni az ausztrál fogyasztók, ami pont kétszer annyi, mint amit pár évvel ezelőtt tudtak vásárolni. A kínálat is nagy, ez pedig arra ösztönzi az ausztrál vásárlókat, hogy kísérletezzenek különböző márkákkal.

Ausztrália mostanra a 9. helyre lépett a világ Champagne fogyasztási ranglistáján, eladott palackszámot tekintve, írt az Ubifrance.

Hozzászólások

 1. europai mondta

  Haha…ehhez szerény fogyasztásommal én is hozzájárultam-ok! Újabb 2 Champagne behűtve a jövő hétre. Az árak folyamatosan esnek, kiváló, évjáratos Champagne 50 dollárért? Kihagyhatatlan!

 2. europai mondta

  Igen…talán az EU hiánya miatt? Különben minden hazautam alkalmával meglep, hogy milyen hiányos borbarátaim Champagne élménytára. Mintha Magyarországon máshogy kezelnék az egész pezsgőkérdést. Tavaly azt is megtudtam, hogy a Törley vetekszik Champagne pezsgőivel, bár aki ezt említette, mindössze három alkalommal ivott franciát eddig.

 3. BZoltan mondta

  Kedves Ḱóstolómester, ja bocs európai… engem nem lep meg, hogy a magyar fogyasztóknak nincsen 10-20 ezer forintjuk egy palack pezsgőre. Engem az lep meg hogy téged vagy bárkit ez meglep. Ma Magyarországon a 3000 forint fölötti borok piaca szinte nem is létezik. Csórók vagyunk, ez van. Nem Champagne-ra költik az emberek itthon mostanában a pénzüket.

  Amúgy Európában nem annyira nagy májerság már Champagne rajongónak lenni. Az elmúlt néhány év még a tehetősebb fogyasztókat is a mérsékelt luxusköltekezésre tanította. Európában már lassan csak a keleit vérgazdagok és a nagyon tapló gazdagok költekeznek eszetlenül. Egyre kevésbé sikk a triviális nagy nevekre nagy pénzeket költeni és egyre nagyobb presztizse van annak, ha valaki jó áron talál valami felfedezetlen kincset.

  Ráadásul Európa értelmesebbik és tehetősebb fele organikus lázban ég. Ebből a szempontból pedig az ilyen: http://video.google.com/videoplay?docid=-5264523130033835254 és ehhez hasonló dolgok inkább riasztják a fogyasztókat.

  Egyébként én mint magyar borissza mostanában ha buborékos kedvem van, akkor inkább költöm a pénzem a Szentesi József féle pezsgőkre, még akkor is ha nem Champagne.

  Ezzel együtt én szeretem a Champagne-t, nem utasítom vissza ha kínálnak vele.

 4. europai mondta

  Félreérthetted Zoli a mondandómat. A Champagne fogyasztás nem teljesen anyagi kérdés. Nem fair, hogy “Csórók vagyunk, ez van” lepedőt húztál magadra is. Nálatok Finnországban sem a legnagyobb a pezsgőfogyasztás, jómagad a fizetésed mellett is inkább Szentesit iszol. (Várom, hogy újra kóstoljam a sort júliusban, tavaly csalódás volt) Különben a Somlói Apátsági Pincében is megpróbálkozhatnátok pezsgő készítéssel, Kreinbacher eléggé jól halad vele.

 5. BZoltan mondta

  @ europai:

  Nem tartom etikusnak személyes jellegű információkról olyan kontextusban beszélni amely azt sugallja, hogy te tényleg tudnád azt amit írsz. Mert nem tudod, illetve rosszul tudod de ha tudnád sem tartozna az senkire.

 6. BZoltan mondta

  @ Kántorbandi:

  Az én kereskedő ismerőseim egybehangzóan azt mondták, hogy a válság óta a 3000 forint feletti borok piaca lényegében megszűnt. Hogy azok a fogyasztók akik addig felszippantották a 4-5 ezer forintos borokat lejjebb adták az tényleg valószínűsíthető.
  Ugyanakkor az is látványos, hogy a hagyományosan nyugat-európai és észak-amerikai fogyasztóknak palackozó prémium borokat palackozó pincészetek nagyon elszántan nyomulnak a felzárkózó piacokon.

  ps: Nagyon nem örülök neki, hogy ezen a portálon lehetőség van egymás egzisztenciális körülményeinek a feszegetésére és hasonló személyeskedésre. Én az átlagosnál is komolyabban veszem az adatbiztonsághoz való jogaimat. Nem mindenki jó szándékkal netezik.

Minden vélemény számít!