Siglo Crianza Rioja 2007

Ajándékba kaptam, elvileg nem is szabadna írni róla, a fogát nézni, de nem bírtam ki. Csalódást keltő bor ez, aki annyira spanyolnak akar látszani, pedig inkább újvilági, ha valami.

Öcsémtől kaptam ezt a crianzát, és mivel nem vagyok híve az azonnal látszatra ítélésnek, kíváncsian nyitottam fel. Bár megvallom, elég erősen kellett küzdeni az előítélettel, a bor szép zsákruháját elnézve. Na most, ahhoz képest azért nem volt olyan rossz. Azonban jó sem.

Igaz, hogy spanyolhonban annyi a szőlő, mint a tenger, de ilyen elpazarékolt szőlőt/területet ritkán láttam. Ha vakon adták volna, kapásból azt mondom rá, hogy valami olcsóbb kategóriás újvilági (chilei vagy argentin, esetleg akár ausztrál) cucc. Jut eszembe, mostantól akár argentin is lehet majd ilyen címkével, hisz szegény spanyolok elvesztették a 12 éve húzódó pert Argentínával szemben a Rioja név használatáról…

Vissza ehhez: fajtajelleg kevés van benne, pedig lehetne több is, tempranillo, garnacha és mazuelo küvéje. Az alkohol nem magas (főleg egy spanyolnak), 13%-os. 12 hónapos fahordós érlelést kapott, ami szépen ráült a borra, és megadja neki az irányadó vaníliás illat és ízvilágot. Nem zárnám ki a barrikcsipszet sem, de az lehet, hogy hibás hordóhasználatra vagy tanninbuherára utal az a kellemetlen, szárító, „poros” érzés, ami a kortyot kíséri. Vannak gyümölcsök, OK, de semmi karakteres. Különben simára és populárisra van csiszolva. Ami elszomorít, az a Bodegas AGE tékozlása: a fajták izgalmasak, a borvidék is, és a bor alapvetően nincs elrontva. Mégsem mond semmit, legfeljebb külalakjával azt, hogy „Spanyol vagyok, nem turista”, de ez becsapás. Mivel 8.5 font, azaz kb. 2500 forint, ezért 2 csillag. Ilyen pénzért csodás crianzákat is be lehet szerezni.

Minden vélemény számít!