Somló megint újratöltött

Tavaly volt az első alkalom, hogy a somlói termelők elküldték a boraikat, hogy szakértők és a borszakma előtt megmérettessék őket, és megnézzék, hogy közösen gondolkodva merre vehetnék az irányt.

Akkor elég vegyes volt a szakma és köztük az én véleményem is, amellett, hogy mind azt szerettük volna, ha ez a kezdeményezés folytatódik és megnézhetjük, hogy hova és hogyan fejlődnek a somlói borászok borai. Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa és Balogh Zoltán a Somlói Apátsági Pincétől pedig ismételten megszervezte, hogy a Gellért Szálló egyik különtermében leülhessünk és kielemezzük 20 pincészet borait. Az, hogy miért volt idén kevesebb tétel, döntse el mindenki maga, mindenesetre elgondolkodtató, hogy kik és vajon miért nem éltek ezzel a lehetőséggel.

foto 1

Összességében úgy láttam, hogy az idei mezőny kiegyenlítettebb, és noha most is voltak kevésbé magabiztos kézzel készített tételek és kisebb bizonytalanságok – amik nem megfelelő higiéniára, nem teljesen tiszta hordóra utaltak -, de szerencsére a tavalyi nagy felhördülés elmaradt. Mindig szomorú, amikor a jó alapanyag azért veszik kárba, mert a pincehigiénia nem megfelelő. Akik eddig is szép és színvonalas borokat tettek le az asztalra, azok most is jól szerepeltek, és voltak olyanok, akik pozitív meglepetéssel szolgáltak.

Eléggé változatos is volt a mezőny, a tavalyi teljesen friss és élénk boroktól, a könnyedebbeken, a hordós tételeken át, egészen az édesig. Fajtákból és stílusokból is többet nézhettünk meg, mindezzel együtt elég átfogó képet kaptunk arról, hogy merre megy Somló. Az irány jó, reméljük egyre többen csatlakoznak a helyiek közül és most már folyamatos lesz a fejlesztés és fejlődés, a közös kóstolás, együttgondolkodás, kitekintés a borvidéken túlra is.

Előrebocsátom, hogy minden termelőnek, aki elküldte a borát, nagyon hálás vagyok, egyrészt az ő bátorságukért, hiszen nem lett volna kötelező, másrészt magam miatt, mert egy szép és tanulságos sort kóstolhattam. Cserébe jöjjenek a borleírások:

Somlói Vándor Pince, Olaszrizling 2014  (Alkohol: 12%, Sav: 8,2 g/l, Cukor: 6,2 g/l)

Kis Tomi küldte a sor egyetlen 2014-es tételét. Fajtajelleges, almás-ásványos illat, kis édesfűszerrel, halvány birses jeggyel, fehérvirágok, mandula. Illatos, friss, ízben sok citrussal. A sav élénk, talán még éles is, ami lágyulni fog a maradékcukorral. Tetszik a fiatalságával együtt, tiszta, friss, jól iható, szép tétel.

Hollóvár Pincészet, Olaszrizling 2013  (Alkohol: 12,5%, Sav: 6,3g/l, Cukor: 1g/l)

Körte, méz, kis vattacukor, sós-ásványosság, fűszeres-virágos, grapefruitos kesernyével a végén. Elég visszafogott, ízben krémes jegyekkel, jó az egyensúly. Jól iható, bár most túl sok izgalom nincs benne, de alapvetően tetszik.

Csetvei Pincészet, Nagy-Somlói Juhfark Barrique 2013  (Alkohol: 12,5%, Sav: 5 g/l, Cukor: 1 g/l)

Vajas-fűszeres illattal nyit, körte, vanília, behízelgő és kedves. Ízben jön egy frissebb citrusos vonal, közben ott vannak a hordós jegyek, a fűszeresség, füst, méz, a végén grapefruitos kesernye. Krémes textúra, lágy bor, kevés savval. Úgy hiszem, hogy a fiatalsága miatt még nem állt össze, de szívesen megnézném később, hogy milyen.

Kolonics Pincészet, Juhfark 2013  (Alkohol: 13%, Sav: 5,7 g/l, Cukor: 1,5 g/l)

Füstös-fűszeres illat, fémes és ásványos, kis termálos beütés, fehérhúsú gyümölcsök, alma, vegetalitás. A sav közepes, az élénkséget tompítja a hordó, miközben nem válik nehézkessé. Jó a szerkezete, adnék neki még időt, de a kicsit rusztikus stílusával együtt igazán szép, átgondolt tétel.

Barcza Bálint, Juhfark 2013  (Alkohol: 13%, Sav: 7,7 g/l, Cukor: 2,6 g/l)

Gyümölcsös, kicsit mézes illat, ízben fémes-ásványosság, citrus, alma, körte, sáfrány, kis vanília. Élénk sav, jó a szerkezete és az egyensúlya. Tetszik az egész, az intenzív mineralitás, a citrusosság és mindaz a lehetőség, ami ebben a borban van. Bálint tételei amúgy is nagyon szépek, az egyik kedvencem Somlóról.

Somló Kincse Kézműves Kispince, Bolyongó (késői Olaszrizling) 2013  (Alkohol: 14%, Sav: 5,7 g/l, Cukor: 1,5 g/l)

Birskörtés, mézes illat édesfűszerrel, ízben nekem kissé bizonytalan, a narancs, narancshéjas kesernye, ásványosság dominál. A behízelgő illat után ízben nincs meg benne az a kedvesség amit várnék, nincs összhangban a kettő. Szerkezetét tekintve az alkohol sajnos kilóg, nincs hozzá test, és a sav sem tudja ellensúlyozni.

foto 2

Géró Péter, Juhfark 2013  (Alkohol: 13,3%, Sav: 6,5 g/l, Cukor: 5,8 g/l)

Édes illat édesfűszerrel és vajassággal, alma, citrus, sós-ásványosság, kis kesernye. A szerkezetét tekintve nagyjából rendben van, bár a közepes savhoz a maradékcukor kicsit sok és az alkohol is lehetne kevesebb. Nekem hiányzik belőle az élénkség, a frissesség, kis bizonytalanság is van benne, de első bornak ez korrekt.

Tornai Pincészet, Prémium Juhfark 2013  (Alkohol: 13,5%, Sav: 7,9 g/l, Cukor: 5,1 g/l)

Alma, barack, parfümösség, zöldfűszer, méz, citrusos, sós-ásványossággal és némi vegetalitással. Ízben sok citrus jön, ennek ellenére kicsit nehézkes, érezni az alkoholt és a cukor is több hozzá. A prémium kategóriába sorolták, ehhez a test és a koncentráció meg is van, adjunk neki időt. Jól elkészített és sokszor ez már dicséretet érdemel.

Polgár-Mátyásfalvi Pincészet, Olaszrizling 2013  (Alkohol: 14,3%, Sav: 5,3 g/l, Cukor: 4 g/l)

Birs, körte, méz, gyümölcsösség, almakompót édesfűszerekkel, vanília, sós-ásványosság. Sok a fás jegy, a magas alkohol a közép savval nem ad jó egyensúlyt. Könnyedebbnek kéne lennie, kis oxidáltságot is érzek, némi bizonytalansággal az ízében.

Somlói Apátsági Pince, Juhfark 2013  (Alkohol: 13,5%, Sav: 6,8 g/l, Cukor: 10,8 g/l)

Barackos, vajas illat, ízben fehérhúsú gyümölcsök, édes keleti fűszerek, édes citrusok, kandírozott gyümölcs, grapefruit, kis gyömbér, vanília, ásványosság, kis méz, pörkölt jegyek. Illatban és ízben hozza ugyanazt, a cukor itt kerekíti, de nem lóg ki, nem nyomja el az aromákat. Kedves, lágy bor, de friss, jó savval és jó egyensúllyal (bár az alkohol kicsit melegít). Tiszta, izgalmas, jó ivású tétel.

Szent Margit Pince, Szemtelen Juhfark 2013  (Alkohol: 12%, Sav: 8 g/l, Cukor: 27,7 g/l)

Édesfűszer, körte, vanília, mézes íz, narancsos, fahéjas, minerális. Kifejezetten édes karakter az élénk sav ellenére is, alacsony alkohollal. Kis olajosság, behízelgő édesség, a német maradékcukros rajnaikra hajaz. Egyébként tiszta, könnyed, jó szerkezettel.

Tóth Pince, Kőfejtő Cuvée 2012  (Alkohol: 12,5%, Sav: 5,8 g/l, Cukor: 1,2 g/l)

Olaszrizling, Hárslevelű és Juhfark házasítása. Vajas-mézes illat, ízben fűszeresség, vanília, körte, füst, sós-minerális, citrusos. A cukor kerekíti, de nyomja el, van benne friss citrusos vonal, illatra édesebb mint amit ízben hoz. Az egyensúlya jó, kicsit rövid a lecsengés.

Barnabás Pince, Hárslevelű 2012  (Alkohol: 12,8%, Sav: 6,7 g/l, Cukor: 1,1 g/l)

Almás-fűszeres, minerális, kis selyemcukor, zöldfűszer, ásványosság, citrus, citromos-gyógynövényes cukor. Tiszta, jól iható, van karaktere a sósságtól, kis cseresség ad neki testet. A cukor kerekíti, jó sav, jó egyensúly. Nem a legkönnyebb évjáratból egy szép bor.

Györgykovács Imre, Hárslevelű 2012  (Alkohol: 13,4%, Sav: 5,4 g/l, Cukor: 2,2 g/l)

Citrusos, zöldfűszeres illattal nyit, bazsalikom, pici méz, mineralitás, alma, kis grapefruitos kesernye, sós-ásványosság, kis füst. Illatos de nekem nem gyümölcsös, inkább virágos értelemben. Nagyon tiszta, visszafogott, a cukor kerekíti. Az alkohol jó, nem érzem, hogy kilógna, közepes a sav, abból még lehetne több, szép lecsengés. Múltkor egy 2010-eset bontottam, ezt is eltenném.

foto 3

Dénes Hegybirtok, Rajnai Rizling 2012  (Alkohol: 14,3%, Sav: 5,9 g/l, Cukor: 5,8 g/l)

Gyümölcsös, fűszeres illat, ízben alma, gyömbér, gyógynövény, méz, pici petrol érződik, zöldbors, kesernye. Az alkohol már illatban is jön, sok és a lecsengést is viszi, a közepes sav nem ad ellensúlyt. Meleg karakterű, kicsit olajos bor, erőteljes aromákkal.

Kreinbacher Birtok, Öreg Tőkék 2012  (Alkohol: 14%, Sav: 5,7 g/l, Cukor: 5,5 g/l)

Hárslevelű (56%), olaszrizling (22%) és furmint (22%) házasítása. Birsalma, édesfűszer, narancs, érett citrus, parfümösség, vanília, méz, gyógynövény, ásványosság. Illatban és ízben is behízelgő, gyümölcsös, hordós jegyekkel. A sav közepes, a cukor picit sok, de még pont nem zavaró, az alkoholt érezni, de nem lóg ki, mert van test. Koncentrált, szép lecsengéssel.

Szabó Pincészet, Juhfark 2011  (Alkohol: 12,5%, Sav: 6,5 g/l, Cukor: 0,5 g/l)

Visszafogott, nem túl behízelgő, inkább szikár illat, ízben is inkább az ásványosság dominál, mint a gyümölcsök. Citrus, grapefruit, kis kesernye, sós-ásványosság, fűszer, fehérbors, füst. Szerkezetileg jó, nem lóg ki semmi, feszes, ízben is teszik, nem kell mindennek behízelgőnek lennie. Lehetne hosszabb a lecsengés és kevesebb a hordó.

Zsirai Pincészet, Somlai 2011  (Alkohol: 13,3%, Sav: 5,6 g/l, Cukor: 1,1 g/l)

Olaszrizling, juhfark és hárslevelű házasítása. Talán ez a leggyümölcsösebb tétel, vajas, almás, barackos, édesfűszeres, fémes-ásványossággal, kis vanília, vattacukor, citrus. Kicsit lágynak érzem, lehetne talán több sav benne, de a cukor szépen kerekíti. A savtól eltekintve jó egyensúlyú, nem túlzó, nem intenzív bor. Visszafogott, jól iható, jó gasztrobor is.

foto 4

Fekete Pince, Juhfark 2009  (Alkohol: 13%, Sav: 5,7 g/l, Cukor: 0,3 g/l)

Alma, nagyon fűszeres, minerális, narancs, ánizs, vanília, füst, parfümösség. Érett, kicsit oxidált tétel, inkább szikár mint kedves, sok ásvánnyal, sóval, termálossággal. Rusztikus, koncentrált, kesernyés lecsengéssel. Az ízben érezhető citrus élénkít rajta valamennyit, hirtelen nem tudom eldönteni, hogy szeretem-e, de hozza a szokásos karakteres stílust.

Pápa Családi Pince, Juhfark késői szüret 2013  (Alkohol: 14,4%, Sav: 7,9 g/l, Cukor: 67,2 g/l)

Illatban nem érezni az édességet, amit ízben igen, barack, aszalt barack, méz, gyógynövény, menta, gyömbéres csípősség, sok édesfűszer, cseresség, füst és kesernye a végén. Magas a sav, de nem élénk a bor, sok az alkohol, ami viszi a lecsengést. A bor szerkezete eléggé billeg, azt beszéltük, hogy ilyen analitikával nem tudjuk eldönteni, hogy mikor vagy mihez innánk.

Minden vélemény számít!