Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2011

A Somlói Apátsági Pincének a legszebb déli, délnyugati fekvésű dűlőkben van három hektárja. Klasszikus borok, természethű hozzáállással.

Megint csak Balogh Zoltánt idézem egy korábbi interjúnkból:

„2001-ben ébresztettük fel Csipkerózsika-álmából az egykoron a Pannonhalmi Apátság birtokában levő több-száz éves pincét és telepítettük újra a pince körüli majdnem háromhektárnyi ültetvényt. Kicsiny csapatunk célja a termőhelyhez hű, a környezetért felelős módú szőlőművelés és borkészítés. Az ültetvényünket a lehető legtisztább módon, vegyszeres gyom és rovarirtás nélkül műveljük. A boraink pedig tölgyfahordókban spontán erjesztéssel, a kén és derítőszereken kívül más segédanyag hozzáadása nélkül születnek. Álmaink tökéletes somlói bora koncentrált, testes, gazdag és mentes minden kompromisszumtól.”

Közepes aranyszín, kései tokaji borokra emlékeztet. Illata elsőre kissé zárt, de lassú pörgetéssel és nagy levegő után illat kavalkád jön: hársvirág, grillázs, gyömbér és bazalt.

A korty telt és kerek, a cukor jól ellenpontoz. Jó gerincű hárslevelű, megtalálni benne az akácmézet, melaszt, fügét és datolyát, kis tropikál-kirakat bontakozik ki.

A test közepesnél nagyobb, a savszerkezet pedáns, kedves, édes érzetet hagy a szájban. Lecsengése kikeni a számat, de nem hagy percekig tartó utóízt. Cukra 39 gramm.

Hölgybarát bor, kedves és kerek, gyümölcsök a fókuszban, elegáns ásványosság a háttérben. Szuper vétel 2700 Ft-ért 4,5 csillag.

Somló Guide

Minden vélemény számít!