• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tíz év Villányban

2013-04-02 ● Kántor Endre

Egy évtized borait végigkóstolni egy borvidékről, ill. egy pincészettől izgalmas dolog. Látni azt, hogy az évek alatt mi változik, időjárásban, koncepcióban. Vagy, ami talán még fontosabb, hogy ez utóbbiban mi az, ami konzekvens.

Izgalmas kóstoló volt tavaly év végén, amikor Polgárék úgy döntöttek, hogy bemutatják 10 évjárat számukra kedvenc borait. Jó, ha valaki az elmúlt évjáratokból úgy tud válogatni, hogy a legjobbakat hozza el ? mármint az a jó, hogy van miből válogatni, amikor sok helyen már a 4-5 évvel korábbi tételek is kifutnak.

A kóstolón Polgár Zoltánnal és Kapronczai Balázzsal beszélgettem is, sok érdekes dolog hangzott el a pincészet elmúlt évtizedéről. Az erről készült podcastet itt lehet meghallgatni. A borok kivétel nélkül magas minőséget hoztak, ebben nyilván szerepet játszott az előzetes válogatás is. Voltak számomra jobban tetsző, kiemelkedők is, ezeket külön jelöltem.

Polgár Portugieser 2012

Gyümölcsbomba. Kicsit később szüreteltek, széndioxidköpennyel érleltek (Beaujolais-san) aztán azonnal palackba került. Töltést követően azonnal érezni lehetett az asztalon lévő pohárból. Cseresznye és meggy, fahéj és szegfűszeg. Test, sav, tannin médium, nem nagy, de nagyon itatja magát.

Polgár Pinot Noir 2011

Csak később kerül majd forgalomba, de nagyon kell figyelni rá. Egyik kedvencem a sorból. Izgalmas, pinot noiros illata van, érett eperrel és málnával, fűszerekkel és fával, ami szépen háttérbe simul. Szájban nagyon sima és harmonikus, hűvösen elegáns, a fenti gyümölcsök és fűszerek zöldfűszerekkel egészülnek ki.

Chardonnay Barrique 2010

Négy hónapig seprőn volt tartva. Érett, lédús fehérhúsú gyümölcsök és mézesség az első, ami illatban jön, majd némi zöldfűszerességet is érezni. Szájban kicsit nyersebb, fanyarabb jegyek uralkodnak, a sav-test egyensúly a test kárára billen el, a lecsengés hagy némi kívánnivalót. Ez azonban csak nüánsz, szép borról van szó.

Credo 2009

Premier, először mutatkozott be ez a házasítás, mely a klasszikus bordeaux-i küvét (cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot) kiegészítve syrah-val. Utóbbi abszolút jót tett neki, érződik rajta a syrah a borsosságban. Illatban érett fekete és pirosbogyós gyümölcsök, a bors mellett édesfűszerek és diszkrét fa. Médium plusszos tannin és test, a lecsengés hosszabb. A finisben érezhető kesernye jól áll neki. Másik kedvencem.

Syrah 2008

Rendkívül intenzív illat, ánizs, bors és mentás csoki ugrik be azonnal. Bohém bor, mintha mindenből túl sok lenne benne, de végeredményben ez jól áll neki. Szájban is nagy, kerek, gyümölcsös és fűszeres, és megjelenik az umami, az húsosság-ízesség érzete. Nagyon hosszan kitart szájban.

Polgár Cuvée 2007

Elegáns érett illat, szekunder és tercier aromákkal, itt már nem a friss gyümölcsösség jelenik meg, ez a bor már túllépett azon. Sokkal jobban integrálódtak az aromák. Az érett gyümölcsök mellett földes jegyek, bors és karácsonyi fűszerek jelennek meg. Szájban is lenyűgöző a harmónia, dohány és csoki egészíti ki a fűszereket, ill. a meggyes-szilvás gyümölcsösséget. Nincs még a piacon ez sem, de nem is baj, szépen érhet még.

Cabernet Franc 2006

Intenzív csokis és feketebogyós illat, konyakmeggyel. Szuper bor lesz majd, de érnie kell ? az alkohol például nem simult még bele teljesen, ahogy a tanninok is zabolátlanok kissé. Az egyensúly azonban nagyon szép, várni kell vele.

KadarÁsz 2005

Intenzív illat, mézes-diós, birsalma-sajtos, birslekváros. Meglepő egy kadarkától? Akkor nem, ha botritizálódott és szamorodni módszerrel készült belőle bor. Végül 49 gramm maradék cukor lett, és 15%-os alkohol, ami a testnek és extraktnak köszönhetően nem lóg ki. Szájban mazsolás, diós, botritiszes. Igazán különleges bor.

Pinot Noir 2004

Nagyon szépen beérett, valódi pinot noiros illatot érezni, elegánsan és diszkréten. Bőrösség, földes jegyek, fűszerek (főleg bors), majd szarvasgombás illatot érezni. Szájban sokkal fiatalabbnak tűnik, szépek a savak és megjelennek a friss pirosbogyós gyümölcsök is. Komplex, elegáns bor. Tetszett.

Elixír Cuvée 2003

Egészen fekete magja van a pohárban. Bordeaux-i blend ez is, egy kis kékfrankossal. Nagyon érett illat, némi animalitással, sok fűszerrel, üstben készült szilvalekvárral. Óriási teste van, tannin is van bőven, annyi, hogy ragad. Némi csokis-teás kesernye érezhető, de nem zavaróan. 9 éves, de simán érhet még, ennek ellenére most kóstolva is nagy élmény. A finisben kólás, grillázsos jegyek, rendkívül hosszan kitart. A kedvencek közé került ez is.

Jó, hogy vannak pincék, ahol tudatosan érlelik a borokat, direkt nem jönnek ki idő előtt egy-egy borral. Annak is örültem, hogy ? bár nem fajtakóstoló volt ? sikerült egy évtizedet áttekintenem Villányból.

Címkék: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, Credo, Elixír, KadarÁsz, merlot, pinot noir, polgár, Polgár Cuvée, Polgár Zoltán, portugieser, syrah, Villány

← Kertész Etyeki Blanc de Noirs 2010 Csikók és legendák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!