Union Saint-Vincent Bordeaux Rouge 2011

Korrekt módon elkészített bordói küvé, közepesen intenzív illattal és zamattal. Némi feketebogyó, kis friss pirosbogyó, enyhe hordófűszer.

Címeres palack, hangzatos név, patinás betűkkel a gondosan klasszikusra csiszolt címkén. Egyértelműen arról van szó, hogyan adjuk el a nagy nevet olcsón, híg borral – legalábbis ezt gondolja minden vájtfülű fogyasztó. Viszont, 990 forint volt az Auchanban, ezért megérte a kockázatot és megvettem: ha a mosogatóban végzi, akkor sem bukok nagyot. Érdekelt az is, hogy ebben a szegmensben mennyire tud labdába rúgni az 1000 forint alatti magyar borokkal szemben. Kiderült, ez a palack elég jól.

Sok olyan palackkal lehet találkozni a hiperek polcain, melyek ugyanazt a stratégiát követik. Valami komoly borra hasonlító címkével és megjelenéssel ösztökélik arra a fogyasztót, hogy őket vegye le a polcról. Ill., az árral is. Engem az utóbbival sikerült, kicsi volt a kockázat. De, ahogy bornál már sokszor, itt is kiderült, hogy sosem lehetünk biztosak a dolgunkban.

Mire számítottam: vékonyka, se íze se bűze borra, valami kisebb hibával, pl. nyers tanninokkal vagy hordóbetegséggel, kis kesernyével. Miért? Legtöbbször ezzel lehet találkozni ebben a szegmensben.

Mit találtam ehhez képest? Korrekt módon elkészített bordói küvét, klasszik merlot, cabsav, cabfranc trióból, közepesen intenzív, de tiszta illattal, kicsit visszafogott, de korántsem hibás zamattal, teljesen elfogadható testtel, hosszal, struktúrával. Némi feketebogyó, kis friss pirosbogyó, enyhe hordófűszer. Semmi extra, de tiszta, jó bor. 990 forintért pedig best buy, korrekt 3 csillagot érdemel.

Minden vélemény számít!