Vár, borfeszt, első nap

Fater elsőként jutott fel a Várba, a 20. Borfesztiválra, ahonnan élőben közvetített Facebook oldalán. Kalandozásából érdekes kis itinert gyárthat magának bárki, akinek nincs tervezett útvonala, de az is, akinek csak pár tipp kell, hogy mit kóstoljon meg. Vár, első nap, fehérborok, fotók, összefoglaló.

Az eseményeket ugyanúgy és abban a sorrendben tálaljuk, ahogy az élő közvetítés zajlott. Holnap a Facebookon du. a maihoz hasonlóan lehet majd követni minket a Várban.

Bősz Adrián: fehér kadarka 2009, 2jegy/dl – finoman fűszeres-péksütis illat, a korty lendületes, jó savú, nyáridéző, zöld gyümölcsök. Kisütött a nap!

Classic rajnai r. 2008 2jegy/dl – körte, főtt-petrol, enyhe vegetál, a kor ty fűszeres-zöld virágos, határozott savakkal, vibráló lecsengésrel. A nagytesót (Csóka) megénekeltük a minap a site-on.

Gonda György: Fater! Ha látsz merlot aszút, de édeset rakass félre nekem estére.:-)

Tamás Dorogi: Gyurikám, hová kalandozol? Már hűtik nekünk az évjáratos Portói fröccsöt! :)

Tamás Dorogi: Aranymeccés! :)

Fater BorravaloPonthu: Minden lesz.

WineAge stand: válogatott sorok vannak fajtánként négyesével (4×0,5dl) sb, gn carm malbec cs + a csúcsok

Sauvignon blanc 1400 Ft a négy bor: a belépő egy Errazuriz Estate 2010 – brutáljó techno csalán-bodza, a korty is ezt adja, tiszta újvilági standard. (még jobban süt a nap).

Aconcagua single vineyard 2009 – szofisztikáltabb, főtt spárgás, avaros illat, vastagabb korty, finom fehérborsos tónusokkal.

Malatinszky Kúria: van itt is fehér – Serena2009 5jegy/dl(Decanter London legjobb óvilági fehérbor 2010) ch-rr-musk :érett primer szőlőaroma, nem buta muskotály, zöldalma (komplex, tiszta), a korty extraktgazdag de légies, tele gyümölcsökkel és szép savszerkezettel. Hosszú.

Noblesse Chardonnay 2009 5jegy/dl – intenzív hordós vanília, mogyoró, édesfűszer és vilmoskörte – a korty nem túl krémes, inkább vastag-olajos, komoly. Ha kicsit hűvösebbre fordul az este, jóó lesz.

Élőben a Borfesztről: sok helyen az a tendencia, hogy “komoly” sorokkal szerepelnek a pincék, számítanak az értő-borszerető közönségre.

Istvàn Baranya: mára mennyi bort tervezel megkóstolni és mennyit szánsz minderre? csak hogy ha már kimegy az ember és kóstol alapot, közepeset és 1-2 nagyot akkor mennyiből lehet kijönni?

Nyulasi Gábriel István: egy 10 lepedőből már biztos tisztességes (nagy)sort lehet kóstolni és még valami étkezés is belefér. De különbséget kell tenni a kóstoló mennyiség, meg a teljes jelig (1dl) töltött pohár között. Aztán a pult alóli tételekre is kell gondolni… :) Meg már ahol hagyják Fatert fizetni… :)

Istvàn Baranya: ahha, egy 10es per nap. nagyjából így saccoltam.

Nyulasi Gábriel István: De mindez tényleg azon múlik, hogy mennyit akarsz egy nap abszolválni. Meg, hogy ismeretszerző vagy inkább örömszerző borozásba mész át. Kis kortyokból is képet lehet kapni egy-egy borról(ez olcsóbb és májkímélő)…meg köpni kell phü…

Fater BorravaloPonthu: István, ilyen átfogó merítést egy évben csak egyszer vehetsz.

Istvàn Baranya: hát ja fáj is a szívem de döntenem kellett, az a 3és fél mázsa szürkebarát amit a hétvégén vettem meg hozzá a saválló amibe majd a hordó után kerül vagy a feszt…

Fater BorravaloPonthu: Dicső cselekedet.

Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter: meglepetésborok jó áron, pl. Danubiana Zöldveltelini 2010 – friss, precíz, ropogós, Wachau jutott eszembe egy pillanatra. Hersegő zöld gyümölcs és fűszer.

Filoxéra Bortéka: Hetényi bor van?

Fater BorravaloPonthu: Helyi erők, új ízek, Budapesten kevéssé fellelhető borok: Hárs, Eberhardt, Hetényi, Both, stb.

Filoxéra Bortéka: Akkor tudósítást kérnék a Hetényi tételekről, szürke, merlot, syrah, kadarka, kf. ajánlott :)

Fater BorravaloPonthu: Van! kadarka és kékfrankos pl.

Filoxéra Bortéka: Kíváncsian várom a recenziót :)

Fater BorravaloPonthu: A Pécsi Borozós fiúk üzenik, hogy szeretettel várnak! ;)

Filoxéra Bortéka: ‎:D A Pécsi Borozós fiúknak üzenem, hogy alföldi borok??? és munka van :D

Fater BorravaloPonthu: Ma fehérezek, veresek holnap. Na de Both Attila Gyönki Szürkebarát 2010 fehér virágok, fehérbors, a háttérben kajszi és ászokhordó. Magas savú, vidám nyári bor.

Bortársaság stand: vannak körök is hármasával pakkban(pl. rizling, sb, syrah, Alvaro Palacios), de én a Szepsy-kör mellett döntök (ó jee).

Szepsy birtokfurmint 2009 – zúzós mineralitás, ázott kövek, élesztő. A kortyban már ott a furmint. Nagy test, már helyükön a savak, extrakt magas, finis szuper. Sírok, hogy köpni kell, de hát, mindent az olvasókért.

Szepsy Úrágya Furmint 2009 – a mineralitás és a seprő itt is szignifikáns, de több hangszeren játszik, van egy kis vega, alma, csalán és hordófűszer is. A korty szikár, csodásan körtés-gyógyfüves sok kővel, szárított virággal. Nagy test, végtelen lecsengés.

Gond van: mit kóstoljak ezután? Még a számban van az íze.

Gizella Pince: jó megoldásnak tűnik. Volt egy részletes beszámolóm a pincéről, hamarosan pedig az Andrássy Rezidencia Gizella borokra komponált degusztációs menüjéről is írok. Most egy Kastély (leánykori nevén Battonage) Furmint 2009 – a pincére jellemző barátságos gyümölcsösség finomseprő, a korty krémes, hízelgő, pedig száraz. 4jegy/dl, Tokaj terroir entry level at its best.

Szil-völgy furmint 2009 8jegy/dl – florális-köves-körtés-batonázsos illat, komplex, de nem komolykodik, a korty u.a és hosssszú. Érdemes rápróbálni (a standon talajminták és fél decis kóstolómennyiségek).

Átsétálok a Magyar Borok Házába, hogy a Tokaji Lösz Arcainak szemébe nézhessek.

Borceleb buli: Mészáros Gabriella dr., Palack & Octopus a művalkesztől, Rosso/Grófbuttler, Szabó Edit/Népszab., Kovács András Péter, Kató András, Mácsai Ilcsi/CS26, Alkonyi & Botond of Borkápolna. A sor durván jó, ahogy a kezdeményezés is. Nofene, StevieKraft, hát ő itthon?

Kántorbandi: Na, majd előállítjuk!

Fater BorravaloPonthu: Balassa, Demeter, Szepsy, Kikelet, Dorogi, Gizella. A Feszten is kint lesznek többségükben. Tokaj nagy kincsünk. (Felsorolás – elnézést – a teljesség igénye nélkül)

Nagyon érdemes kijönni, még semmi tömeg, csak borügyileg a bőség jóleső zavara. Az idő tökéletes egy kis borozásra. Mára ennyi.

Érdemes követni minket holnap is, Fater és Bandi együtt nyomulnak majd.

Hozzászólások

  1. europai mondta

    Gratulálok Fater az egész várbeli tudósitáshoz. A facebook-on követem nyomon friss jegyzeteidet. Én ugyan nem tudok a várban lenni, de soraidon keresztül, olyan mintha ott lennék.
    Nagyon köszönöm!

Minden vélemény számít!