Varaschin Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG

Spumante Brutról van szó, azaz száraz pezsgőről. Külön érdekessége, hogy egy olasz benzinkúton sikerült beszerezni, ahol egyébiránt igen szép választék volt.

Proseccóban sokszor nem hibáztam, ezért nyugodt lélekkel emeltem le a polcról a számomra eddig ismeretlen palackot. Majd némi mérlegelés után úgy gondoltam, biztosan megéri 15 eurós árát. Nem tévedtem.

Nyitás után intenzíven habzó, közepes aranyba hajló citromszínű bor kerül a pohárba a masszív, nem két forintos palackból. Melyen egyébként külön dombormintával jelzik, hogy Valdobbiadene, nehogy elkerülje figyelmünket a származási hely.

Illatra nem orrbarúgós, elegáns, citrusos, főleg narancsos, virágos-parfümös, izgalmas kamillavirág felhanggal. Nem a sima, megszokott friss gyümi és citrus kombó. Szájban nem savvezérelt, közepesen hosszú lecsengéssel, 11,5%-os alkohollal. Itt is a felsorolt aromák, ezek egészülnek ki fehérhúsú gyümölcsökkel, érett őszibarackkal és almával. 5-7 fokon szervírozva bármely neves alkalom méltó társa lehet – ahogy volt is. 4 csillag.

Szakértői komment a spummantéhoz: Ha csak simán “vino spumante”, akkor pezsgő. Ha “vino spumante gassificato”, akkor szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor. De mivel az nem lehet védett eredetű, ezért ez egy pezsgő! (Vö 1234/2007/EK r. XIb. melléklet 4. és 7. pontok).

Minden vélemény számít!