Volt már jobb is – 2013-as furmint kis körkép

Még február előtt gyorsan fejest ugrottunk egy furmint kóstolóba, mintegy felkészülésképpen az e hónapban ránk váró dömpingre ebből a fajtából.

Borrajongós kollégánk, Furmintfan gyűjtött össze ezeket a 2013-as évjáratú tételeket és a cél az volt, hogy most ne Tokajra koncentráljunk, – a kóstoló elejére azért becsúszott kettő – jöjjön inkább a többi borvidék és néhány határon túli tétel is.

fotó 2

Nem kertelek, sokkal többet vártam/vártunk 2013-tól, és ezektől,  az általunk nagyrészt már ismert boroktól. A három legjobb tekintetében fel sem merült a vita, max a helyezések változtak ízlés szerint. Volt több, ami kifejezetten hibás vagy fáradt volt, a középmezőnybe is csak páran kerültek be. Az, hogy a 2013-asok ilyen gyorsan esnek szét, óriási és kellemetlen meglepetés volt. Annak ellenére, hogy ezek nem a dűlős vagy top tételek, a legtöbbjük így sem olcsó és ennyi időt igazán bírniuk kéne. Mindegy, tanulság az, hogy mostantól figyelek a 13-asokra, hogy ez csak egyszeri balszerencse volt-e, ráadásul itt a Furmint Február Nagykóstoló, meglátjuk ott mi lesz a tapasztalat. Ja, és megiszom ami itthon van belőle.

Sauska Furmint 2013

Édes, egyszerre kissé fülledt illat, ízben visszafogott, citrusos, citrompótlós, zöldfűszeres. Már most fáradtnak tűnik és vizes a textúrája. Már meg kellett volna inni.

Sauska Birtok Furmint 2013

Visszafogott illat, ízben némi fehérhúsú, de alapvetően kevés a gyümölcs, kis vanília, füst. Szikár, kis viaszosság és oxidáció. Lehetne lendületesebb is, meglepőek ebből az évjáratból a lágy savak. Csalódás most ez a tétel, mert kóstoltam jobb állapotban is.

St. Ilona Nagy-Somlói Furmint 2013

Furmintos, ásványos illat. Ízben körte, citrus, birs, kis termálosság, széna, kis méz, némi fa. Lendületes, élénk savak, a maradékcukor jól passzol hozzá. Korrekt tétel, ami ár-érték arányban szuper.

Kreinbacher Furmint 2013

Ásványos, zöldfűszeres illat. Ízben gyümölcsös, almás, citrusos, só, vegetalitás. Jó az egyensúlya és a szerkezete, tiszta, jól iható, alap furmintnak korrekt tétel. Nem is kell ennél többnek lennie.

Skizo Badacsonyi Furmint 2013

Dugós tétel, nem értékelem.

Pálffy Furmint 2013

Intenzív, gyümölcsös, behízelgő illat. Kóstolva baracklekvár, vanília, birslekvár, ásvány, só, narancshéjas kesernye. Illatban édesebb, mint ízben, de ez nem is baj. Élénk sav, ami az érett alapanyagot szépen egészíti ki. Intenzív, összetett ízek, szép lecsengés. (7,5 g/l sav, 7,3 g/l cukor, 13,5%)

fotó 1

Káli Kövek Monoszló Furmint 2013

Hordóban is erjedt a tétel, a fás jegyek kissé elől is maradtak. Sok citrus, vanília, ásvány, olajos textúra jellemzi. Élénk savú, korrekt tétel, bár a lecsengést a fa és a sav viszi. Idővel nyílik ugyan, és nincs rá különösebb panaszom, de hiányoltam belőle az izgalmat.

Szent Donát Furmint 2013

Nagyon kénes illat, sokáig kell szellőztetni és még akkor is marad benne. Tetszik a grapefruitos-sós íz, de más gyümölcsöt nem nagyon érezni, némi pörkölt magot még. Hol lágynak, hol erőteljesnek találtam a savakat, kevés az aroma, de a szép szikárságot sem találom benne. Meglepődtem rajta, hogy ez a tétel most ilyen.

Légli Furmint 2013

Abban sem sikerült dűlőre (haha) jutnunk, hogy mindenkinek tetszik-e a kapszula kék színe – nekem igen – de a bor sem aratott osztatlan sikert. Gumicukor, némi gyümölcsösség, körte, fás fűszerek, kis cseresség. Vékony a test, nincs benne lendület. Inni oké, de volt már ez szebb is.

Skrabski Furmint 2013

Egyrészt illatban kénes, másrészt ízben dohos. Azt mondanám rá, hogy dugós, de csavarzáras volt a palack, így talán a hordóval lehet baj. Nem értékelem.

Georg Seiler Furmint 2013 (Ausztria, Burgenland)

Elsőre nekem nem túl vonzó az illat, ez a joghurtosság nem tetszik benne. Almás, mézes, édes karakterű bor, kevés savval. Korrekt, tiszta, jól iható, de ennyi.

Gross Furmint 2013

Ausztriai pincészetről van szó, de a terület Szlovéniában található. Illatban kicsit cefrésen indul, de hamar jó irányba változik. Érett citrus, szép gyümölcsösség, kis grillázs, ásvány, némi só, vegetalitás. Visszafogott karakterű, jó egyensúlyú, közép+ lecsengésű bor. Lendületes és feszes savak, jó borélmény.

Bott Frigyes Furmint 2013 (Muzsla)

Birs, citrus, szép fűszeresség, kardamom, gyömbér, ásvány, édesgyökér, mandarin, menta. Izgalmas ízek, szép gyümölcsösség, elegáns bor. Egy picit fahangsúlyos, de kétségtelenül szép fáról van szó, élénk savak, hosszú lecsengés. Nagyon tiszta, nagyon lendületes, komplex tétel.

fotó 4

Nagy-Sagmeister Szigeti Furmint 2013 (Szerémség)

Barack, körte, vanília, almakompót, édesfűszer, ásványosság, grillázs. Eléggé édes karakterű bor, kis oxidáció, lakkosság, és több sav sem ártana. Vékony a bor az aromássághoz képest, az alkohol is ennek megfelelően a 13,5%-ával melegíti. Nem volt vele túl sok bajom, de szerkezetileg azért billegett és ez a rusztikusság most nem nyerte el a tetszésemet.

Az összesített sorrend:

  1. Bott Frigyes
  2. Gross
  3. Pálffy

Az én sorrendem:

  1. Bott Frigyes
  2. Pálffy
  3. Gross

(A helyszínt, és azt, hogy Budapest legszebb fa asztala mellett kóstolhattunk, köszönjük a Lumennek!)

Minden vélemény számít!