Vylyan Pinot Noir 2004

Az egyik nagy hazai pinot-legenda, eddig egyetlen magyar borként a Decanter regionális trófeáját tudhatta magáénak 2006-ban, plusz ugyanebben az évben a Pannon Bormustra csúcsbora is lett.

A pincénél épp elfogyott, ez az utolsó palackok egyike – kalandos úton került hozzám, de a lényeg nem is ez, hanem a helyes és háborítatlan tárolás.

Jellegzetes pinot-intenzitású szín, gránátból tawnyba hajló koronával. Illatában tercier, palackérési aromák (jellegzetesen villányi, akár mediterrán hangulatú, de ez a déli stíl nem nő a pinot jellege fölé, nincs aránytévesztés). Kandírozott ibolyaszirom, cserzett bőr, szegfűszeg másnap egy pici csipkebogyó is előjön. Első szippantásra öt évet nyugodtan letagadhatna, a másnapra darabban hagyott kontrolldeci mutatta csak, hogy korosabb borral van dolgunk.

A korty nem nehéz, tökéletesen összesimultak az összetevők. Érésből adódó jegyek, finom florális, piros bogyós és szilvás aromák is játszanak, tannin alig van, az is puha, de a savak még vitálisak, teljesen jó a szerkezet.

Nekem azt bizonyította, hogy a helyes tárolás nagyon fontos és biztos vagyok benne, hogy sok tíz év körüli nagyágyú vérzik el egy-két év hánykolódás miatt. Szerencsére ez a pinot tökéletes formában érkezett. (Anno 3600 Ft-ról kezdett a megjelenés évében, 2006-ban, nemrég az ár 5000 Ft körül volt). Mivel már nem kapható, ezért nehéz rá slukk-csillagot adni, de százasban biztosan 90+ pont.

Hozzászólások

  1. italosztaly mondta

    nekem van még egy üveg fektetve a raktárban, csakúgy mint a szintén jól sikerült Szeremley 2006-os pinot-ból;> “sajnos” mindkét palack csak is rám vár.

Minden vélemény számít!