• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Weingut Christ XXI 2008

2012-06-25 ● borravalo.hu

Az osztrákok fején találták a szöget, hogy nem az amúgy is túlterhelt címkékre vitték fel a legfontosabb „eredetvédelmi” logót, a piros-fehér-piros sávolást, hanem a kapszula tetejére.

Egyébként ez a címke nem is „túlterhelt”: csak az XXI (amit néhányan horribile dictu XXL-nek értelmeztek, pedig ez a bor korántsem túlméretezett, egyik paraméterét tekintve sem) és néhány alapadat van a fronton: 2008-as, Weingut Christ és kész. A bor nevét onnan kapta, hogy a szőlő Bécs XXI. kerületében van? Nem hagyható figyelmen kívül viszont, hogy a „Christ” szó cirill betűkkel, valamint távol-keleti (gondolom kínai) írásjelekkel is feltüntetésre került.

Célzott, lőtt, talált. Gondolom én. A bor 70% merlot és 30% cabernet sauvignon házasítása, a bordeaux-i rokonság nagyjából ki is merült itt. Más talajú, más klímájú vidék ez, Bécs felett.

Színét illetően az alapbeállítás, az átlagosnál talán kissé mélyebb rubinszín, tiszta és nem túl olajos. Az illat nagyon érdekesen változik: elsőre édesfűszerek, majd egy bő órás szellőzés után feketebors, nemes fűszerpaprika, szilva és kandírozott vörös gyümölcsök, érintésnyi hordó és bőséges ásványosság. Akár egy syrah is lehetne, vagy syrah-cabernet, ha ezt a blendet nem csépelték volna el az alsópolcos ausztrálok.

Ami biztos, hogy a fűszerek viszik és hűvös, hűvös.

Feszes, erőteljes bor ez, túlzások nélkül. Nem mondanám túl testesnek sem, a nagyság nem a digalluszsav grammja per liter értékből merítkezik. A jól komponált összetevőket és érettségét figyelembe véve a jegyzet mellé mégis bevésném az „érlelhető” szócskát.

Talán a fiatalos lendület, vagy a jó savszerkezet mondatja velem, hogy még bőven van ideje a palackban, de már helye van a poharunkban is. A pince honlapjáról lestem le az árat, 25 Euro nem kevés pénz: az elmúlt évek árfolyamait nézve ez 6-8000 Forintot jelent.

A néha hurráoptimistánal titulált, de az osztrák borok szekerét sikerrel toló Falstaff 91 pontot adott erre az évjáratra (2007 kapott 92, 2006 pedig 94 pontot), én pedig akkor is vastag négy csillagot, ha ez nálunk árban az extra kategória.

Címkék: 2008, 4 csillag, Ausztria, Bécs, cabernet sauvignon, merlot, osztrák, Vienna, Weingut Christ, XXI

← A harmadik bástya Vinatus Villányi Syrah 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!