Weingut Christ XXI 2008

Az osztrákok fején találták a szöget, hogy nem az amúgy is túlterhelt címkékre vitték fel a legfontosabb “eredetvédelmi” logót, a piros-fehér-piros sávolást, hanem a kapszula tetejére.

Egyébként ez a címke nem is “túlterhelt”: csak az XXI (amit néhányan horribile dictu XXL-nek értelmeztek, pedig ez a bor korántsem túlméretezett, egyik paraméterét tekintve sem) és néhány alapadat van a fronton: 2008-as, Weingut Christ és kész. A bor nevét onnan kapta, hogy a szőlő Bécs XXI. kerületében van… Nem hagyható figyelmen kívül viszont, hogy a “Christ” szó cirill betűkkel, valamint távol-keleti (gondolom kínai) írásjelekkel is feltüntetésre került.

Célzott, lőtt, talált. Gondolom én. A bor 70% merlot és 30% cabernet sauvignon házasítása, a bordeaux-i rokonság nagyjából ki is merült itt. Más talajú, más klímájú vidék ez, Bécs felett.

Színét illetően az alapbeállítás, az átlagosnál talán kissé mélyebb rubinszín, tiszta és nem túl olajos. Az illat nagyon érdekesen változik: elsőre édesfűszerek, majd egy bő órás szellőzés után feketebors, nemes fűszerpaprika, szilva és kandírozott vörös gyümölcsök, érintésnyi hordó és bőséges ásványosság. Akár egy syrah is lehetne, vagy syrah-cabernet, ha ezt a blendet nem csépelték volna el az alsópolcos ausztrálok.

Ami biztos, hogy a fűszerek viszik és hűvös, hűvös.

Feszes, erőteljes bor ez, túlzások nélkül. Nem mondanám túl testesnek sem, a nagyság nem a digalluszsav grammja per liter értékből merítkezik. A jól komponált összetevőket és érettségét figyelembe véve a jegyzet mellé mégis bevésném az “érlelhető” szócskát.

Talán a fiatalos lendület, vagy a jó savszerkezet mondatja velem, hogy még bőven van ideje a palackban, de már helye van a poharunkban is. A pince honlapjáról lestem le az árat, 25 Euro nem kevés pénz: az elmúlt évek árfolyamait nézve ez 6-8000 Forintot jelent.

A néha hurráoptimistánal titulált, de az osztrák borok szekerét sikerrel toló Falstaff 91 pontot adott erre az évjáratra (2007 kapott 92, 2006 pedig 94 pontot), én pedig akkor is vastag négy csillagot, ha ez nálunk árban az extra kategória.

Hozzászólások

  1. Szomjas Godeny mondta

    Azt hiszem a franciák már régóta a nemzeti kapszulát alkalmazzák, ha jól emlékszem egy fej van rajta, zöld-ezüst dizájnnal.

  2. Kántorbandi mondta

    hm, ez biztos nem úgy működik, mint a sógoroknál, ahol minden palackon rajta van a lobogó. vagy csak én emlékszem rosszul?

  3. Kántorbandi mondta

    és tényleg. nyilván vagy úgy van, ahogy írod (mármint gyors vagyok), vagy nem olyan feltűnő, mint az osztrák. de ott a pont.

Minden vélemény számít!