Weninger Syrah 2005

Vissza-visszatérünk ehhez a borhoz, próbálkozunk vele, kóstolgatjuk. Míg nem vagyunk teljesen kibékülve vele, egy mostani brutálakcióban meg kellett venni, ilyen áron kihagyhatatlan volt.

Spern Steiner dűlő: palalemezes, köves talaj. Nyolc éves tőkék, október eleji szüret. Sava 5,7g, cukra 0,9g literenként. Alkohol moderált 12,5%. Poharamba öntve enyhe barnás bemosódás mutatkozik a széleken, de nincs kifakulva egyáltalán.

Első kitöltésre brutális animalitás (szinte brett gyanús): cserzett bőr, istálló, földesség, füstölt hús (és egy kis záptojás is billeg hátul – ez a biodinamikus átálláskor nagyon jellemző lett Franzék boraira, amit 2004-ben kezdtek el, aztán 2005-ben a sok csapadék miatt felhagytak vele, végül 2006-ra állt be a rendszer a teljes birtokon).

Szájban már meglátszik a kor: lelágyult savak (de kissé “savanya” finis), bepuhult, gyakorlatilag jelen nem lévő tanninok. Feketecseresznye-dzsem, füstölt hús, csipetnyi ásványosság. A test épp csak eléri a közepest, kicsit recseg-ropog már a szerkezet. Egyébként jól emlékeztet a “régi” pannon syrah-kra, tehát alapvetően nem rossz élmény, csak kissé kezd kiüresedni, a tüzet hiányolom (egy kis tanninnal még egész rapid kis bor lenne ez). A pohár alján már az első kitöltéskor bőséges borkő marad.

Kántorbandi ezt írta róla 2009 májusában: “Gránátba hajló fekete mag, illatban animalitás (sonkás sós illat), érett feketebogyós gyümölcsök és vanília. Masszív sav és tannin szerkezet, közepes plusz testtel. Ízben a fő vonal a gyümölcs, rengeteg érett piros és feketebogyós, és a sós ásványosság. Háttérben a diszkrét pörkölési aromák, hosszú egyenletes lecsengéssel. 87 pont, 5970 Ft.

Én egy 2008-as kóstolón kicsit morcosabb voltam: “Zúzós …szaggal indít… konkrét tojás. Záp, szotyi, gumi… rövid és hirtelen lecsengésű korty” és a 2008-as borfeszten is csak ennyit véstem mellé: “Sajnos nem lett jobb… a 2006-osban van reménységünk.

A Veritas-ban vettem, brutálakcióban 1553 Ft. Ennyiért viszont remek nosztalgia és egyáltalán nem bántam meg, hogy két palackot is vettem belőle.

Minden vélemény számít!