• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

3 borász 9 bora

2015-12-11 ● Kodela Mia

Noha már lassan törzsvendége leszek az Etap borbár ?3 Borász Est?-jeinek, írni még nem írtam egyikről sem. Az esemény kötetlensége tehet erről, inkább csak beszélgetek a barátokkal és a borászokkal, nem pedig jegyzetelek vagy borokat elemzek.

Pedig mindkettőre alkalmas ez az esemény, aminek a lényege a nevéből viszonylag könnyen kitalálható, három pincészet hozza el három borát, amit kis kóstolójegyekkel ? tiszta öt évvel ezelőtti borfesztivál feeling ? lehet kérni. A borászok pedig személyesen vannak jelen, így szerencsére nem kapunk a kérdéseinkre olyan választ, hogy nem tudom, én csak a bort töltöm. A most szerdai kóstolón Losonci Bálint, a szekszárdi Posta pincészet, valamint a Villányi borvidékről a Ruppert borászat volt ott.

foto 1

Mindenki Villányt hagyta utoljára, de hát én szeretem Rupperték villányi-újhullámos borait, és szimpatikus volt a tömeg nélküli asztal, úgyhogy náluk kezdtem. A 2013-as kékfrankos egy nagyon szép meggyes-fűszeres, könnyed tétel, egyensúlyos és jól iható. A hordós érlelés szépen támasztja alá, jó egyensúlyú, szép bor. A 2012-es pinot noir, pont egy fokkal sűrűbb, fűszeresebb és intenzívebb, mint egy klasszikus burgundi stílusú, de ha hozzá vesszük, hogy villányi és meleg évjárat bora, és amúgy nem találni hibát benne, akkor egy rossz szavunk sem lehet. Nekem sincs. A cabernet sauvignon 2011 nagyon gyümölcsös, nagyon behízelgő, vanília, meggy, cseresznye, cassis, hordós jegyek, kávé aromáival. Mély, sűrű és érett bor, jó szerkezettel, szép lecsengéssel. Nagyon tetszett.

Losonci Bálint mátrai borász 2014-es Parola cuvéeje zenit és müller thurgau házasítása. Élénk, üde, nagyon friss bor, sok citrussal, zöldalmával, gyógynövényes jegyekkel. Nem egy szokványos házasítás, de érdemes megkóstolni, pláne annak, aki egy könnyedebb fehérborra vágyik. Szintén 2014-es a pinot noir, ami kétségtelenül egy izgalmas bor, noha még nagyon fiatal. Élén sav, kevés tannin, pirosbogyós gyümölcsök, gyógynövényes, földes jegyek jellemzik. A 2014-es Mocus turán vajas-gyümölcsös illattal nyit, sok kékvirág, parfümösség, áfonya, ásványos, földes jegyek, némi cékla. Viszonylag könnyed és jól iható, miközben hozza az intenzív ízeket. Kevesen dolgoznak turánnal, pedig Bálint szerint az emberek kifejezetten szeretik és ahova kóstolni viszi, ott ez fogy el először. Én magam nem vagyok igazán nagy rajongója, de értem, hogy miért könnyű szeretni.

foto 2

A szekszárdi Pósta pincészet 2014-es Fuxlija kékfrankos és kadarka házasítása. Fűszeres, ribizlis, vérnarancs, fanyar gyümölcsösség, ásványosság, friss, üde, élénk savú tétel. A 2012-es kékfrankosukat két hete palackozták le. Ahogy a Ruppert pinot sem pinot, ez sem egy klasszik kékfrankos. Édesfűszeres, vaníliás, gyümölcsös bor, magas alkohollal (14,5%) és kevés savval. A három év hordós érlelés is rajta hagyja a nyomát a fás jegyekkel. A 2012-es Noir nevű cuvée a nehezen kimondható Noirkékmerfranlotpinotkos házasítás megjegyezhetőbb nevű utóda. Nem egy könnyed bor, az alkohol itt is 14,5%, van benne jócskán hordó és tannin is. Gyümölcsös, sűrű bor, intenzív aromákkal.

December 16-án még lesz egy est az Etapban, ? idén az utolsó – amikor is a Mátrából Szecskő Tamás, a badacsonyörsi VáliBor és a tolnai Grál Borház lesz a vendég, úgyhogy a decemberi, karácsony előtti hajtásban velük lazíthattok.

További információt itt találtok.

Címkék: 3 Borász Est, borkóstoló, Etap, Etap borbár, Losonci Bálint, Mátra, pósta, Ruppert Pincészet, Szekszárd, Villány

← Kékfrankos vagy Blaufränkisch? A vitorlázó borász →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!