• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Miért pont a tramini?

2013-03-05 ● borravalo.hu

Mostanában egy-egy fajtára kiváló reflektorfény irányul, itt a Furmint február, az olaszrizling értekezlet Jásdinál, kékfrankos a Terra Hungarica szervezésében és számos kisebb kezdeményezés. Ercsey Dánieltől viszont tramini tesztre kaptam meghívást, ahol a Borigo munkatársaival vizsgáltunk tizenkét tételt.

Az első kérdés persze az, hogy miért a tramini? Nem tudom a választ. Ez a fajta egy illatos, a muskotály és az irsai/cserszegi páros helyett vagy mellett fogyasztható könnyed, kedves bort ad. Német ajkú területen van hagyománya, nálunk kósza próbálkozásokkal találkoztam csak eddig. Úgy tűnik a nálunk készülő traminik nem hosszú fektetésre születnek, a 2011-esekre néhol a fáradtság, a 2012-esekre a meleg év miatti enyhe savdeficit jellemző volt. Azt azért elmondhatom, hogy most egy menetben kóstoltam meg annyit, amennyit talán az elmúlt három évben összesen.

Tűzkő Birtok Tramini 2012 – Szimpla, reduktív és fajélesztős illat, a korty kissé lomha, szinte extraktédes (?), bodzás gyümölcsösséget mutat. Lecsengése kissé rövid, a savai sem tartanak nagyon. Nyalós, laza itóka (a Tűzkő egyébként 20 hektáron termeszti, nagyrészt exportra) 78-80p

Tűzkő Birtok Tramini 2011 – Érett, sőt már kissé fáradó illat (érett alma és petrolosság), akár egy idősebb olaszrizling is lehetne. Savai viszont szépen tartják a kortyot, bár nem tart ki túl hosszan és nem igazán fajtajelleges. 76-78p

Sterlik Soproni Tramini 2011 – Hűvös karakterű, intenzíven virágos illat. Az egész sorban itt lehet a legjobban elkapni a rózsát. Teste szinte csak könnyed, savai viszont még élnek és a kortyban van egy csipetnyi ásványosság is. Lehetne komplexebb, vagy legalább két rétegű, de igazán vidám kis bor. 81-83p

Petrányi Csopaki Tramini 2011 – Ez az illat inkább Balaton, mint tramini. Elég zárt is, főleg az ásványosság miatt gondolok Csopakra. Van benne valami zavaró, amit nem tudtam nevesíteni. Szájban sárga: sárga gyümölcsök, matt savak, sajnos nincs fajtajellege, lehetne „bármi”. 75-77p

Botond Pince Mátrai Tramini 2012 – Köménymag, péksütemény, finomliszt. Ilyen illatú! A kortyban magas alkohol, puha sav fogad. Nem emlékeztet traminire, az egész bor kissé jellegtelen. 72-74p

Botond Pince Mátrai Tramini „Máriskó kedvence” 2011 – Halvány arany szín, ez az első ilyen borunk ma. Először ázott kövek, kis oxidáció mutatja magát. Valószínűleg hosszan volt héjon áztatva. A kortyban az olajos textúrát nyári alma kíséri, de erős túlérésben. Puha, toast-os, kissé savhiányos, rusztikus bor. 73-75p

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tramini 2011 – Szépen sztenderdizált illat: visszafogott, csonthéjasokkal és nem túl harsogó virágossággal. Viszont ez egy fejlett illat, nem tartogatnám sokáig. A pohárba egy kis széndioxid is kerül, finoman vibráló, jó szerkezet, de a korty is fáradt már kissé. Igyuk meg miharamarabb, akkor nem lesz gond vele. 81-83p

Bukolyi Családi Pincészet Egri Tramini 2011 – Muskátlis, de mi egy másik virágot vártunk. Pedig nagyon drukkolok a pincének, sajnos nem volt kontrollpalack.

Bott Frigyes Tramini 2011 – Tiszta, elegáns, nem tolakodó, csak kissé egydimenziós illat. Szájban szép súly, jól tartó savak és némi maradékcukor. Tiszta munka. 84-86p

Bussay Csörnyeföldi Tramini 2011 – Enyhén petúniásba hajlik ez is, meleg, alkoholos illattal (deklarált 15.5%, mint a Botond 2012!). Vastag, kenyérhéjas, törkölyös korty mandulával, de szépen ellenpontozó savakkal. 81-83p

Somlói Apátsági Pince Tramini 2011 – Visszafogott, kamillás, gyógynövényes illat. Olajos, mézes, enyhén kései jellegű korty maradékcukorral, vaníliával és virágokkal. Hosszú lecsengésű. Kevéssé szól a fajtáról, viszont szép. 85-87p

Györgykovács Somlói Tramini 2010 – Tűzkő, elgyújtott gyufa, virágok. Ez Somló. Szépen bontakozik ki a florális tónus, meghálálja a szellőztetést. A kortyban megfelelő koncentráció, szép savak, fajtajelleg is megvan. A finis sok gyümölcsöt és érintésnyi édesfűszert mutat. 85-87p azzal, hogy inkább 87, mint 85.

Aki ivott már traminit, elsőre a „rózsa” felirat jelenik meg a képzeletbeli horizontján, intenzíven kivilágítva. A rózsa viszont nem jelent meg mindenhol: inkább lehetett érezni a borász szándékát, az érlelő edényeket (fajélesztőzés, hordós suli), vagy a tájat, mint a fajtát. Talán még minidig nem tudjuk pontosan, mit kellene kezdeni a traminivel. Remélem azért, hogy ez nem lesz mindig így.

Címkék: 2010, 2011, 2012, Botond Pince, Bott, Bott Frigyes, Bukolyi, Bukolyi Családi Pincészet, Bussay, Györgykovács, pannonhalmi apátsági pincészet, Petrányi, SAP, somlói apátsági pince, Sterlik, Tramini, Tűzkő Birtok

← Weninger Syrah 2005 Matyisák-Vízkeleti 6 puttonyos Aszú 1999 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!