Tegnap, sokak meglepetésére felszállt a fehér füst a Sixtusi-kápolna kéményéből, és ezzel másfél nap után új pápát választott a konklávé. Azon is sokan meglepődtek, hogy először lett jezsuita és először lett Európán kívüli pápa. Erről sokat lehet máshol olvasni. Az más kérdés, hogy mivel koccintsunk Ferenc pápa egészségére? Van pár tippünk.
Ferenc pápa (hivatalosan nem I. Ferenc, majd csak akkor lesz az, ha lesz II. Ferenc is) tegnap este köszöntötte a híveket, szakérők szerint szerényen szólt. Ha valaki viszont szeretné köszönteni, és ?habemus papam? felkiáltással koccintani egyet, vajh mivel tegye? Hát, klasszikusan adódna egy pápai borvidék, ugye. Az európai történelem egyik legviccesebb része, a pápák Avignoni fogsága borszempontból különösen fontos lett.
Dióhéjban annyi történt, hogy IV. Fülöp francia uralkodó és az idős, ám arrogáns VIII. Bonifác összerúgták a port a hierarchia kényes kérdéseiben. Az egyre durvább levélváltást követően Fülöp egyszerűen elrabolta a pápát, akit Nogaret Vilmos a király kancellárja és elintéző embere jól fel is pofozott (az azért egy érdekes jelenet lehetett). Bonifác ugyan kiszabadult, de hamarosan meghalt. A következő pápa, a francia V. Kelemen pedig Avignonba tette át a székhelyét, ahol jó hetven évig volt a székhely. A vatikáni történetírás Avignoni fogságként utal a dologra, valójában azonban elég fényes udvart vittek ott a pápák. És persze folyt a Chateuneuf du Pape. Az apellációt ugyan csak a XIX. században hozták létre, de a talaj, a klíma ? és különösen a helyi fajták, már az Avignoni fogság idején adottak voltak. Minderről bővebben itt lehet olvasni.
Kiemelnénk egyet azok közül, melyek kimondottan tetszettek nekünk, ha egy Chateuneuffel koccintanánk.
Chateu Beucastel, Chateuneuf-du-Pape, 2004
Színre mélybíbor, töksötét maggal, semmi áttetszés. Illatra egyértelműen szedres, egy kicsit édeskés, az alkohol miatt. Ízre is a szedret hozza, méghozzá az agyonérett formájában. Alig van benne tannin, így érzi az ember elsőre. Aztán kiderül, hogy ott van mégis, csak szépen eldolgozva, belepolírozva a környezetbe. Hosszú lesz még ez a bor, legalább 10 éves.
Na de, ha már először lett nem európai pápa, ráadásul egy komoly borországból, akkor illene talán nem a klasszik pápai itókával köszönteni. Hál? istennek sokszor volt a poharunkban argentin bor, közülük most hármat ajánlunk.
Kaiken Ultra Malbec 2008
Első szippantásra jön az obligát vastag-vaskos újvilági érzet, a sötét anyag vészjóslóan pöfögi magából a szokásos szilvás, kávés, feketecseresznyés jegyeket, a háttérben végig egy kis főtt sonkás és toast jellegű mellékzöngével. Bővebben itt.
Ortega Fournier Urban Uco Torrontes 2009
Borunk közepes intenzitású zöldes citromszínű, elsőre érdekes és visszafogott ? magyar orrnak cuvée-jellegűnek ? tűnő illatában körte, muskotály, petrol, földesség, keleti fűszerek. Bővebben itt.
Vistalba Tomero Petit Verdot Reserva 2008
Színe szinte fekete, durván megfesti a poharat. Illata intenzív: fekete bogyós gyümölcsök, étcsoki-menta (After Eight), feketeribizli, ?drága hordó?, meleg karakterrel, amit a menta hűvössége izgalmassá tesz. Bővebben itt.
És, hogy legyen egy magyar is a sorban, kicsit a nomen est omenre játszva, nyugodtan nyithatunk egy palack Heimann Fransiscust is!
Habemus papam!