• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tíz év Villányban

2013-04-02 ● Kántor Endre

Egy évtized borait végigkóstolni egy borvidékről, ill. egy pincészettől izgalmas dolog. Látni azt, hogy az évek alatt mi változik, időjárásban, koncepcióban. Vagy, ami talán még fontosabb, hogy ez utóbbiban mi az, ami konzekvens.

Izgalmas kóstoló volt tavaly év végén, amikor Polgárék úgy döntöttek, hogy bemutatják 10 évjárat számukra kedvenc borait. Jó, ha valaki az elmúlt évjáratokból úgy tud válogatni, hogy a legjobbakat hozza el ? mármint az a jó, hogy van miből válogatni, amikor sok helyen már a 4-5 évvel korábbi tételek is kifutnak.

A kóstolón Polgár Zoltánnal és Kapronczai Balázzsal beszélgettem is, sok érdekes dolog hangzott el a pincészet elmúlt évtizedéről. Az erről készült podcastet itt lehet meghallgatni. A borok kivétel nélkül magas minőséget hoztak, ebben nyilván szerepet játszott az előzetes válogatás is. Voltak számomra jobban tetsző, kiemelkedők is, ezeket külön jelöltem.

Polgár Portugieser 2012

Gyümölcsbomba. Kicsit később szüreteltek, széndioxidköpennyel érleltek (Beaujolais-san) aztán azonnal palackba került. Töltést követően azonnal érezni lehetett az asztalon lévő pohárból. Cseresznye és meggy, fahéj és szegfűszeg. Test, sav, tannin médium, nem nagy, de nagyon itatja magát.

Polgár Pinot Noir 2011

Csak később kerül majd forgalomba, de nagyon kell figyelni rá. Egyik kedvencem a sorból. Izgalmas, pinot noiros illata van, érett eperrel és málnával, fűszerekkel és fával, ami szépen háttérbe simul. Szájban nagyon sima és harmonikus, hűvösen elegáns, a fenti gyümölcsök és fűszerek zöldfűszerekkel egészülnek ki.

Chardonnay Barrique 2010

Négy hónapig seprőn volt tartva. Érett, lédús fehérhúsú gyümölcsök és mézesség az első, ami illatban jön, majd némi zöldfűszerességet is érezni. Szájban kicsit nyersebb, fanyarabb jegyek uralkodnak, a sav-test egyensúly a test kárára billen el, a lecsengés hagy némi kívánnivalót. Ez azonban csak nüánsz, szép borról van szó.

Credo 2009

Premier, először mutatkozott be ez a házasítás, mely a klasszikus bordeaux-i küvét (cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot) kiegészítve syrah-val. Utóbbi abszolút jót tett neki, érződik rajta a syrah a borsosságban. Illatban érett fekete és pirosbogyós gyümölcsök, a bors mellett édesfűszerek és diszkrét fa. Médium plusszos tannin és test, a lecsengés hosszabb. A finisben érezhető kesernye jól áll neki. Másik kedvencem.

Syrah 2008

Rendkívül intenzív illat, ánizs, bors és mentás csoki ugrik be azonnal. Bohém bor, mintha mindenből túl sok lenne benne, de végeredményben ez jól áll neki. Szájban is nagy, kerek, gyümölcsös és fűszeres, és megjelenik az umami, az húsosság-ízesség érzete. Nagyon hosszan kitart szájban.

Polgár Cuvée 2007

Elegáns érett illat, szekunder és tercier aromákkal, itt már nem a friss gyümölcsösség jelenik meg, ez a bor már túllépett azon. Sokkal jobban integrálódtak az aromák. Az érett gyümölcsök mellett földes jegyek, bors és karácsonyi fűszerek jelennek meg. Szájban is lenyűgöző a harmónia, dohány és csoki egészíti ki a fűszereket, ill. a meggyes-szilvás gyümölcsösséget. Nincs még a piacon ez sem, de nem is baj, szépen érhet még.

Cabernet Franc 2006

Intenzív csokis és feketebogyós illat, konyakmeggyel. Szuper bor lesz majd, de érnie kell ? az alkohol például nem simult még bele teljesen, ahogy a tanninok is zabolátlanok kissé. Az egyensúly azonban nagyon szép, várni kell vele.

KadarÁsz 2005

Intenzív illat, mézes-diós, birsalma-sajtos, birslekváros. Meglepő egy kadarkától? Akkor nem, ha botritizálódott és szamorodni módszerrel készült belőle bor. Végül 49 gramm maradék cukor lett, és 15%-os alkohol, ami a testnek és extraktnak köszönhetően nem lóg ki. Szájban mazsolás, diós, botritiszes. Igazán különleges bor.

Pinot Noir 2004

Nagyon szépen beérett, valódi pinot noiros illatot érezni, elegánsan és diszkréten. Bőrösség, földes jegyek, fűszerek (főleg bors), majd szarvasgombás illatot érezni. Szájban sokkal fiatalabbnak tűnik, szépek a savak és megjelennek a friss pirosbogyós gyümölcsök is. Komplex, elegáns bor. Tetszett.

Elixír Cuvée 2003

Egészen fekete magja van a pohárban. Bordeaux-i blend ez is, egy kis kékfrankossal. Nagyon érett illat, némi animalitással, sok fűszerrel, üstben készült szilvalekvárral. Óriási teste van, tannin is van bőven, annyi, hogy ragad. Némi csokis-teás kesernye érezhető, de nem zavaróan. 9 éves, de simán érhet még, ennek ellenére most kóstolva is nagy élmény. A finisben kólás, grillázsos jegyek, rendkívül hosszan kitart. A kedvencek közé került ez is.

Jó, hogy vannak pincék, ahol tudatosan érlelik a borokat, direkt nem jönnek ki idő előtt egy-egy borral. Annak is örültem, hogy ? bár nem fajtakóstoló volt ? sikerült egy évtizedet áttekintenem Villányból.

Címkék: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, Credo, Elixír, KadarÁsz, merlot, pinot noir, polgár, Polgár Cuvée, Polgár Zoltán, portugieser, syrah, Villány

← Kertész Etyeki Blanc de Noirs 2010 Csikók és legendák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!