• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mit nekünk Bécs?

2013-12-12 ● borravalo.hu

„Én vagyok az út, az igazság és az élet” – áll a Szent István Bazilika homlokzatán. Amikor az orkán erejű szélben (de napsütésben és egyben hóesésben) kiértem térre azon gondolkoztam, vajon összefér-e a vallásos áhítat, az ünnep-várás, az advent a bazározással, meg ugye a gasztronómiával?

A gasztronómiáról meg az a kérdés ugrott be, hogy végre át tudjuk-e ugrani saját árnyékunkat és a közönséges, vizezett forralt boron és drága, kiszáradt füstölt csülkön felül milyen újítást tudott becsempészni az új szervező brigád a már hagyományosnak mondható vásárba. Elárulom: igen, át tudtuk lépni. Méznyalás a javából, kis csapatunk végigette az eseményt a rendezők meghívására.

Első állomásunk a Finlandia strand, a többiek vodkával dúsított bódítót isznak (szemmel láthatóan forrót). Az árak 500 és 850 Ft három decire. Én az alkoholmenteset választom, autóval jöttem. Jól esik a metsző szélben a vaskos gyümölcsös, dzsúzos ital szépen megrakva ribizlivel és eperrel.

Második állomás a Stelázsi – ?Könyvek a padlásról, lekvárok a kamrából?. A polcokon antikvár-hangulat, előtte vegyes lekvár és szörp felhozatal. Tamás Ervin termékeit is látom a Csopakról, ez jó jel. Ezer forint körül már 200 gramm lekvár beszerezhető, rákóstoltunk, rendben van. Szíveslátást, kolbászt és sajtot kapunk. Titkos tipp: Borsa natúr, vagy csokival bevont gyümölcsfalatka 180 Ft-ért.

Megállunk az Omnia standnál. Nagy logó: ?Terület szelektált prémium szemes kávé?. Az jutott eszembe, nem lehet egyszerű egy viszonylag kommersz márkát prémiumba átpozícionálni. Pedig vezetőnk azt mondja, a kávénak lelke van és számít az évjárat is, meg a talaj és kitettség, a maradékcukor és a kései szüret? Tisztára, mint egy bornál – bevallom őszintén, kissé szkeptikus vagyok. De szakértőnk kedves és olyan lelkesen mesélte, hogy magával ragad a sztori. A kóstolt brazil kávé sűrű és tartalmas, édes utóízzel. Poharas kávé 400 és 700 forint között kapható, borok decire is kimérve 350 és 1000 között.

A Vörös Homárnál nem éppen tájjellegű, de hiánypótló halételek találhatóak (osztriga, rák és hasonlók). Halászlével, gulyással tömik be a fennmaradó piaci rést. Szinte minden 1500 Ft, de a tál gulyás amit kóstoltam kellően kiadós. A ?műanyag? tányér is inkább valami puha, habszerű anyagból van, kevéssé hajlik a folyadék súlya alatt.

Magyar szabadalom és találmány a „KolbIce” (ejtsd: kolbájsz, azaz kolb-jég), ami kenyérszerű tésztából készült tölcsérbe töltött sült kolbászkákat jelent, választható feltétekkel. Valahol a hotdog és a gyros határán egyensúlyoz a műfaj, de nagyon laktató, valamint végre „hazai” jellegű. Alapár 1200 pénz, de egytől is el lehet telni.

Zárásként forró csoki: kifogástalan, talán a legjobb, amit életemben ittam. Ajándék bögrével 800 és 1000 Ft, de baromi vastag. Egy bögrében 5 dkg (fél tábla) csoki van.

A vásár január elsejéig nyitva van, jégpályával, melegedő hüttével, gyermek-foglalkoztatóval és térzenével. Idén nem megyek Bécsbe az adventi vásárra, de ezek után nem fogom hiányát érezni.

Címkék: advent, bazár, Finlandia, karácsony, kávé, kolbice, stelázsi, tamás ervin, vásár, Vörös Homár

← Tokaj: van még mit tenni Valaki mindig megmondja →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!