• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Száraz tokaji a Wine Spectatorben

2009-01-08 ● Kántor Endre

A Wine Spectator egyik vezető kolumnistája, Matt Kramer összeállította listáját, hogy mit tetszett neki legjobban 2008-ban. A hét borból egy tokaji van, mégpedig a Királyudvar Tokaji Sec 2006-os. Ez pedig nem csak azért izgalmas, mert jó, hogy ott van, hanem azért is, mert a borok közül ez az egyetlen fehér.

Matt Kramer már vagy 20 éve a Wine Spectator egyik vezető kolumnistája. Minden évben számot vet, mi ízlett neki a legjobban, és ezt meg is írja. Érdekes az olvasmány, mert ugyan szubjektív döntésen alapul, mégis szép leírásokat és magyarázatokat kerekít hozzá, hogy miért is. A 2008-ban megnevezett 7 borból csak egy fehér van, az is magyar. Sőt, tokaji. Sőt, és hoppá, nem aszú. Ami izgalmas, és valamiféle elégtételt jelenthet azon ? sokat kritizált ? tokaji törekvéseknek, melyek a nagy száraz fehérbor elkészítését célozzák meg.

(Kramer egyébként már nem először ír a Királyudvarról, korábban a New York Sunban 2007 novemberében megjelent cikkében a 2005-ös Secet emelte piedesztálra.)

Ahogy a Terroir Clubos Kató András arra felhívta a figyelmünket, a bevezetője is érdekes, hangsúlyt fektet az új pincészetek megjelenésére, ezek első igazán élvezhető gyümölcseire, és a biodinamikára, az új mentalitással készített borokra, amely a kemény piaci szemlélettel szemben a kézművességre helyezi a hangsúlyt.

A Királyudvarnak gratula, a többi bort pedig tessék kiolvasni a cikkből, amit alant kivonatoltunk:

Matt Kramer: My Wines of the Year

Fine wine, like compound interest, takes a while to make itself felt. This is most obvious with aging a finished bottle. Less obvious is the effect of the gestation of vineyards. Only now are we seeing?and tasting?the results of new vineyards planted a decade ago. Mind you, what we?re tasting is not just a matter of new vines but of a new mentality as well. All my wines of the year come from winegrowers who are either biodynamic or sympathetic to a hands-off approach to growing grapes and making wine, never mind what they label the philosophy. Does ?philosophy? matter? It sure does. These are wines of what might be called a ?culture of tenderness? rather than of a hard-knuckled ?market mentality,? where what sells is, by definition, good.

Rhys Vineyards Pinot Noir Swan Terrace 2006. Simply put, this is easily one of the finest California Pinots that I?ve yet come across. A new producer in the Santa Cruz Mountains, Rhys (pronounced ?reese?) is biodynamically influenced and Burgundian in its devotion to site-specificity. Swan Terrace is a 1.5-acre subset of Rhys? larger (13 acres) Alpine Vineyard. What?s the difference? Both share a button-down austerity and a detailed depth of almost ?wild? flavor, but Swan Terrace is strikingly mineral. It?s a real rock-licker. Wines like this represent the exciting, beyond-the-cough-syrup future of California Pinot Noir. $59.

Clau de Nell Anjou Rouge ? Norbert 2003. The future of France?s Loire Valley resides in young producers such as Claude and Nelly Pichard. This 100 percent Cabernet Franc is an exemplar of what the Loire can do with this still-underrated variety. Biodynamically grown, this is flat-out elegant yet powerful Cabernet Franc, delivering a raspberry-scented succulence that you might not expect from this variety. It?s a pinnacle effort and still in its early days. $23.

Catherine et Pierre Breton Bourgueil Clos Sénéchal 2005. This must be my year for Loire Cabernet Franc, as I cannot resist commending the achingly pure Cab Francs of Catherine and Pierre Breton. Located in the district of Bourgueil, they make several different site-specific wines. The one that consistently grips my palate is Clos Sénéchal, from a 3.2-acre plot of clay and limestone. Biodynamic in philosophy (no chemical fertilizers; no weed killers; wild yeasts; no filtering; limited or no sulfur), in 2005 they made their best Clos Sénéchal ever, with exceptional depth and scale melding blueberry, black currant, minerals and a hint of tobacco. It needs a decade to fully unfurl. $30.

Királyudvar Tokaji Sec 2006. A new winery, Királyudvar was created by American Anthony Hwang in 1997. (He is also the majority owner of Domaine Huët in Vouvray.) In this brief time, it has emerged as one of Tokaj?s finest producers. A blend of 70 percent Furmint and 30 percent Hárslevelu the barrel-fermented and oak-aged dry Tokaji (six months in 500-liter Hungarian oak barrels) delivers scents of citrus, hay and stones. It?s an extraordinary dry white wine of uncommon originality. And it?s just 12.5 percent alcohol, by the way. $35.

Colomé Estate Malbec 2006. If you want proof of just how exciting Argentina?s Malbecs are, you can do no better than to taste Colomé Estate Malbec 2006. The story of this estate is one of extremes: It?s one of the oldest wineries in Argentina, founded in 1831, and is today owned (and very much revived) by Donald Hess of Napa Valley?s Hess Collection. This is commitment on a grand scale, with 400 acres of vines grown biodynamically at some of the highest elevations in the world (upwards of 8,000 feet). A blend of Malbec (85 percent) with Cabernet Sauvignon and Tannat, Colomé Estate Malbec 2006 comes partly from vines as ancient as 90 to 150 years old. The result is a stunning red delivering intensity yet restraint, with a mélange of flavors incorporating cherry, blackberry and white pepper. The 2006 shows a deft, almost indetectable use of oak. $25.

Pyramid Valley Vineyards ?Earth Smoke? and ?Angel Flower? Pinot Noirs 2006. If New Zealand has created a finer Pinot Noir than these two single-vineyard wines from Pyramid Valley Vineyards, I haven?t tasted it. The first estate-bottled wines from Americans-turned-Kiwis Mike and Claudia Weersing, these two biodynamically grown Pinot Noirs are thrilling in their intense minerality. Grown on chalky soil in the North Canterbury zone of the South Island, Earth Smoke (1.7 acres) is all black fruits and a kind of dark richness; Angel Flower (1.5 acres) is red fruits and exquisite finesse. Both wines offer a lovely tenderness. They are among the finest out-of-Burgundy experiences I?ve ever had. And this is just the first vintage, no less. $65.

Korábban:

Tokaji Bormívelők: minősített dűlők csillogása

Organikus duhajkodás a kétéves Terroir Clubtól

Légies, wellness-Tokaji

Ha Tokaj, akkor furmint…

Áttörés nincs, 2004 nehéz év volt

Címkék: 2008, furmint, hárslevelű, Királyudvar, Matt Kramer, tokaji, Wine Spectator

← Pezsgőben a helyzet változatlan Öt év után ismét jégbor szüret a Vylyannál →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!