• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zwack Open Karácsony

2014-12-23 ● Kodela Mia

A Zwack Izabella Borkereskedés telente megrendezi a már hagyományosnak számító karácsonyi kóstolóját. Általában sokan időzítik erre az időszakra a „nagy” bemutatóikat, csúcs tételekkel és ennek megfelelő árakkal is.

A Zwack borbolt egyrészt ár-érték arányban kínál jó kóstolót, másrészt erre az év végi rendezvényére a nagy kedvenceket hozta el. Lehetett kóstolni Kiss Gábort Villányból, Katrin és Birgit Pfneiszl valamint Ráspi borokat Sopronból, a Somlói Apátsági Pince palackjait Balogh Zoli kínálta a maga temperamentumos stílusában, a Trombitás Borház szép olaszrizlingekkel és rozéval jött egyenesen a Balaton-Felvidékről. A Dobogó Pince nyilván sosem marad távol a Zwack rendezvényektől, most a Jamie Goode által 96 pontra értékelt 6 puttonyos aszúra irányult a megérdemelt figyelem. (Persze kóstoltam azt is, de mivel pont az előző Zwack Open kapcsán az ő szortimentjükről írtam, most mást választottam: a kislaki sort Légli Gézától?.)

Légli Gézát és a borait régóta szeretem, nekem nagyon tetszően teszi a dolgát Szőlőskislakon. A dél-balatoni borvidéken nagyjából 20 hektár területe van, a természetközeli szőlőművelésben hisz és kézműves borokat készít. Jó fajtákat választ, felújít, kóstolókat tart Kislakon és rendezvényekre jár kóstoltatni, a borai pedig hozzák az egyenletes, és egyensúlyos jó minőséget; könnyedek, jó ivásúak, de mégis tartalmasak és elegánsak.

Most a már jól ismert régi tételei mellett a friss borai is szerepeltek az estén:

Rekesz Sauvignon Blanc 2013

Citrus, lime, fehérvirág, akác, gyógynövények, kis méz. Jó ivású tétel, ami nagyon üde és friss. Élénk savak, az alkohol 12,5%, jó egyensúllyal rendelkezik. Nem intenzíven, újvilágian fajtajelleges, de azért van benne egy zöldes karakter.

Jánoshegyi Rajnai Rizling 2013

Citrus, zöldalma, ásványosság, fehérvirág, kis kesernye a végén. Üde és lendületes, nagyon élénk savval és jó egyensúllyal. Nagyon-nagyon fiatal még, nekem tetszik a savszerkezet, de megértem, ha valakinek még nyers kissé és eltenné.

Matacs Chardonnay 2012

Füst, fémes-ásványosság, körte, naspolya, selyemcukor, kis vajasság, vadrózsaolaj, kis cseresség. Selymes textúra, szép és izgalmas aromák. Az alkohol jó (12,5%), az egyensúly ismét megvan. Szépen tartják a savak, lehet inni most is, de még el is tehető, kedv szerint.

Rosé 2014

Nagyon fiatal. Gyümölcsös, szamóca, ribizli, kis fanyarság, zöldfűszerek, zsálya, gyógynövények, ásványosság. Egy kis édesség kerekíti a végén. Jó ivású tétel, élénk savszerkezettel, jó egyensúllyal (12% az alkohol). Van benne egy üdítő fanyar vonulat, nagyon jó lesz ez tavasszal és nyáron!

Jánoshegyi Kékfrankos 2011

Érett meggy, édesfűszer, ánizs, kis vanília, fahéj, ásvány, sósság, a háttérben már bőrösség, idővel kávés pörkölt aromák. A tannin érzetre most tapadós, a sav és az alkohol (13%) teljesen jó. Szép a lecsengés is, habár most nem mutatta a legszebb arcát, ahogy én általában ismerem ezt a tételt.

Jánoshegyi Merlot 2012

Pirosbogyós gyümölcsök, szeder, kékvirág, kakaó, édesfűszerek, fahéj, kis sósság, földesség. Közepes savszerkezet, a tannin kissé tapadós, az alkohol 13%. Szép az egyensúlya, fiatal és jó ivású bor. Akik szeretik a Merlot-t, azok örömmel fogják fogyasztani.

Válogatás Pinot Noir 2012

Málna, cseresznye, földesség, ásvány, kis karamell, ezeket szépen kiegészítő fűszeresség. Nem a tipikus burgundi stílusú Pinot Noir, annál egy fokkal sűrűbb, de egyáltalán nem nehézkes. Közepes test, az alkohol alacsony (12%), visszafogott tannin, jó savszerkezet. Elegáns és aromáiban fajtajelleges bor.

Válogatás Cabernet Franc 2011

Feketebogyós gyümölcsök, szeder és áfonya, halvány füst és bőr, pörkölt aroma, csokoládé, édesfűszerek, sós-ásványosság, kis kesernye. Komplex, van benne egy szép mély gyümölcsösség, érettség. A tannin sima, az alkohol 14%, ami kicsit fűt, de nem ugrik ki. Komoly és elegáns bor.

Címkék: 2011, 2012, 2013, 2014, Balaton, cabernet franc, kékfrankos, Kislak, Légli Géza, merlot, pinot noir, Rajnai Rizling, sauvignon blanc, szőlőskislak, zwack open

← Matyisák-Vízkeleti Aszúeszencia 2008 Téli tokaji kóstoló →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!