• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Junibor Ünnep ? Kedvencek kóstolója

2015-09-15 ● Kodela Mia

Lezajlott a Junibor Ünnep a Bazilikánál, ahol az egyesület tagjai nem csak a kinti standokkal és a standokon képviseltették magukat, hanem egy zártkörű kóstoló keretében elhozták a kedvenc tételeiket is.

Mindegyik borász egy bort választott ki, amiket a DiVino Borbárban lehetett kóstolni. Az igencsak változatos tételek között voltak könnyedebb és komolyabb fehér és vörösborok, félszáraz és édes tételek is. Az év juniborászát is megválasztották, idén az egri Gál Tiboré lett a cím, akinek Titi nevű bikavére szinte az elsők között fogyott el. Nagy meglepetések nem értek a kóstolón, szerencsére nagy csalódás sem, kiemelkedő a mezőnyből nekem a Konyári Páva, Takler Syrah, Laposa 4Hegy és Árvay Köves Furmint volt.

foto4

Somlói Vándor, Cuvée 2014

Furmint, olaszrizling, juhfark és sauvignon blanc házasítása. Nagyhordóban volt fél évig, áprilisban palackozták. Gyümölcsös, szép illattal nyit, birs, citrus, méz, virágosság, sós-ásványosság, kis citromhéjas kesernye a végén. Alacsony az alkohol (11,5%), a sav 6,8 g/l. Kicsit kilógnak még a fás jegyek és van benne egy nyers-rendetlen érzet most, de ettől eltekintve nagyon jó ivású, élénk, friss, tiszta bor, szerethető aromákkal.

Erzsébet Pince, Zafír Cuvée 2012

50% furmint és 50% hárslevelű házasítása. Fahordóban erjesztették és 6 hónapig másod és harmadtöltésű fahordóban érlelték. Intenzív és hordós jegyeket felmutató illat, ízben méz, alma, almahéj, vanília, ásványosság, só, selyemcukor, kis vegetalitás, hordófűszerek. Közepes test, a savakkal nincs gond, a 13,5% alkohol melegíti a kortyot. Gyümölcsös és gazdag bor, a kevesebb fa jobban állna neki.

Figula Pincészet, Sáfránykert Olaszrizling 2013

Fűszeres, zöldfűszeres illat, ízében egyből a fásság jön, alma, méz, édesfűszerek. A korty vége határozottan kesernyés, miközben az édes, mézes, édesfűszeres jegyek határozzák meg az ízét. Soknak érzem a hordót, a 13,5% alkohol miatt is billen az egyensúly.

Konyári Pincészet, Páva 2011

Kétharmad cabernet sauvignon, egyharmad cabernet franc házasítása. Édesfűszeres, gyümölcsös, intenzív illat, ízben feketebogyós gyümölcsök, feketeribizli, ribizli, meggy, csokoládé, fás fűszerek, kávé, füst, vanília. A 15% alkohol sok ugyan, de nem ugrik ki, a bor nagy testű, gazdag, de nem túlzó, hosszú lecsengéssel. Kis alkoholos kesernye a végén, a tannin tapad. Komplex, meleg karakterű, lágy, koncentrált tétel, még bőven érhet, de már most is nagyon-nagyon szép.

foto1

Kardos Pincészet, Supreme Birtokbor 2012

60% furmint, 40% hárslevelű házasítása, három dűlőből. A két fajta együtt lett feldolgozva, tartályban erjesztve, majd 5-6 hónapot érlelve használt 5 hektós hordóban. Édes, érett illat, ízben birs, sárgahúsú alma, méz, szilva, édesfűszerek, kis calvados, vaníliás sütemény. Gazdag, gyümölcsös bor, közepes testtel, lágy savakkal, kis cserességgel. A 15% alkohol meglepetés, nem tűnik ennyinek, a hordós jegyek viszont érezhetőek.

Laposa Pincészet, 4Hegy Olaszrizling 2014

Badacsony, Somló, Csobánc és Szent György-hegy a négy terület, ahonnan összeházasították a szőlőt. 5-6 hónapot volt használt nagyhordóban. Szép ásványosság, zöldfűszerek, virágosság, citrus, ringló, rebarbara, citrushéjas kesernye, kis só, meszesség. Visszafogott, elegáns, jó egyensúlyú bor (12%), az olaszrizling fajtajellegességével. Élénk sav, szép aromák, a hordó csak hozzátesz, de nem nyomja el.

Hernyák Pincészet, Királyleányka 2013

8 hónapot érlelve kishordóban. Illatos, sok virággal, liliom, méz, citrus, vanília, parfümösség. Kedves, könnyű bor, édes aromákkal, szép savszerkezettel, 12,5% alkohollal. Ugyan nem árt neki a hordó, de a végére egy kicsit ráül.

Gere Pincészet, Syrah 2012

Az illat elsőre nem túl intenzív, majd gyümölcsös jegyek jönnek. Ízben málna, cassis, aszalt meggy, édesfűszerek, vanília, ásványosság, kis só, pörkölt aromák, kis konyakosság. Gazdag, koncentrált ízek, nagy test, sok tannin. 15% alkohol, érezhető, de minden ?sok? mellette, nem ugrik ki. Hosszú lecsengésű tétel, amit lehet még érlelni.

Árvay Pincészet, Köves Furmint 2010

Spontán erjedés után 2 évig volt hordóban. Érett jegyek, édesfűszer, alma, méz, feketetea, citrus, ánizs, ásványosság, Alacsony alkohol (11,5%), élénk savak (7,5 g/l), jó egyensúly, kis maradékcukor kerekíti (2,1 g/l). Kis cseresség a kortyban, rusztikus, neutrális tétel. Nem érezni rajta, hogy 2010-es, egyáltalán nem fáradt, szikár, hosszú lecsengéssel.

Miklós Csabi, Csakazízéért Ezerjó 2013

Sok alma, almahéj, édesfűszer, virágosság, kis méz. Gyümölcsös, behízelgő és intenzív ízeket hoz. Könnyen iható, populáris tétel, egy kis élénk savat mindenképpen hiányolok belőle.

Heimann Bikavér 2013

Kékfrankos 45%, kadarka 7%, cabernet franc 20%, merlot 20%, sagrantino 8%. Fűszeres, intenzív illat, ízben cseresznye, meggy, aszalt meggy, fűszerpaprika, keleti fűszerek, kis füst, sósság, hordós jegyek. Szép a gyümölcsösség, közepes sav, 14% alkohol, jó az egyensúlya. A tannin még szárít, fiatal, határozottan kell neki az érés.

foto5Bukolyi Pincészet, Riesling 2014

Félszáraz tétel. Alma, méz, édesfűszer, selyemcukor, gyógynövény, citrus, ásvány, kis sósság, kandírozott gyömbér. Egyből a német riesling típus ugrik be róla, csak kevesebb savval. Lágy, behízelgő aromák, egyenes, tiszta tétel.

Demetervin, Élvezet 2013

70% furmint, 30% hárslevelű házasítása, tartályos tétel. Édes illat, kicsi szőlős-muskotályos felhanggal. Ízben nagyon ásványos, szőlő, édesfűszer, vanília, kis só. Intenzív gyümölcsösség, 245 g/l maradékcukor, amihez több sav kéne. A citrusosságot nem is hiányolom, annyira jól kiegyensúlyozza az ásvány. Behízelgő tétel, kedves aromákkal, érzetre nagyon fiatal.

Takler Pincészet, Syrah Prémium 2012

500 literes, új francia hordóban érlelve 16 hónapig. Intenzív illat, ízben feketebogyós gyümölcsök, meggy, szilva, pörkölt kávé, édesfűszerek, bőr, feketebors, vanília, dohány, só, parfümösség. Nagy testű, meleg karakterű bor, 15% alkohollal, közepes savval, hosszú lecsengéssel, amit azért az alkohol is visz. Intenzív és komplex, koncentrált, gazdag bor, a dél-amerikai stílus ugrik be róla. Sok a tannin, de érett, bátran lehet még tartani.

Címkék: Árvay, Bukolyi, DemeterVin, Divino, Erzsébet Pince, Figula, Gere, Heimann, Hernyák, Junibor Ünnep, Kardos, konyári, Laposa, Miklós Csabi, Somlói Vándor, Takler

← Borfesztivál a Várban, Kreinbachernél jártam… Petrányi Syrah 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!