• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Prága otthonos

2008-11-21 ● borravalo.hu

Prága otthonos, vidám, zsúfolt és kozmopolita. Csellengtünk pár napot a felszínen, tengeni-lengeni, lábadat rojtosra lejárni jó, jobb, mint otthon lenni, például október 23-án. Még mintegy ötvenezer honfitársunk gondolhatta így pont akkor, a csodálatosan európai várost a napsütéses hét végén elfoglalták a magyarok. Csak egy hónapja voltunk, de már mennénk vissza.

Szeretjük és kicsit irigyeljük Prágát, mert középkori birodalmi főváros volt, mert itt volt a Don Giovanni premierje, mert megúszta a törököt, a bombázást és az ostromot, majdnem mindent, amit mi nem. Mert ipari nagyhatalmacska volt akkortájt, amikor mi a partra vetett ellentengernagy qrwára fékezett habzású félig-meddig diktatúrájában szívtuk. A neobarokk mézét, és végül, mert önironikus, kispolgárias, otthonos és hétköznapias saját kultúrát fejlesztett ki. És mi szebb, mint a hétköznap, az egyetlen realitás. És végül mert finom, fanyar öniróniát és finom, fanyar sört kaphatni ebben a jó kis országban, mely nem mellesleg az egyetlen posztkomcsi úniós ország, ahol az egy főre vetített GDP felülmúlja az uniós átlagot.

A hírek szerint vagy 470 féle ser van, tényleg finomak, virágillatúak és tartalmasak, mint egy bouillon, némi túlzással, a végtelen korsók a drágább helyeken 60 CZK-ért kísérik az átlagosan 450 CZK-s tipikus cseh ebédet, ami elé érdemes beiktatni vagy egy szekfűszeg illatú becherovkát, vagy egy 70 %-os abszintot, a bohémek eme zöld elixírjét, amitől egy csapásra másképp látja a világot az utazó (de csak óvatosan, mert például 1905-ben egy lausanne-i alkesz-proletár-performer, Jean Lafray abszintos rohamában lemészárolta az egész családját, várandós feleségével együtt). A cseh ebéd alapstruktúrája közismerten egyszerű, finom és egészségtelen: sertés, marha, kacsa vagy goulas, ami pörkölt, esetleg csülök, plusz knédli plusz párolt káposzta. Ha a Vencel-téren kószál az ember, kolbászt eszegél, az egyszerűbb kocsmákban nakládny hermelínt pampog, ami nem a fess kis ragadozóból abált geműze, hanem olívában érlelt sajt. Végy egy camembert, tedd be egy ménkű befőttesüvegbe, önts rá kicsit megsózott olajat és helyezz bele fokhagyma-gerezdeket, egész zöldpaprikát, zöld- és fehérborsot, rozmaringot, borókabogyót, kakukkfüvet, babérlevelet, szal mindenféle fűszerszámot és max egy hétig (nyáron a hüttőben) érleld, kiadós és felülmúlhatatlan sörkorcsolyára tehetsz szert így. Tovább is érlelheted, de ha megrohad, az húzós. Ha teljes érésben elkapod, vágd ketté, kis erős pista, barna kenyér, sör, oszt jó napot. (Jó kis cseh receptek találhatók itt, melyek megmutatják, hogy a cseh konyha ennél azért sokkal színesebb).

Egy efféle pár napos csellengés arról az érzésről szól, amit az otthonos, vidám, zsúfolt és kozmopolita város látványa kelt az emberben, a dixieland a Károly-hídon, a töretlen gótika, az arisztokratikus barokk, a kolbász, a knédli, a nakladny hermelin, a sör és a neurotikus gyűlölködés hiánya. A mélyebb elemzésért és kulturális inspirációkért, a várbéli galériákért és az északi manierizmusért vissza kell jönni, társaság nélkül és valszeg télen, mert a hírek szerint tavasszal megrohanják a várost a népek. A nyolcvanas években egyszer az a remek ötletünk támadt, hogy Prágában szilveszterezzünk, az U Fleku és az U Kalycha is mindennap kettőig nyitva tartott, egyetlen napot kivéve, amikor már 11-kor bezárt, és ez a szilveszter éjszakája volt. A ?68 utáni kedvetlen kurzus qrwa hidegében a prágaiak begubóztak, a várt riói hangulat helyett síri csend telepedett a városra, olyan istenien éreztük magunkat, mint a deprimált és magányos pasasok Réti István Bohémek karácsonya idegenben című képén.

Bohémia és fővárosa azóta a világ egyik legjobb helye lett, bő 500 kilométernyi (meglepően rossz, a régi M7-re emlékeztető, beépített fekvőrendőröktől kopogós-zötyögős) autópályán könnyen elérhető, tessenek használni. De vigyázat! A pragaclub site-ján három csillagos szállodácskaként hirdetett Hotel Terezáról lebeszélek mindenkit. A honlap képei és a valóság közt olyan a viszony, mintha Zámbó Jimmy Sophia Loren képét linkelné be a házassági hirdetésébe. Lehánytforma székek, csupasz falak, elnémult Tesla-rádió, a recepciós lány egy amúgy kedves, idős munkásruhás bácsi, aki tök olyan, mint a Gólem, a Lőw rabbi korongolta agyagóriás, akit afféle háztartásbelinek vagy szobalánynak szerkesztett a tudós Lőw, de a Gólem bekattant és elszabadult, ahogy az efféle klónozott Frankenstein-rokonok szoktak, le kellett verni, a maradványai állítólag ott vannak a Régiúj zsinagóga padlásán, de ezt nem tudtuk lecsekkolni, mert közben bejött a szombat. Úgyhogy visszajövünk és használni fogjuk Prágát, mert nem kell az ellenlábasokhoz menni, hogy megtaláld a megváltást, vedd észre, hogy itt van, karnyújtásnyira.

Korábban:

Kolbász-apokalipszis most

A Nagy Berlini balhé ? Flessbekk, mein Engel

Nemtudomka Amsterdamban

Címkék: csülök, knédli, kolbász, prága, sör, ufleku, ukalyca

← Egy Valódi Magyar Köcsög apológiája Mission impossible 2: Tengelic újratöltve →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!