• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szent Donát pincelátogatás és dűlőtúra

2015-09-22 ● borravalo.hu

Szent Donát ókeresztény vértanú (?361), a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje. Névünnepe augusztus hetedikére esik. Donáthoz különösen villámcsapás,  jégeső távol tartásáért imádkoztak a gazdák és a szőlőkben sok helyen szobrot, kápolnát  állítottak neki.

Fókusz és vízió. Utálok idegen szavakkal dobálózni, de a Szent Donát birtokon tett látogatásom során végig ez a két kifejezés járt a fejemben. Fókusz a termőhelyen, fókusz az olaszrizlingen, fókusz a termőhelyi tipicitás meglelésében. Vízió, hogy milyen kellene legyen a minőségi csopaki, hogy milyen sztenderdek alapján lehetne helyére tenni ezt a kiváló adottságú vidéket a bortérképen.

IMG_5519_resize
Szent Donát birtokközpont

Kovács Tamás tulajdonos hatalmas mennyiségű infót adott le a birtok- és pincebejárás pár órája alatt, megpróbálom összefoglalni. A Szent Donát Birtok jelenleg 6-7 hektár termő szőlőterületen gazdálkodik, melyek közül a Szitahegy, Kishegy, Nagykút, Sáfránkert, Berekhát, Bene, Hegyalja és Slikker dűlőket meg is néztük. Tehát közel sincs egy tagban a szőlő, viszont pont a talajok változatossága enged játékteret a válogatások és házasítások elkészítésénél.

IMG_5612_resize
Szőlő a hegylábi területen

Az éves termelés 20-30.000 palack, melynek fele helyben fogy el, középtávon ezt a duplájára szeretnék emelni, ezzel párhuzamosan elérve a tíz hektár körüli méretet. Tamás leginkább azt figyeli meg, hogy a hozzánk hasonló méretű nyugati országokban hogyan alakul a fogyasztói kultúra és hangulat, ebből próbál következtetni arra, hogy mi lesz a helyzet néhány év múlva nálunk. Termelésük ötödét ugyanis a Benelux államokba exportálják.

IMG_5603_resize
Háttérben a Márga Étterem

Legfontosabb fajta az olaszrizling, valamint a furmint és a kékfrankos. Talajtanilag a felsőbb részek meszesek és löszösek, lejjebb inkább agyagosak. Szerencsére az építési szabályzat már nem engedi meg, hogy ész nélkül nyaralókat építsenek a domboldalba, egy hektár alatt ez kizárt és szőlőnek is lennie kell a ház körül. Tekintve azt, hogy a fizetőképes kereslet meglenne a Balatonra örökpanorámás telkekre, bátor és becsülendő lépés az önkormányzattól (A felső részeken egy hektár kb. negyvenmillió forinttól indul – ha van eladó. Az alsóbb részeken akár már tízmillióért szőlősgazdák lehetünk, de amire ezért az árért Tamás rámutatott, elég siralmasan nézett ki – düledező támrendszer, elvadult tőkék.)

IMG_5523_resize
Balaton a birtokközpont felől

Legenda szól két idős emberről, akik fent a hegyen gazdálkodnak. Egyikük már kapott nyolcvanmilliós ajánlatot is az ingatlanára, de nem adta. Nem kapzsiságból, csak nincs hova mennie, a vagyonnal nem igen tudna mit kezdeni. Másikuk, Miklós, teheneket tart. Amikor hasonló nagyságrendű ajánlattal kopogtattak nála annyit mondott: „tudja, a tehén nem eszi meg a pénzt”. Hát maradtak mindketten.

IMG_5580_resize
Kékfrankos-kóstolás a tőkékről

Muszáj említeni, hogy néhány helyben (is) jelentős termelő létrehozta a Csopaki Kódexet, amely gyakorlati szemmel nézve egy olyan eredetvédelmi rendszer, amely minőségi előírásokkal a helyi bor renoméját hivatott emelni. Meghatározott a terméskorlátozás, művelésmód, alkoholfok, stb., aki behatóbban ismerkedne, itt utánanézhet. Amitől a kezdeményezés számomra is hiteles, hogy az indulás óta két olyan év is volt, ahol a gazdák nem tudtak felnőni a saját maguk által szabott minimumhoz, így kódex-bor nem készült.

IMG_5569_resize
Francia hordók, csopaki távlatok

Szt. Donát Csopaki Sauvignon Blanc 2014

Zöld illat fehérborssal és nyers vegetalitással. Éles savú, karcsú bor, a közepesnél kisebb testtel és adsztringens finissel. Nehéz év szülötte és nem biztos, hogy a fajta ide lenne való. Valamilyen spárga, vagy halétel mellé viszont nyugodt szívvel tenném. 80-82 pont.

Szt. Donát „Csopak” 2013

Birtokolasz, avagy hegybor a Slikker, Sárfánkert és Nagykút dűlőkből. Illata visszafogott, citrikus. Viszonylag egyszerű olaszrizling fickós savakkal, hordó adta kerekséggel, vitális, fehér húsú gyümölcsökkel. Határozott ásványossága és a savai élettelivé teszik. Van benne egy kettősség: a hűvös karakter és a hordós jegyek off-dry játéka. 81-83 pont.

Szt. Donát Csopaki Furmint 2013

Birtokfurmint a Szitahegy, Nagykút és Hegyalja dűlőkből. A jellegzetes furmintaromákat enyhén fedi a hordós vanília. Ásványossága határozott. Szájban krémes textúra, de finom savszerkezet. Vezető jegye a túlérett körte, amit extraktédesség erősít. Nyomokban egy kis tannint is érezni. Időt kér. 82-84 pont.

Szt. Donát Csopaki Márga 2013

80% furmint és 20% olaszrizling házasítása az agyagos-mészköves talajú Nagykút dűlőből. A hordós jegyek mellé itt már felnőtt a gyümölcs. A korty eleje krémes, utána pedig feszes és szikár. Szárított, gyógyfüves, köves utóíz, közepesnél nagyobb testtel, de cseppet sem lomha. 85-87 pont.

Szt. Donát Csopaki Meszes 2013

80% olaszrizling és 20% furmint házasítása. Igen elegáns, szikár illat sok szárított virággal, mineralitással, csonthéjasokkal. Ilyennek képzelem „a csopakit”. Finoman sós-almás, jól eltalált arányokkal. Háromezer forint alatt van, nagyon jó vétel. 88-90 pont.

Szt. Donát Csopaki Berekhát 2013

Itt is beszól picit a hordó, de határozottan gyümölcsös és enyhén florális. Ásványossága porózus, gyógyszeres, van szélessége: telt és hosszú, de nem barátságtalan. Remek példája a dűlős jelleg kihasználásának. 85-87 pont.

Szt. Donát Csopaki Nagykút 2013

És akkor itt a „párja”: a vajas-vaníliás, hordós karakter mellé itt babérlevél, alma, zöldfűszerek, fűszervaj zárkóznak fel. Remek savszerkezet viszi, enyhe citrikussággal búcsúzik. 86-88 pont.

Szt. Donát Csopaki Kishegy 2013

Fehér nagybor. Elegáns, rizlinges, ugyanakkor abszolút csopaki. Hűvösen sós-ásványos, bevallom, nem nagyon jegyzeteltem, csak szemlélődtem (a Márga Étterem teraszáról nagyon is van mit). 87-89+ pont.

IMG_5625_resize
Vörösagyag

Az irány megvan, ha itt-ott még le is kell vágni a vadhajtásokat. Szerintem tisztulni fog a termékpaletta, az újratelepítések még egyenesebb utat fognak mutatni a nagy rizlingek és dűlőválogatások irányába. Ahogy a hordók is bekopnak majd, világos lesz, hogy mit keres a gazda a csopaki borban és mit keresnek a fogyasztók. Ezt az utat pedig közösen fogjuk bejárni.

Címkék: Balaton, csopak, csopaki, Csopaki Kódex, furmint, Kishegy, olaszrizling, Szent Donát, szitahegy, szt. donát

← Petrányi Syrah 2013 Schieszl Sauvignon Blanc 2014 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!