• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Volt már jobb is ? 2013-as furmint kis körkép

2016-02-01 ● Kodela Mia

Még február előtt gyorsan fejest ugrottunk egy furmint kóstolóba, mintegy felkészülésképpen az e hónapban ránk váró dömpingre ebből a fajtából.

Borrajongós kollégánk, Furmintfan gyűjtött össze ezeket a 2013-as évjáratú tételeket és a cél az volt, hogy most ne Tokajra koncentráljunk, – a kóstoló elejére azért becsúszott kettő – jöjjön inkább a többi borvidék és néhány határon túli tétel is.

fotó 2

Nem kertelek, sokkal többet vártam/vártunk 2013-tól, és ezektől,  az általunk nagyrészt már ismert boroktól. A három legjobb tekintetében fel sem merült a vita, max a helyezések változtak ízlés szerint. Volt több, ami kifejezetten hibás vagy fáradt volt, a középmezőnybe is csak páran kerültek be. Az, hogy a 2013-asok ilyen gyorsan esnek szét, óriási és kellemetlen meglepetés volt. Annak ellenére, hogy ezek nem a dűlős vagy top tételek, a legtöbbjük így sem olcsó és ennyi időt igazán bírniuk kéne. Mindegy, tanulság az, hogy mostantól figyelek a 13-asokra, hogy ez csak egyszeri balszerencse volt-e, ráadásul itt a Furmint Február Nagykóstoló, meglátjuk ott mi lesz a tapasztalat. Ja, és megiszom ami itthon van belőle.

Sauska Furmint 2013

Édes, egyszerre kissé fülledt illat, ízben visszafogott, citrusos, citrompótlós, zöldfűszeres. Már most fáradtnak tűnik és vizes a textúrája. Már meg kellett volna inni.

Sauska Birtok Furmint 2013

Visszafogott illat, ízben némi fehérhúsú, de alapvetően kevés a gyümölcs, kis vanília, füst. Szikár, kis viaszosság és oxidáció. Lehetne lendületesebb is, meglepőek ebből az évjáratból a lágy savak. Csalódás most ez a tétel, mert kóstoltam jobb állapotban is.

St. Ilona Nagy-Somlói Furmint 2013

Furmintos, ásványos illat. Ízben körte, citrus, birs, kis termálosság, széna, kis méz, némi fa. Lendületes, élénk savak, a maradékcukor jól passzol hozzá. Korrekt tétel, ami ár-érték arányban szuper.

Kreinbacher Furmint 2013

Ásványos, zöldfűszeres illat. Ízben gyümölcsös, almás, citrusos, só, vegetalitás. Jó az egyensúlya és a szerkezete, tiszta, jól iható, alap furmintnak korrekt tétel. Nem is kell ennél többnek lennie.

Skizo Badacsonyi Furmint 2013

Dugós tétel, nem értékelem.

Pálffy Furmint 2013

Intenzív, gyümölcsös, behízelgő illat. Kóstolva baracklekvár, vanília, birslekvár, ásvány, só, narancshéjas kesernye. Illatban édesebb, mint ízben, de ez nem is baj. Élénk sav, ami az érett alapanyagot szépen egészíti ki. Intenzív, összetett ízek, szép lecsengés. (7,5 g/l sav, 7,3 g/l cukor, 13,5%)

fotó 1

Káli Kövek Monoszló Furmint 2013

Hordóban is erjedt a tétel, a fás jegyek kissé elől is maradtak. Sok citrus, vanília, ásvány, olajos textúra jellemzi. Élénk savú, korrekt tétel, bár a lecsengést a fa és a sav viszi. Idővel nyílik ugyan, és nincs rá különösebb panaszom, de hiányoltam belőle az izgalmat.

Szent Donát Furmint 2013

Nagyon kénes illat, sokáig kell szellőztetni és még akkor is marad benne. Tetszik a grapefruitos-sós íz, de más gyümölcsöt nem nagyon érezni, némi pörkölt magot még. Hol lágynak, hol erőteljesnek találtam a savakat, kevés az aroma, de a szép szikárságot sem találom benne. Meglepődtem rajta, hogy ez a tétel most ilyen.

Légli Furmint 2013

Abban sem sikerült dűlőre (haha) jutnunk, hogy mindenkinek tetszik-e a kapszula kék színe ? nekem igen ? de a bor sem aratott osztatlan sikert. Gumicukor, némi gyümölcsösség, körte, fás fűszerek, kis cseresség. Vékony a test, nincs benne lendület. Inni oké, de volt már ez szebb is.

Skrabski Furmint 2013

Egyrészt illatban kénes, másrészt ízben dohos. Azt mondanám rá, hogy dugós, de csavarzáras volt a palack, így talán a hordóval lehet baj. Nem értékelem.

Georg Seiler Furmint 2013 (Ausztria, Burgenland)

Elsőre nekem nem túl vonzó az illat, ez a joghurtosság nem tetszik benne. Almás, mézes, édes karakterű bor, kevés savval. Korrekt, tiszta, jól iható, de ennyi.

Gross Furmint 2013

Ausztriai pincészetről van szó, de a terület Szlovéniában található. Illatban kicsit cefrésen indul, de hamar jó irányba változik. Érett citrus, szép gyümölcsösség, kis grillázs, ásvány, némi só, vegetalitás. Visszafogott karakterű, jó egyensúlyú, közép+ lecsengésű bor. Lendületes és feszes savak, jó borélmény.

Bott Frigyes Furmint 2013 (Muzsla)

Birs, citrus, szép fűszeresség, kardamom, gyömbér, ásvány, édesgyökér, mandarin, menta. Izgalmas ízek, szép gyümölcsösség, elegáns bor. Egy picit fahangsúlyos, de kétségtelenül szép fáról van szó, élénk savak, hosszú lecsengés. Nagyon tiszta, nagyon lendületes, komplex tétel.

fotó 4

Nagy-Sagmeister Szigeti Furmint 2013 (Szerémség)

Barack, körte, vanília, almakompót, édesfűszer, ásványosság, grillázs. Eléggé édes karakterű bor, kis oxidáció, lakkosság, és több sav sem ártana. Vékony a bor az aromássághoz képest, az alkohol is ennek megfelelően a 13,5%-ával melegíti. Nem volt vele túl sok bajom, de szerkezetileg azért billegett és ez a rusztikusság most nem nyerte el a tetszésemet.

Az összesített sorrend:

  1. Bott Frigyes
  2. Gross
  3. Pálffy

Az én sorrendem:

  1. Bott Frigyes
  2. Pálffy
  3. Gross

(A helyszínt, és azt, hogy Budapest legszebb fa asztala mellett kóstolhattunk, köszönjük a Lumennek!)

Címkék: borkóstoló, Bott Frigyes, furmint, furmint február, Georg Seiler, Gross, Káli kövek, Kreinbacher, Légli, Nagy-Sagmeister, Pálffy, Sauska, Skizo, Skrabski, St. Ilona, Szent Donát

← Leth Blauer Zweigelt Tregrande Reserve 2013 Olaszrizling Szerintünk szerintem →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!