• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megnyílt a TioFelipe

2016-04-11 ● Kodela Mia

Spanyolos olaszos fogások a Barcelona-Milano-Budapest tengelyen.

12745622_1742377565981833_6060449664889880451_n

Budapest belvárosában a ?Hold utcai gasztro-negyedben? nyílt meg a TioFelipe étterem. A koncepció kialakításában elsődleges cél volt, hogy az olasz főszakács, Fabrizio Caldarazzo vezényletével bebizonyítsák: a spanyol és az olasz konyha nem csak hogy jól megfér egymás mellett, de remekül ki is egészítik egymást. A csapat nagy hangsúlyt fektet a legjobb olasz és spanyol alapanyagok felkutatására, az első szállítmányt nemrég maga Fabrizio hozta Barcelonából: egy kamiont pakolt meg az észak-spanyol termelőktől vásárolt sonkákkal, sajtokkal, borokkal. Fontos a folyamatos magas minőség és a frissesség, pláne a tengeri hozzávalók esetében.

A TioFelipe nem klasszikus tapas bár és nem is a hagyományos értelemben vett étterem. Az adagok úgy vannak kialakítva, hogy lehessen többet is kóstolni és a vendégek megoszthassák egymással a fogásokat, így mindenből lehet kis (tapas) adagot rendelni, viszont főételnyi mennységet  is kérhetünk, ha már megvan a kedvenc fogásunk.  A mediterrán konyha imádói számára ismerősek lesznek a fogások, de a klasszikusokban is sokszor van valami különleges: gazpacho hab, chorizo Jerez sherryvel és párolt édesköménnyel, callos con garbanzos (pacal, csicseriborsó), bacalao (sózott tőkehal) háromféle módon kagylókkal és sáfránymártással, klasszikus croquetas de jamon mojo verde mártással, lazac tatár és pisztráng mousse.

IMG_6243

Fabrizio több mint 20 éves szakmai gyakorlat után horgonyzott le Budapesten, élt Spanyolországban és Londonban, volt head chef és sous chef több Michelin csillagos étteremben, az utóbbi 3 évét a The Oak csapatában töltötte Notting Hillben. ?Gyerekkorom óta szívtam magamba a gasztronómia szeretetét ? mondja Fabrizio. Generációk óta ezt a mesterséget űzték a felmenőim így nem volt kérdéses, hogy erre visz majd az én utam is. Egy kis dél-olaszországi városkában nőttem fel az Amalfi partvidéken, ahol a főzésre szentelt idő épp olyan létfontosságú volt, mint egy lélegzetvétel. A legnagyobb inspirációt azonban egy olyan embernek köszönhetem, aki gyermekként megismertette velem a spanyol konyha ízeit, Tio Felipe, (?Felipe bácsi?), aki hajthatatlanul végighúzott magával a spanyol gasztronómia kacskaringós útjain és akinek köszönhetően a spanyol konyha megszállottja és szerelmese lettem.?

IMG_6244

A hivatalos megnyitó előtti estén volt alkalmam kipróbálni a fogásokat, mégpedig úgy, hogy én magam válogathattam össze azt az öt ételt, ami a leginkább érdekelt.

A pate de mariscos nevű tenger gyümölcsei pástétom kellemes, nem túl intenzív ízű, viszont a mellé kínált szárított tonhal izgalmas és ritkán kóstolt finomság. A gazpacho hab légies textúrája levett a lábamról, a burrata cukkinivel és chilis mentasalátával az olasz vonalat villantja meg, a sercegős fokhagymás rák az a fogás, amit soha nem hagynék ki Spanyolországban, a citromlikőrös parfé grillázzsal pedig igazi frissítő desszert a vacsora végén.

Elég nagy a választék és szerencsére sok az olyan tapas, ami vegetáriánus, ráadásul még izgalmas is, úgyhogy akinek ez fontos, az is bátran körülnézhet az étlapon. Én ugyan halat és tengeri cuccokat eszem, de teljesen zöldséges fogások is szerepelnek a kínálatban. Dicséret érte.

IMG_6247

A ?ház borai? a Bocchoris Brut Nature cava és a CA N?Estruc fehér, rosé és vörösbora, ezeken kívül is csak  ? egy prosecco kivételével ? spanyol borokkal dolgoznak, így érdemes már csak ezért is elmenni a Tio Felipébe kóstolni.  Én is találtam olyat, amire már kíváncsi vagyok: például a Torrello cava (tudom, de nemcsak a szupermenő palack miatt), Guitian Godello az itthon ritkán kóstolható szőlőfajta okán, vagy a Les Cousins I?Inconscient.

12417873_1761550884064501_6992911419236806217_n

Egyértelműen az este egyik fénypontja volt az aperitifnek kínált ?fehér? sangria, ami a megszokottól eltérően nem vörösbor alapú volt (bár olyan is van az itallapon), hanem roséval és proseccóval készült, meg persze rengeteg gyümölccsel és jéggel. Így még frissebb és jól ihatóbb lett, természetesen nyárra elloptam a receptet, de először még párszor letesztelem náluk.

Minden információt megtaláltok az étteremről itt, és lehet követni őket Instagramon is.

(A képek egy részét az étterem Facebook oldaláról vettem.)

Címkék: étterem, gasztro, gasztronómia, tapas, TioFelipe

← A magyar Pater lett a legjobb sajt Bisztronómia az Air France fedélzetén →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!