• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Badacsony New Yorkban 2016

2016-04-18 ● Kodela Mia

A Badacsonyi borvidék ötödik alkalommal kirándult el Budapestre, ezúttal téma nélkül, de megint sok borral.

IMG_6227

Több éves népszerű rendezvény a Badacsony New Yorkban, a vendégek számából kiindulva pedig egyre többeket érdekel. (Halkan jegyzem meg, óvatosan azzal, hogy a zsúfoltságot sikernek könyveljük el, más rendezvény is megszenvedte már azt, hogy nem lehetett, nemhogy kényelmesen, egyáltalán normálisan kóstolni.)  Balatoni nosztalgia, vagy már annyira várjuk ilyenkor a nyarat? a badacsonyi boroknak nem nehéz rajongókat szereznie. Három mesterkurzussal is bővült a műsor, így némi edukációt is belecsempésztek a rendezvénybe, nagyon helyesen, teszem hozzá.

Az előző évekkel ellentétben, idén nem volt meghatározott tematika, mindenki mindent hozhatott. Egyrészt emiatt szélesebb volt a szortiment és egyenletesebb is volt a borok minősége, másrészt azért én szerettem az egy fajtára fókuszáló kóstolókat, még akkor is, ha az adott fajta nem volt feltétlenül a kedvencem. De hát az is lehet, hogy kifogytak a mindenkinek elérhető szőlőfajtákból, és ez amúgy sem létkérdés. Na, lássuk:

Sabar Pincészet

2014 ?Mórocz? Olaszrizling: virágos, almás, grapefruittal, kis kesernyével, a klasszik olaszrizlinges jegyekkel, némi ásványosság és só, élénk savak és szép szerkezet, alacsony alkohollal (11,5%), nagyon szép olasz. Rajnai Rizling 2014: fehérhúsú gyümölcsök, zöldalma, mineralitás, szép zöldfűszeresség, citrusosság, van benne egy kis édesség is, lendületes, feszes, jó egyensúllyal, érhet még.

Gilvesy Pincészet

Bohém 2015: olaszrizling, szürkebarát, rajnai rizling, sauvignon blanc házasítás, fülledten nyit illatban, de mögötte ott a gyümölcs, élénk sav, zöldalma, mineralitás, zöldfűszerek, kis kesernye. Rajnai Rizling 2013: petrol, birskörte, barack, virágosság, ásvány, citrusok, némi maradékcukros érzet, élénk sav. Tetszenek az érett jegyek, lehet tovább tartani. Tarányi Rajnai Rizling 2014: kb 3 gramm maradékcukor, alma, ásvány, fűszeresség, mellette sok citrus, citrompótlós ízek, nagyon éles a sav, kicsit diszharmonikus, de feszes. Mogyorósi Sauvignon Blanc 2014: itt is dominál a citrus, lime, grapefruit, vegetalitás, rebarbara, élénk és friss.

Domaine Edegger

Helbeck Chardonnay 2014: tartályos tétel, mégis van benne némi krémes, pörköltes jegy, alma, selyemcukor, mineralitás, szép a savszerkezet, nem ugrik ki, jó egyensúly, alacsony alkohol, kellenek az ilyen chardonnayk. Hilare 2012: pinot noir hangsúlyos cuvée, merlot-val és cabernet sauvignonnal. Gazdag, pirosbogyós illat, fűszeresség, földesség, málna, gazdag de nem nehézkes, gyümölcsös, érett tannin, moderált alkohol.

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Olaszrizling 2014: friss, fehérvirágos, zöldalma, mogyoró, citrusok, lendületes, szép savszerkezettel, kis mandulás kesernye a végén, ilyen legyen egy friss olaszrizling. Hárslevelű 2013: visszafogott illat, fehérvirág, mineralitás, citrusok, papaya, fehérhúsú gyümölcsök, lendületes, tiszta, már most is nagyon szép, de van benne potenciál is. Kéknyelű 2013: fehérhúsú gyümölcsök, barack, kandírozott citrus, kis édesség a korty végén, tiszta, behízelgő, szép savszerkezet.

IMG_6232

Laposa Borbirtok

4Hegy Olaszrizling 2015: nemrég palackozva, még kusza, minerális, citrusos, zöldalma, kis édességgel, friss, jól iható, de kell neki még idő. Rizling2 2014: kicsit fülledten nyit, egres, zöldalma, zöldfűszer, lime, ásvány, só, virágosság, sok sav, alacsony alkohol, nagyon 2014-es.

Villa Sandahl

All of a kind 2013: botritiszes szemekkel, maradékcukor, olajos textúra, érett gyümölcsös, selyemcukor, kifejezett édes karakter, nekem frissebb savat még elbírna. Count Down 2013: dűlőszelektált, szép textúra, ásványosság, kis só, barack, körte, gyógynövények, édesfűszer, selyemcukor, gazdag, kevésbé édes érzet, szép savval. Magic Rain 2011: ebben már ott a petrol is, citrus, fehérhúsú gyümölcsök, égetett cukor, lendületes sav, felőlem még érhet tovább.

IMG_6235

Istvándy Pincészet

Kéknyelű pezsgő: nincs sok gyümölcs, de élesztős karakter sem, túl erőteljes a habzás, a végén a citrusos íz marad. Kékderű 2015: tartályos kéknyelű, alma, körte, ringló, kis édesség, citrussal, behízelgő, kevesebb alkohollal lendületesebb és frissebb lenne. Kéknyelű 2014: ez a sorozat hordós része, még nagyon fiatal, citrompótlós savérzet, majd a hordó és az érés talán tompítja, kis vanília, gyógynövény.

Bencze Pincészet

Pinot Noir nyerspezsgő: eper, málna, málnacukor, vérnarancs, üde, lendületes és tiszta, krémes habzás, szép savszerkezet. Pinot Blanc 2015 (minta): még kis fülledtség, barack, virág, némi édesség, lendületes, jó egyensúllyal. Rajnai Rizling amfóra 2015 (minta): sós-minerális, fehérhúsú és csonthéjas gyümölcsök, zölddió, érett citrusok, papaya, kis vegetalitás, turbolya, némi cseresség, nagyon ígéretes. Olaszrizling 2013: körte, gazdag illat, citrus, kis édesség, só, virágosság, jó szerkezet, jó egyensúly. Rajnai Rizling 2013: ízben megjelenik a petrol, alma, barack, birskörte, citrusosság, maradékcukor, komplex és gazdag, szép szerkezettel, sok ásvánnyal. Piros Bakator amfóra 2015 (minta): küzdök még a fajta aromáival, a kicsit szirupos illattal és a közepes savakkal, cseresznye, eper, narancs, biztos vagyok benne, hogy az amfórás érlelés sokat dob rajta. Pinot Noir 2015 (minta): földes, ribizli, meggy, meggymag, sok gyümölcs, visszafogott, benne vannak a tipikus pinot-s jegyek, kevés tannin, kicsit több sav lehetne, édességből pedig kevesebb. Cabernet Sauvignon 2013: édesfűszer, gyümölcsös, meggy, némi parfümösség illatban, szinte könnyed a cabernet-k között, ízben visszafogottabb, mint illatban.

IMG_6230

Címkék: Badacsony, Badacsony NewYorkban, Bencze Pincészet, borkóstoló, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Domaine Edegger, gilvesy, Istvándy, Laposa Borbirtok, Sabar, Villa Sandahl

← Breitenbach Pince First Furmint 2013 ?Hundert Prozent Balaton, schöne Panorama? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!