• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

#OPENTHENOW

2016-06-17 ● Kodela Mia

A Moët & Chandon legújabb kampánya erre az életérzésre épít és mi gondolkodás nélkül megvesszük a klasszikus, milliós palackszámú Impériallal, a 3 literes pezsgősüveggel, a legújabb trendnek számító roséval és a világ első jégkockával fogyasztott champagne-val együtt.

Azért persze nem kell félni, a Moët & Chandon marad a tradicionális házak egyike, de jó érzékkel célozza meg azt a fogyasztói réteget, akiknek Scarlett Johansson és Roger Federer kell, meg a hollywood-i díjkiosztókról készült képeken az óriás palackokkal pózoló sztárok. Miközben bármelyik elegáns eseményen, sőt akár otthon is megállja a helyét és árban is az elérhető kategória marad. Egyszóval minden alkalomhoz jól illik ez a kis csillogás.

IMG_6901

A Moët & Chandon a francia borvidék, Champagne egyik legismertebb háza, amelyet 1743-ban alapított egy holland család. Brut Impérial pezsgőjük a világ legkedveltebb champagne-a, évi 20 millió palackot adnak el belőle. Benoit Gouez pincemester és borász csapatának feladata, hogy a ház stílusát évről évre megőrizzék a házasítások elkészítésekor. 1150 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, amelynek 50 %-a grand cru és 25 %-a premier cru fekvésű. Emellett Champagne minden fő régiójából vásárolnak, összesen 200 cru (köztük 17 grand cru és 32 premier cru) termése elérhető számukra a cuvée-k megkomponálásához. Pincéjük látogatható Champagne szívében, az Avenue du Champagne-on, amely tavaly az UNESCO világörökség listájára is felkerült.

A Zwack ház is elkezdte forgalmazni a pezsgőiket, ezért tartottak egy kis bemutatót az alábbi tételekből, amelyek közül nekem még mindig az ?alap? Brut Impérial a kedvencem, a jeroboamot eddig még sosem kóstoltam, így igazi meglepetés volt, az Ice Impériallal meg szívesen kísérletezgettem most is.

Moët & Chandon Brut Impérial

Az Impérial pezsgők Napoleonról kapták a nevüket, aki maga is nagy rajongója volt ezeknek a pezsgőknek. Ez a legnagyobb tételben készített pezsgője a háznak. Több mint száz-féle alapborból házasítják, a tételek 20-30 %-a réserve bor adja és mind a három champagne-i fajta megtalálható benne.

Nagyon friss, vibráló illatú, citrusok, zöldalma, fehér virágok, lime, gyömbér, barackos aromák jellemzik, mellette kekszes jegyek és kis sósság. Elegáns, jó egyensúllyal, élénk savakkal, apró buborékokkal és krémes habzással. Elegáns és nagyon kifinomult, klasszikus választás.

(Összetétel: 30-40 % pinot noir, 30-40 % pinot meunier, 20-30 % chardonnay, ebből 20-30 % réserve bor, dosage: 9 g/l ? brut)

Moët & Chandon Brut Impérial Jeroboam

Az Imperial elérhető változatai között találunk 0,2 l-es, 0,75 l-es, Magnum (1,5 l) és Jeroboam (3 l) palackokat is. A 3 literes palackot talán hűteni nem a legkönnyebb, de meginni már nem jelent akkora gondot, persze jó, ha többen is vagyunk hozzá.

Ugyanaz az összetétel, a dosage, a készítés, mégis teljesen más a végeredmény. Füstös, krémesebb, érettebb jegyeket mutat, fehérhúsú gyümölcsökkel, mandarinnal, kis gyógynövényes, pörkölt aromákkal. Az élénk sav és jó egyensúly itt is megvan, de mellette gazdagabb, intenzívebb hatást kelt. A buborékok és a habzás is még krémesebb. A toastos aromáktól lassan mozdul a gyümölcsösség felé.

Rosé Impérial

Moët & Chandon Rosé Impérial

A cuvée-hez fehér és vörösbort házasítanak, 7-9 % vörösbor hozzáadásával.

Kifejezett pirosbogyós, málnás, epres illat, málnacukor, kis grapefruitos kesernye a végére, menta. Vonzó, mind illatában, mind ízében nagyon szerethető tétel, tiszta és üde. Ugyanakkor itt érzem a legédesebbnek a 9 g/l dosage-t.

(Összetétele: 40-50 % pinot noir ? ennek 10 %-a vörösbor, 30-40 % pinot meunier ? ennek 10 % vörösbor, 10-20 % chardonnay, a cuvée 20-30 %-a réserve bor, dosage: 9 g/l ? brut)

IMG_6895

Moët & Chandon Ice Impérial

A világ első jégkockával kínált champagne-áról már tavaly nyáron beszámoltam, de a trend maradt és most már Magyarországon is több helyen elérhető.

Nem ajánlom jégkocka nélkül, ez tényleg így, együtt élvezhető csak, köszönhetően a 45 g/l dosagenak. Az olvadó jég pont a megfelelő mértékben vesz vissza az édességből, miközben az intenzív gyümölcsös, barackos, trópusi jegyek megmaradnak. Megvan benne a kellően tiszta és kedves gyümölcsösség, és bár nem tudok eltekinteni attól, hogy amúgy elég édes, és teljesen nyilvánvaló, hogy a fehér üveggel együtt inkább egy életérzést veszünk, de hát nyár van és vitorlázás és tengeri szél? még a legelvetemültebb brut nature rajongóknak (itt magamra gondolok) is belefér ennyi játék.

Ha még csavarnánk egyet a dolgon, akkor jöhet bele a menta, lime, citrom vagy narancshéj (bár ez utóbbi nekem túlzás volt), a klasszikus eper, bátrabbaknak az uborka, grapefruit vagy gyömbér.

(Összetétele: 40-50% pinot noir, 30-40% pinot meunier, 10-20% chardonnay, 20-30%, dosage: 45 g/l ? demi sec)

 (Az Ice Impériallal a Yacht Balaton partisorozaton és a VinCE Balaton yacht élménykurzusain is találkozhat a nagyközönség, Budapesten pedig bárokban és szórakozóhelyeken, mint a Hello Baby Bar, a Bálna Terasz, a Raqpart és a Rio.)

Címkék: Brut Impérial, Brut Impérial Jeroboam, Champagne, champagne koktél, Ice Iméprial, Moët & Chandon, Rosé Impérial

← Négy burgundi pinot noir és egy kakukktojás Pannonhalma a múltban és jelenben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!