• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

‘Petrányi 15’ ? Birtok a Balaton felett

2016-11-30 ● Kodela Mia

A Petrányi család elsődlegesen a vitorlázás szálaival kötődik már évtizedek óta Csopakhoz. Első nyaralójukat a Balaton-parthoz közel vették, aztán Petrányi István és felesége Piroska, az ezredforduló táján egy napsütéses, nyári napon véletlen-szülte, spontán sétát tett fenn, a Szitahegyen. ?Ide szőlőbirtok kell.? ? határozták el.

15193445_10154146187782507_3498446860504005395_n

Petrányiék, amihez nyúlnak, azt szívvel és maximalizmussal teszik. Legyen szó akár hivatásukról, az autókról, akár hobbijukról, a vitorlázásról, akár szerelmükről, a csopaki birtokról. Jött a felszerelt pince, egy szőlész-borász csapat, majd a strandon a Kincses Bolt, és immár a villa mellett a Borterasz teszi teljessé a 15 éves történetet. Kevés dolog változott azóta a séta óta, de egy kis, 3,5 ha-os birtok életében rengeteg nagy döntés és fejlesztés történik ennyi idő alatt. A borászat olyan hobbi, ami nem rövidtávú hóbort, hosszútávon születik belőle érték: ehhez kitartó munka, türelem, sok törődés, és odafigyelés szükséges.

15170766_10154146187372507_7876377305066940413_n

Az első látogatásom a pincészetnél pont erre a születésnapra esett, amikor egy családias sajtóút keretében Petrányi István és Piroska, Ripka Gergely és Ritecz János borász megmutatták a birtokot, a pincét és a borteraszt. Ritkán látni ennyire szépen rendben tartott és ilyen gonddal művelt szőlőt, mint ami itt található, István lelkesen mesélte, hogyan és milyen munkával érik el azt, hogy még ilyenkor is szinte levélrengeteg van a tőkéken.

A rendben tartott ültetvény mellett a kilátás a másik, ami tényleg pazar, nem csoda, hogy beleszerettek a helybe. November végén tavaszi meleg és napsütés fogadott minket, akár a teraszon ülve is ebédelhettünk volna.

15193625_10154146189232507_743465606107223770_n

A borok közül az egyik kedvenc a megérkezésünkkor kínált 2015-ös Tramini, ami kis maradékcukra mellett, gyümölcsös-rózsás aromákkal és élénk savakkal rendelkezik. A pincében kóstolt 2016-ost hasonló karakterűnek szánják. A rozé cuvée, amihez részben más területekről vásárolják az alapanyagot, meghökkentően pink színű, ígéretes alapanyag. A Furmint most még kérdőjel nekem, mind az elkészítés (sok hordó), mind a jelenlegi állapota miatt, kíváncsi vagyok, hogy palackozás és érlelés után milyen lesz.

A hat (!) fogásos ebéd mellé kínált borok közül a Kódex Olaszrizling Szitahegy 2014 tetszett a legjobban, elegáns, hűvös karakter, ami igazán szép komplexitást mutat. A kacsamájhoz füge ? és hagymalekvárral remekül passzolt. A sütőtökkrémleves édesebb karakteréhez illettek a 2012-es Olaszrizling érettebb aromái. A harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával annyira finom volt, hogy a 2013-as Traminire csak halványan emlékszem. Vegetáriánusként az oldalas helyett sült füstölt sajtot tettek elém, párolt káposztával és francia burgonyával, amihez 2013-as cabernet sauvignon járt. Semmi túlzás nincs a borban, nem lóg ki sem alkohol, sem hordó, igazán jó ivású, és ahogy most láttuk, remek gasztrobor is. A desszert körte a birtokról, karamell, vaníliafagyi, tejszínhab és mandula. Nem lehetett abbahagyni. A késői szüretelésű olaszrizling 2006-ból inkább különlegesség, (forgalomban nincs is) helyi desszerthez, helyi édesbort kóstolj. Nagyon jól jött ez után az ebéd után a tíz éves házi ágyas körte pálinka?

15193479_10154146189657507_1092059624606138171_n

És hogy milyen főbb mérföldköveket voltak az elmúlt 15 évben?

2000: a 3,5 ha-os szőlőbirtokhoz megépül a pince, a szekszárdi Heimann Ferenc tervei alapján, de az első szüretelt gyümölcs még a falu másik végén kerül préselésre, egy addigra neves csopaki pincénél: a dugókon is Jásdi István neve szerepelt. A szintén vitorlázó Jásdival a pince mindenkori borásza, a vele sokat együttműködő Ritecz János hozta össze Petrányi Istvánékat.

2001: elkészül a Petrányi Villa, melyet Mueller Éva, Ybl-díjas építész tervezett. A szőlész Molnár Zoltán a kezdetek óta.

15181583_10154146188417507_2586218938386976806_n

2002: Az első évjárat borai. Ekkor még Petrányi borhoz csak az juthatott, aki Fordot vett náluk. (Egy palack Petrányi bor azóta is jár minden egyes vásárolt autó mellé.)

2003: Az első Petrányi borok megjelennek a piacon kereskedelmi forgalomban is.

2009: A Villa alatti rizlingtábla helyére új szőlőfajta kerül, Syrah. A rizlingtábla pár méterrel arrébb, a bekötőút túloldalára kerül átoltásra, szelektált, öreg tőkék oltócsapjaival (a régi rizling utolsó bora Finálé néven került forgalomba).

2010: A csopaki strandon Petrányi Piroska borbisztrót tervez és meg is nyitja Kincses Bolt néven. Delikát finomságok, a strand legjobb kávéja és természetesen Petrányi borok.

2012: Palackba kerül első syrah. A siker nagyon meggyőző, fontos hivatkozási alapja lesz cabernet-jük is a csopaki vörösboros hagyományok újraértelmezésében. Készül egy nagyon testes, rizling a meleg évjáratból, a muskotályuk pedig az MTA Bora címet nyeri el ebből az évből.

15094900_10154146187182507_2623532426494256446_n

2013: Lepalackozzák a pince első csavarzáras borát, a birtok (s a későbbi borterasz) feletti tiszta tramini ültetvény fele átoltásra kerül. Az új fajta, melyet elkezdtek tanulni, a remek savgyűjtő furmint, mely komoly múlttal rendelkezik Csopakon is.

2014: Esős, viszontagságokkal teli év, de átlátható, bejárható birtokméretünknek és a válogatásnak köszönhetően pár ezer palack bor ebből az évből is jutott. A 2014-es évből összesen 3 pince rizlingje kapja meg a Kódex minősítést, az egyik közülük a Petrányi Pince tétele.

2015: Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus tanácsadója lesz a pincének (ő mutatja be Piroskáéknak Ripka Gergőt is). Megnyitja kapuit a panorámás Petrányi Borterasz.

2016: Szabó Krisztián a déli partról szegődött szakácsként csopaki borteraszra, és vele csinálják végig az első, sikeres nyári szezont, immár meleg konyhával, hétvégente napi menüvel. A tervek szerint szezonon kívül sem zár be a terasz. A Kódex Szitahegy bekerül a Michelin-csillagos Costes és BABEL éttermek degusztációs menüjébe is.

Címkék: Balaton, csopak, furmint, Kincses Bolt, Petrányi, Petrányi Pince, syrah, Tramini

← Egy sor Balassa Lenkey 2006 ? évjárat bemutató →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!