• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok

2008-10-17 ● borravalo.hu

Új arcot varrunk a hírszüretnek. Ahogy azt a kedves közönség megszokhatta, minden pénteken adunk egy raklapravalót a világ boros híreiből. Mostantól kezdve azonban tűzközleből tesszük, hisz a világ borkereskedelmi központjában tartózkodik huzamosabb ideig Stevie Kraft. Honnan máshonnan is jöhetnének a legfrissebb borhírek, ide nekünk, mint a Tower alól, londoni emberünktől.
Partigyilkos honatya

 

 

A borospoharak méretét szerette volna csökkenteni Greg Mulholland liberális demokrata képviselő Nagy Britanniában. Törvényjavaslatával azt szerette volna elérni, hogy a bárokban és a pubokban csak 125 milliliteres pohárban lehessen bort kapni. Van Angliában egy réteg, amely nehezményezi, hogy péntek-szombat esténként a nemzet lenge ruhácskákba vagy trendi ingekbe bújtatott szalmavirágát úgy kell összelapátolni a saját okádékából a Leicester Square környékén. 

Mulholland képviselő szerint a hagyományosan használt 175 ml (a 350-es kispalack fele) illetve 250 (a nagy palack harmada) poharakban túl sok bor van egyszerre. Ráadásul a borivók nehezebben tudnak utána számolni az általuk elfogyasztott alkoholegységeknek (A britek 10 milliliter tiszta etanolt tekintenek egy egységnek, következésképpen egy palack 13 százalékos alkoholtartalmú bor 75X0,13=9,75 egység /unit/ férfiaknak a négy, nőknek a három egység a napi egészséges szint). Azt mondjuk nehéz elképzelni, hogy Suzie és Tracy a bárpultnak dőlve, hajnal kettő tájt, felakadt pupillával vadul fejszámol, hogy akkor most az a következő pohár vajon mennyit ad hozzá a napi bevitelhez? 

A brit kormány amúgy támogatja az ötletet, beleveszik valami nagyobb társadalmi felelősségi törvénycsomagba, a LibDem Mullholland tehát visszavonta egyéni indítványát.

…bövebben

Borászkodnak a lengyelek

Komoly szőlészeti-borászati kísérletekbe kezdtek a krakkói Jagelló Egyetemen. Az egykor volt híres lengyel borászatot (muhaha) akarják feltámasztani. A XII. században Erdiszi arab földrajztudós még arról számolt be, hogy a krakkói Wawel oldala borítva van szőlővel. Nos lelkes lengyel szőlészek ezt szeretnék újrateremteni. A klíma sokat melegedett az utóbbi években, hátha sikerül nekik. Jelen állás szerint 400 hektár körüli a lengyel szőlőterület, de szeretnének még telepíteni, a célus valahol 5000 hektár körül van. Az EU besorolás szerint ez A kategóriájú terület, vagyis tökhideg, tehát engedélyezett a cukor hozzáadása, és a savcsökkentés. 

A lengyel éttermek amúgy meg vannak őrülve a hazai borért, jelen állás szerint 70 zlotyi, azaz kb. 5000 forint egy palack lengyel bor, de a borászok szerint a 40 zlotyis palackár is kifizetődő lenne. Jobb ha  elkezdjük memorizálni a Grupa Malopolskie Wino garázsborászat nevét?

…bővebben

A fehérbor is véd

Megnyugodhatnak a fehérbor-kedvelők. A kedvencük a vörösborhoz hasonlóan védi a szívet infarktus idején. Mázli, hogy éppen akkor sikerült mindezt bizonyítani, amikor amúgy is feljövőben vannak az érlelhető, komplex fehérborok, a brit piacon meg éppen mindent visz a Pinot Grigio. Mindenesetre mi itt és most nem akarunk összeesküvés-elméletekkel előhozakodni.  

A francia paradoxon publikálása óta (sok zsír fogyasztása ellenére sem volt magas a szívbetegség előfordulása a franciák között a vörösbor fogyasztás miatt) mindenki úgy tudta, hogy csak a vörös szőlő héjában található resveratrol védi a szívet. A connecticuti egyetem kutatócsoportja viszont kipróbálta mindezt fehérborral is. Patkányokat itattak egészséges mennyiségű vörösborral, a másik csoportot meg ugyanennyi fehérborral, aztán mindkét csoportnál infarktust idéztek elő…  

A boncolási eredmények szerint mindkét csoport szíve ugyan olyan jól vészelte át az infarktust. Elvileg a fehér szőlő húsában leledző anyagok is szívvédőként működnek, ha odaver a vészhelyzet. Az új sztár-anyag a fehér szőlőben található tirozol, és hidrokszitirozol. Egészségvédő fenolok, szevasztok! A fehérbor ugyan nem tartalmaz antioxidánsokat, amelyek az öregedést lassítják, de ez legyen azok gondja, akik aggódnak az arcbőrükért.

…bővebben

Urbán-borászkodás New Yorkban

A gazdasági válságban megmakkant New York-iak mostanság a városi borászkodásban lelnek enyhet. A City Winery tulajdonképpen bérelhető borászati szolgáltatást nyújt. Az ember feliratkozik, hogy mikor szeretné használni a borászatot. Vásárol valahonnan (pl. Kaliforniából, repülővel szállítva) szőlőt, aztán hajrá, induljon a prés. Michael Dorf alapította a boltot, aki korábban főleg indie rock menedzsmentben utazott. Az ötlet annyi volna, hogy milyen frankó, ha az ember a saját borát issza egy borbárban. 

A mulatság nem olcsó, a szőlőfajtától, érleléstől függően akár 8-10 000 dollár is lehet egy sima 225 literes hordó. Azaz egy palack bor olyan 6-7 ezer dollárba kerül a sajátból. A hülyének is megéri, különösen akkor, amikor a tőzsde kifejezetten bukóra áll. A borászda amúgy a kispénzű borbuzikra is szeretettel gondol. Hamarosan beindítják az ?öten egy hordóban? szolgáltatást. A beugró 1500 dollár, ezért cserébe a kuncsaft egy hordó ötödét kapja, négy másik vadidegen komával osztozkodva a tartalmon.

…bővebben

Korábban:

Az ellen nem véd

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Multicégnél a fiatalság széruma

Címkék: hír, Hírek, hírszüret, lengyel, London, New York, resveretrol

← Az ellen nem véd Borul a bor is? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!