• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hova menjünk a Balaton déli partján?

2018-03-20 ● Kodela Mia

?Nekünk az egész életünk a Balaton, nem is értjük, hogy lehet, hogy olyan sokan mindössze a néhány nyári hónap alatt jönnek ide? ? alapvetően ezen az ellentmondáson szeretne változtatni Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet borásza azzal, hogy márciustól egy éven keresztül minden hónapban egy-egy új úti célt javasol azoknak, akik a Balaton felé veszik az irányt.

bujdoso_egesz_ev_balaton_3

Ha a legmelegebb évszakon túl alaposan körbenézünk a Balatonnál, azt látjuk, hogy leginkább azok a gasztronómiával és turizmussal foglalkozó szakemberek törődnek a legtöbbet a szezon meghosszabbításával, akik eleve a magas színvonalra törekszenek, legyen szó ételekről, borokról, szállásról vagy programokról. Ők tudják, hogy ahhoz, hogy a helybeli fiatalok itt maradjanak, sőt mások ide is jöjjenek, létfontosságú, hogy egész évben érkezzenek vendégek a régióba.

?Energiával tölt fel és hosszú távú perspektívát ad, amikor olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik ugyanúgy hisznek abban, hogy a Balaton egész éves úti cél a gasztronómia, a sport és a kultúra iránt érdeklődőknek, mint mi. Balatonlellén élünk és készítjük a borainkat, ezért sok olyan helyszínt ismerünk a Dél-Balatonon, amit érdemes kipróbálni azoknak, akik túllépnének a lángoson és a vattacukron? ? számol be arról Bujdosó Ferenc, kiket is mutat majd be ez a sorozat.

bujdoso_egesz_ev_balaton_1

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy olyan családi borászat, amelyben immár három generáció dolgozik együtt. A pincészet borai nem véletlenül viselnek vitorlázáshoz kötődő szimbólumokat, hiszen a Bujdosó testvérpár rendszeresen vesz részt a Balatonon vitorlásversenyeken. A Kapitány, az Iránytű vagy éppen a Csomó elnevezés hajózáshoz kötődő kapcsolatát valószínűleg azok is értik, akik még sosem szálltak vízre, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a Nemere és a Sirocco borok legendás balatoni vitorlásokról kapták a nevüket.

Akik szeretnék olvasni a dél-balatoni úti tippeket, a pincészet honlapján megtalálhatják őket; annak érdekében pedig, hogy véletlenül se maradhasson ki egy-egy interjú, érdemes feliratkozni a pincészet hírlevelére, vagy követni a Facebook-oldalukat.

Az első interjút itt olvashatja: http://bujdoso.com/a-balaton-toebb-mint-langos-nyar-es-strand/

Honlap: www.bujdoso.com
Facebook: facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet
Instagram: instagram.com/bujdoso_pinceszet

(Fotók: Furmint Photo)

Címkék: Balaton, Bujdosó, Bujdosó Pincészet, dél-balaton

← Rekordszámú tétel lesz a VI. Nagy Tokaji Borárverésen Két séf, váratlan kombinációk, rekordszámú pezsgő →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!