• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az év egyik leghangulatosabb borfesztiválja Kürtön

2018-07-10 ● Kodela Mia

A legtermészetesebb autentista borok, egy varázslatos szőlőhegy és utcazenészek a pincék között, ezek a legfontosabb összetevői a július 20-21-én megrendezett 11. Kürti Borfesztiválnak. Kürt magyar borászai szerte a Kárpát-medencéből hívtak hozzájuk hasonló szakmai elveket valló pincészeteket, így igazi utazást tehetünk a történelmi Magyarország területén termett természetes borok világában.

20375869_1755385287823844_465098481791515221_n

A főszervező Kasnyik Tamástól megtudtuk, céljuk, hogy a helyi borokon kívül a helyi ízekkel és a helyi kultúrával is megismertessék a fesztivál látogatóit.

?Az elejétől kezdve próbáltuk úgy alakítani a fesztivált, hogy ne csak ide jöjjenek az emberek, hanem megismerjék az itt élőket is. Ezt toldottuk meg annyival, hogy szerte a Kárpár-medencéből hívtunk meg magyar borászokat, hogy össze tudjuk hasonlítani az egyes vidékek, például Erdély vagy a Szerémség borait a Felvidékivel. Ma már Európa 7-8 országának 55-60 borásza jön el ilyenkor hozzánk. És tényleg a borászok jönnek, mert ez nálunk feltétel, hogy az értő közönség tudjon kérdezni, beszélgetni is az egyes standoknál.?– mondta a főszervező.

A programokkal kapcsolatban a helyi kultúra, ének- és néptánc csoportok bemutatásán túl a széles zenei kínálatot tartják szem előtt. Idén nyolc helyszínen zajlanak majd a zenei programok, a blues-tól a jazz-en át a világzenéig. De sztár fellépőik is lesznek, pénteken, illetve szombaton este Rúzsa Magdi és Sheyla Bonnick BoneyM formációja koncerteznek a nagyszínpadon. A pincék között kis pódiumok is fel lesznek állítva, ahol utcazenészek teszik még kellemesebbé a hangulatot a szőlőskertek között kóstolgató közönség számára.

20376014_1755381301157576_43406923034385373_n

A szervezők természetesen családokban gondolkodnak, így egy olyan gyerekudvart is építenek, ahol nem a felfújható csúszdáké, sokkal inkább a hagyományos régi játékoké, például körhintáé a főszerep. De évről évre vannak különböző gasztrobemutatók is, ezek idén egy barista show-ban fognak kicsúcsosodni. Második alkalommal rendezik meg a szőlőhegyi futást, amelyre tavaly 407-en neveztek, idén viszont már több mint 800 jelentkező van arra, hogy kipróbálja magát a három kategória valamelyikében.

20431380_1755384477823925_4601823257989962382_n

A Dél-Szlovákiai Borvidék Kürti Borrégiójának sajátos mikroklímája lehetővé teszi, hogy a borászok úgy nevezett autentista módon készítsék boraikat, azaz nem alkalmaznak semmilyen segédanyagot. ?A szőlőben nem használunk vegyszert, az erjedés pedig nem feltétlenül minden esetben történik hordóban, de minden esetben feltétel az, hogy fajtaélesztő és irányított erjesztés nélkül erjedjen a bor, a lehető leghosszabb ideig kén nélkül, és ha egy mód van rá, akkor kén nélkül is kerüljön palackba?– mutatott rá Kasnyik Tamás. Hozzátette: ?A borkészítésnél is az a célunk, ami a fesztiválnál, mivel lokálpatrióták vagyunk, szeretnénk megmutatni azt, amink van, abban a tisztaságában, ahogy az van.?

Bővebb információ és részletes program itt.

Címkék: Kürt, kürti borfesztivál, Strekov

← Megjelent a 2018-as Balatoni Gasztrotérkép Kreinbacher pezsgő a CSWWC világbajnokok között →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!