• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az ellen nem véd

2008-10-10 ● borravalo.hu

Hírszüret, mint minden pénteken, ahogy volt úgy lesz. A londoni emberünk Stevie Kraft a világ borkereskedelmi központjából összeszedte a borvilág legizgalmasabb infóit.

Nigériai tablettás

A pénzcsaló „nigériai e-mail” hazájában miért ne hamisítanák a bort is? Van néhány remek hazai márka, mint például a „Bacchus Tonic Wines”, vagy a „Blue Coctail Wine” – bizalomgerjesztő nevek, hazai ízek. Az élelmes csalók dolga egy kicsit nehezebb mint Magyarországon, mert nem forgalmazhatnak kannában. Ehelyett összegyűjtik a Bacchus, vagy a Blue Coctail palackjait, feltöltik a maguk kotyvasztotta löttyel, aztán irány a piac. A dolog szépséghibája, hogy nem a klasszikus magyar cukorcefre-receptet használják (kéne oda néhány magyar senior expert), hanem karamellt, színezőanyagot, gumi-arábikumot, praktice bármit. A legrosszabb, hogy zacskós vízzel higítják a dolgot, ez Nigériában a legveszélyesebb folyadék ami elérhető, a zacskók nehézfémmel szennyezettek, a vízben pedig random módon különböző betegségek vannak szépen elredezve, a sima hasmenéstől a tífuszig. A hivatalos borászatok hologrammos matricákkal próbálkoznak, természetesen nem túl sok sikerrel, úgyhogy csak óvatosan a nigériai borokkal.
http://www.vinography.com/archives/2008/09/a_real_nigerian_wine_scam.html

Bond golyója

A 007-es újabb kalandja ismét megmozgatta a szeszipar fantáziáját. A bemutatóra két nagy cég is készül. A Bollinger Champagne-ház 007 Bullet néven dob piacra pezsgőt, korlátozott példányszámban, különleges csomagban. A csomagloást Eric Berthés francia dizájner álmodta a palack köré. Lényegépen egy, a filmekben gyakorta szereplő Walter PPK pisztolygolyót mintáz. Akkora, hogy pont elfér benne egy Bollinger La Grande Anneé 1999 évjáratos pezsgő  magnum (1,5l) palackja. Csak a Harrods áruházban lehet majd kapni a golyót, palackonként 3000 font lesz az ár. Azaz jelen árfolyam szerint körülbelül 900 000 HUF, a hülyének is megéri. Aki szeretne pár palackkal, az igyekezzen, mert összesen 200 számozott palackot hoznak forgalomba. Akinek meg nincs annyi pénze, de a bond cuccok bejönnek, az figyelmezzen utazás közben, mert mostanság a Smirnoff Black Label mellé Bond emblémás coctail shakert adnak a travel retail szektorban.
http://www.thedrinksbusiness.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9819&Itemid=66

Parker japán kihívója

A japánokat mindig is szerettük, szorgos, tisztelettudó kis emberek, akik harapós motorokat gyártanak, meg potyognak náluk a plafonról a nindzsák. Az is elég tiszteletreméltó, hogy Robert Parker hatalmát egy képregényfigura döntheti meg Kelet-Ázsiában. A manga, mint több évszázados hagyományos japán képregény – és ennek mindenféle vadabbnál vadabb leágazásai – az gondolom mindenkinek megvan. Nos a legújabb őrület a bormanga, ezen belül is a Kami no Shizuku, vagyis az „Istenek Könnyei” című sorozat. A főszereplő Shizuku Kanzaki, a fiatal sommelier, akinek célja, hogy összegyűjtse a világ 12 legjobb borát, mert csak így jut be elhalálozott édesapja borospincéjébe. Vannak vetélytársak, kalandok, meg minden ami a képregényben kell.

A helyzet az, hogy a főhős egy-egy mozdulata, kommentárja a borra durván mozgatja a piacot Japánban, sőt Koreában és Tajvanon is. A Japán légitársaságnak át kellett alakítania a borszelekcióját a képregény hatására borbuzivá vált japánok százezrei miatt. Az Enoteca nevű, legnagyobb japó borimportőr cég is jelezte, hogy az eladásokon érzi a képregény hatását. Tajvanon is érzik a kereskedők a fordításban megjelenő képregény hatását: napok alatt elkapkodják azokat a borokat, amelyekről a főhős pozitívan nyilatkozik. A legdurvább hatás talán Dél-Koreában érezhető: a képregény a bor piaci részesedését a hagyományos egyharmadról 70-80 százalékosra nyomta föl az italboltokban. Hamarosan film is készül Kanzaki kalandjairól.
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/wine/article4727390.ece

Rák ellen is véd

A tüdőrák ellen is véd a vörösbor – írja a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. A benne található antioxidáns csökkenti a tüdőrák kockázatát, dohányzó férfiak esetében. Kaliforniában vizsgáltak meg 84 170 középkorú férfit, és kiderült, hogy minden egyes elfogyasztott pohár vörösbor – havi bontásban 2 százalékkal csökkentette a tüdőrák kockázatát. Azok a fickók, akik füstöltek mint a gyárkémény, de minden este megittak egy-két pohárral összesen 60 százalékkal csökkentették a tüdőrák kockázatát. Azért a rák ellen még mindig az a legjobb, ha simán leteszi az ember a cigit, de mi hívei vagyunk a szabad akaratnak, csináljon mindenki ammit akar, csak ne feledkezzen el a napi 1-2 kockázatcsökkentő pohárról.
http://www.smh.com.au/news/lifeandstyle/health/red-wine-may-be-a-cancer-protector/2008/10/10/1223145598274.html

Korábban:

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Multicégnél a fiatalság széruma

Címkék: hír, Hírek, hírszüret, James Bond, nigéria, Parker, rák

← Travel Channel – szubjektív választás volt London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!