Soha ennyi bor még nem készült Angliában, mint tavaly. A termelők szerint 3 millió palackkal termett 2009-ben, és a minőség sem utolsó. Ne sajnáljuk le az angol borászokat, mert bár a savdominancia tagadhatatlan, habzóborban akár champagne-i magasságokra is képesek.
Hárommillió palack bor termett Angliában a tavalyi évben, ez minden tekintetben rekordnak számít. A mennyiséget egyrészt az időjárás tette lehetőbé, másrészt a tény, hogy egyre több, korábban betelepített terület fordul termőre. Minden összejött az angol termelőknek: nem volt tavaszi fagy, a nyár és az ősz hosszú és meleg volt, pára, tehát gomba és rohadás nélkül.
Julia Trustam Eve, a brit bortermelők szövetségének szóvivője szerint az évjárat koncentrált, a hosszú tenyészidő miatt érett, és nagyon gyümölcsös borok várhatóak, ahogy mondta, „jó savakkal”. Hogy ez azt jelenti-e, hogy az amúgy kegyetlenül savas borok csillapodtak egy kicsit, vagy csak a szokásos marketingmaszlag a „friss savakról” arra nem tért ki.
Szóval, aki kedveli a rondót, a bacchust, a dornfeldert, most készletezzen be angol borokból. A habzóborok természetesen más magasságot képviselnek, viszont kell még nekik pár év, amíg a 2009-esek megjelennek a piacon.