• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Itt az új filoxéravész?

2010-01-12 ● Kántor Endre

Úgy tűnik, a filoxéránál is nagyobb gondot okoz Bordeaux-ban a szőlőtőke-sárgaságnak nevezett betegség, a Flavescence Dorée. A kabócák által terjesztett betegség komoly hozamcsökkenést okoz. A betegség jeleit már itthon is észlelték.

A Decanter szerint még a filoxéránál is nagyobb veszélyt jelenthet Bordeaux-ra Flavescence Dorée, a szőlőtőke-sárgaság, vagy szőlő-sárgaság. A betegség először Dél-Franciaországban jelent meg 1955-ben, járványszerű fellépését 1960-ban észlelték Dél-Franciaországban és Korzikán. Azóta Franciaország egész területén megtalálható. Olaszországban legelőször 1964-ben figyelték meg Lombardiában, ekkor észlelte Carlo Vidano a vektort Észak-Olaszországban. A 90-es évek elejére a betegség hatalmas méretűvé vált Észak-Olaszországban Piemonte, Liguria, Lombardia, Friuli-Veneto-Giulia tartományokban. Spanyolországban 1996-ban, Portugáliában 2003-ban jelentették a betegség előfordulását.

2006-ban Magyarországhoz legközelebb, Szerbiában azonosították a betegséget és az azt terjesztő kabócát, írta az agrároldal.hu. A Vitis vinifera fajták közül szinte valamennyi fogékony rá, a fertőzés tünetei hasonlóak a szőlő sárgaságot okozó egyéb fitoplazmák okozta tünetekhez. A betegség megtalálható a vesszőkön, leveleken, virágokon és a bogyókon. Tavasszal a késői rügyfakadás jellemző, a tipikus tünetek nyáron jelentkeznek, amikor a virágok és a bogyók fonnyadnak, a levelek pedig elszíneződnek (a fehér szőlőfajták levelei sárgulnak, a kék szőlőfajták levelei pedig pirosodnak) és háromszög alakban sodródnak.

fd_470

Napjainkban a Flavescence Dorée fitoplazma a szőlő legsúlyosabb betegsége Európában, mivel a terméshozam rendkívüli mértékben csökken és a tőkék gyors pusztulásnak indulnak. A fertőzött állomány évente megtízszereződhet, ha vektorkabóca ellen nem folytatnak megfelelő védekezést, vagyis egy adott tábla néhány év elteltével 100 %-os fertőzést mutathat. A fertőzött állományokat tehát kötelező felszámolni, ez azonban a helyi termelés hanyatlásához és tájfajták kipusztulásához vezethet ott, ahol a szőlőtermesztés nem elég jövedelmező – az agrároldal.hu szerint.

Bordeaux-ban eddig sikerült visszaszorítani, most azonban nem várt mértéket öltött, mondta a Decanternek Nicola Allison, a Chateau de Seuil-től (Graves). A podensac-i Maison de Vins des Graves körüli összes szőlőt ki kellett vágni miatta. Eddig azonban csak preventív kezelés van, azaz, a fertőzött tőkéket kivágják ? ez azonban nem akadályozza meg a betegség terjedését, mert az könnyen átjuthat a szomszédos szőlőkre, mondta a Maison des Graves elnöke, Jean-Louis Viviere, aki szerint elképzelhető, hogy eljön az ?újabb filoxéravész?.

A francia hatóságok szerint lehetetlen megbecsülni, hogy pontosan mekkora a fertőzött terület, egy ilyen vizsgálat pedig jelenleg túl költséges.

Címkék: betegség, Bordeaux, filoxéra, flavescence dorée, kórokozó, sárgaság, szőlőtőke sárgaság

← Rekordév lehet 2009 Angliában Rondák a magyarok? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!